Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Epson EH-LS800

100 tommer på væggen - ganske enkelt

Med en ultra short throw projektor som Epson EH-LS800 kan du få et enormt billede på væggen, som skjules når du ikke bruger det. Og billedkvaliteten er bare lækker!

Skrevet af / 26/02/2023 - 10:00
Epson EH-LS800
Audun Hage

Såkaldte Ultra Short Throw (UST) projektorer – også kendt som «laser-TV» – er en voksende trend inden for hjemmebiografer. Tanken om, at du kan have en kæmpe skærm på væggen, som kan gemmes væk, når du ikke bruger den, er selvfølgelig appelerende for mange. Især da TV-skærme nu om dage bliver stadig større og fylder stadig mere.

Med fysiske TV-skærme er der en praktisk grænse for, hvor store skærmene kan blive (85-98 tommer), før de bliver svære at få ind ad døren, uden at de skal opdeles i moduler. Med projektorer er der derimod næppe nogen begrænsninger…

100 tommer i en afstand af 10 centimeter!

En Ultra Short Throw-projektor er kort fortalt en projektor med speciel optik, der gør, at den kan have en ekstrem kort projiceringsafstand. Den Epson-projektor, vi her taler om, kan for eksempel projicere et billede på hele 100 tommer, selv når den er placeret kun 10 centimeter fra væggen, hvilket er rekordlavt. Ryk den et par centimeter mere tilbage, og du kan have et 120 tommer billede hjemme i stuen.

Fordelen ved at kunne placere projektoren tæt på væggen er naturligvis, at du udnytter lysstyrken bedst muligt, samtidig med at installationen bliver nemmere end med en traditionel projektor. I stedet for at skulle montere projektoren på loftet og trække en masse kabler, kan du sætte den direkte på TV-bordet. Derudover undgår du også, at nogen skygger for billedet, når de går forbi.

Epson EH-LS800: kompakt 4K UST laser-projektor

Projektorspecialisten Epson er kendt for sine prisgunstige projektorer til hjemmebiograf, computer og præsentationsbrug. Den nye EH-LS800 model er en efterfølger til EH-LS500B, som har været på markedet i et stykke tid. Vi snakker her om en LCD/RGB laserprojektor med 4K opløsning, som er specielt designet til hjemmebrug.

EH-LS800 bruger en tre-chip RGB LCD-billedchip kombineret med et kraftigt 0,16:1 objektiv. LCD-projektorer har en fordel i forhold til DLP-projektorer ved, at de undgår den såkaldte regnbueeffekt, som visse (meget få) mennesker er følsomme overfor.

Ved hjælp af en laser-fosfor-lyskilde kan EH-LS800 levere en lysstyrke på op til 4000 lumen. Til sammenligning havde den tidligere UST-projektor, vi testede (Samsung LSP7T), kun 2200 lumen, og skal placeres hele 30 centimeter fra væggen for at opnå 100 tommer.

Epson-projektoren har desuden et indbygget 2.1-lydsystem signeret af Yamaha, samt indbygget Android TV, som gør, at den praktisk talt kan fungere som en selvstændig lyd- & billedmaskine.

Selve projektoren er forholdsvis kompakt, og leveres i en sort eller hvid finish. Den er designet til at blive placeret på TV-bordet eller en hylde. Vi har også set eksempler på “professionelle” installationer, hvor projektoren er bygget ind i et møbel, så den kan skjules helt.

Projektoren har en bevægelsessensor, der slukker laserlampen, når nogen kommer for tæt på optikken, så man undgår at blive blændet af det stærke lys.

Epson EH-LS800 front Epson EH-LS800 front right Epson EH-LS800 right
<
>
Epson EH-LS800. (Foto: Audun Hage)

Kan man projicere direkte på væggen?

I princippet kan man godt, men resultatet vil afhænge meget af, hvilken type vægoverflade, man har. Træpaneler og mursten duer selvfølgelig ikke! Glatte mure eller gipsvægge vil fungere bedre, men selv disse kan have en ujævn struktur, der påvirker billedoplevelsen. Der skal ikke lægges skjul på, at du har brug for et godt lærred, for at få de bedste resultater.

Skal du bruge projektoren i dagslys, skal det være af typen ALR (Ambient Light Reflection), som er tilpasset UST projektorer. Sådan et lærred har lameller, der begrænser lysrefleksionen fra loftet og omgivelserne, samtidig med at lyset fra projektoren nedenunder forstærkes.

Epson tilbyder UST-lærredet i 100 og 120 tommer. Norske Dreamscreen har også udviklet en motoriseret “Stealth” variant, som kan hæves og sænkes efter behov. Vælger du sådan en løsning, kan du for eksempel slippe afsted med et pænt lille 55 tommers TV på væggen til daglig, som erstattes af et 100 tommers lærred, når det er tid til filmaften.

Brugervenlighed og funktioner

Da Epson har en Android-baseret brugergrænseflade, får du også adgang til masser af apps gennem Google Play Store. Desværre fandt vi ikke Netflix blandt disse, da Epson mangler certificering fra den amerikanske streaminggigant. Andre apps såsom HBO Max, Amazon Prime og Disney+ var dog tilgængelige til download. Chromecast er selvfølgelig også en mulighed.

I hvert fald vil mange nok foretrække at tilslutte sig en ekstern videokilde, som f.eks. Apple TV 4K, Playstation eller Xbox til projektoren, for at få adgang til så meget indhold som muligt.

Tilslutningsmulighederne er anstændige nok med tre HDMI-indgange, men det er værd at bemærke, at disse er af den ældre HDMI 2.0b, og ikke den nyeste 2.1-type med højere båndbredde.

Epson understøtter op til 4K/60 Hz videosignaler, men ikke 4K/120Hz, som du kan finde på topmodellerne LS120000 og LS11000 med HDMI 2.1-indgange. Der er heller ingen understøttelse af HDR-formatet Dolby Vision (kun HDR10). Forsinkelsen (input lag) er cirka 22 millisekunder (1080p/60 Hz).

Epson EH-LS800 remote Epson EH-LS800 inputs
<
>
Tilslutningerne ligger skjult bag et dæksel på højre side. Der er blandt andet tre HDMI-indgange. (Foto: Audun Hage)

Installation

Projektoren er hurtig og nem at sætte op. Den placeres 90 grader i forhold til væggen, og afhængig af hvor stort et billede du ønsker, kan den placeres ca. 10-20 centimeter fra væggen. Fødderne kan justeres, så alt er i vater, og projektoren er naturligvis også udstyret med manuel fokusindstilling. Til sidst er der mulighed for at finjustere optikken elektronisk, så billedet står lige, og udfylder kanterne på ethvert lærred.

Epson EH-LS800 kommer med en praktisk fjernbetjening, der styrer de fleste funktioner. Men vi fandt det indimellem lidt forvirrende at skifte mellem Google Android-menuen og Epsons egne undermenuer, når vi ville frem til de ønskede indstillinger.

Epson EH-LS800 setup Epson EH-LS800 setup (3) Epson EH-LS800 setup (2)
<
>
Fjernbetjeningen til Epson EH-LS800. (Foto: Audun Hage)

Ægte 4K-opløsning?

Ligesom mange andre såkaldte “4K”-projektorer, bruger Epson ikke en ægte, native 4K-billedchip, men bruger i stedet en teknik, der kaldes pixelskift (pixel shift), for at opnå noget lignende. Det, Epson kalder 4K PRO-UHD, er i virkeligheden et 1080-panel, hvor billedet forskydes diagonalt med en halv pixellængde, meget hurtigt frem og tilbage; så hurtigt, at øjet ikke opfatter det. Resultatet er ikke helt på højde med den ægte vare, men stadig bedre end traditionelle Full HD-projektorer.

Billedkvalitet

Så til det vigtigste af alt, hvordan billedet bliver i praksis! Projektorer har deres typiske svagheder, hvor resultatet afhænger af overfladen, det projiceres på, og lysforholdene i lokalet i øvrigt. Når det er sagt, må vi sige, at vi er imponerede over ydeevneniveauet fra Epson EH-LS800.

Det første, der slår os, er, at lysstyrken er særdeles god, og væsentligt stærkere end for eksempel Samsung LSP7T, som vi tidligere har testet. Det betyder, at man er mindre afhængig af at slukke lyset eller trække gardinerne for, for at få en god billedoplevelse.

Kontrasten og lysstyrken minder os på mange måder om et normalt, virkelig godt TV! Ganske vist ikke som et MiniLED-TV med lysstyrken på fuldt drøn, men mægtig godt for en projektor.

Billedets skarphed er desuden ganske fremragende. Selvom Epson ikke når de bedste 4K-projektorer med en ægte 4K-billedchip, fungerer den stadig fortræffeligt. Med ultra-short-throw projektorer kan det ofte være en udfordring at opnå et tilstrækkeligt godt fokus over hele billedet, grundet den korte projiceringsafstand. Men for Epson er det lykkedes rigtig godt med den optik, de bruger.

Bevægelsesskarpheden er også god, og du kan indstille interpolation/bevægelsesudjævning, alt efter hvor glad du er for den såkaldte sæbeopera-effekt. Vi fandt ud af, at selv hurtige panoreringer i Formel 1 Drive to Survive-racerløbet virkede glatte og skarpe.

Farvegengivelsen er også klart godkendt, med stærke og neutrale farver, der ikke er væsentligt påvirket af farveskær. Ferrari-rød har den helt rigtige kulør.

Når det kommer til kontrast og sortniveauer, er Epson EH-LS800 naturligvis afhængig af et mørkt lokale, hvis den skal opnå de bedste resultater, og selv da vil den ikke kunne konkurrere med de bedste bagprojektorer fra Sony og JVC, eller Epsons egen EH-LS11000, for den sags skyld.

Sortniveauet og kontrasten bliver selvfølgelig bedre, når du dæmper belysningen og lukker vinduerne. Sort kan i starten fremstå en smule grå.

LS800-modellen er ikke beregnet til hjemmebiograf i et kulsort lokale, men mere beregnet til varieret TV-kigning i en stue med dæmpet belysning. Og her rammer Epson efter vores mening plet.

Epson-projektoren kaster et lysstærkt billede op, der uden problemer kan bruges i dagslys.

Lydkvalitet

Epson EH-LS800 leveres med et indbygget 2.1 højttalersystem fra Yamaha, som består af to små fuldtone-højttalere og en separat bashøjttaler. Yamaha har også tilføjet sin egen DSP-lydenhed, der bidrager med virtuel surround-effekt.

Lyden er tydeligt i høj klasse, med en klarhed og fylde, der overgår den typiske TV-lyd, vi er vant til at høre på. Stemmer kommer godt frem, samtidig med at der er fin fylde i bassen til musik og lydeffekter. Der er også en loudness-funktion, der giver et ekstra bas-boost, men som godt kan lyde lidt overanstrengt og forvrænget på film og bas-tung musik. Brug med måde.

På 5.1-lydkanalen fik vi også en klar fornemmelse af lyd fra siderne. Ganske lidt i de fleste situationer. Heldigvis kan denne effekt både justeres og slukkes helt.

Mange vil nok foretrække at tilslutte EH-LS800 til en soundbar eller et eksternt lydanlæg, og i den henseende er det rart, at den har en ARC lydreturkanal via HDMI-stikket.

Konklusion

Epson EH-LS800 er en meget effektfuld UST-projektor, der er velegnet til dem, der ønsker et rigtigt stort billede på væggen, uden for mange ledninger eller kompliceret installation. I denne henseende mener vi, at Epson-projektoren holder, hvad den lover i form af et lyst, skarpt billede med høj kontrast. Husk blot, at det i sidste ende er en god idé også at gøre plads i budgettet til et ordentligt ALR-lærred.

Karakter
Epson EH-LS800 EpiqVision Ultra Projector
Premium

Lyd & Billede mener

Epson EH-LS800 leverer et stort, skarpt og lysstærkt billede med glimrende kontrast, som egner sig udmærket til filmkigning i dagslys. Du må regne med lidt ekstra omkostninger i form af et passende lærred, for at opnå ordentlige resultater.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Præcision til fingerspidserne

Her får soundbaren klø

Marantz gi'r os en hæsblæsende oplevelse

Denon har overgået sig selv

"Usynlig" storskærm med laser

Skræmmende realistisk biografbillede

Vi tester B&O’s fedeste soundbar

Det bedste Sony-køb?

Laserskarpt biografbillede

Knivskarp 8K OLED fra LG

Devialets første soundbar på testbænken

Nu kan du få Google TV på alle dine skærme

Lyd & Billede
Scroll to Top