anmeldelse: Guardians of the Galaxy 3D

Star Wars go home!

Med Guardians of the Galaxy tager Marvel brodden af den pompøse sci-fi-genre én gang for alle, og det sker med humor, action – og med bravur.
Karakter
Sci-fi
Guardians of the Galaxy 3D
Annonce
Annonce
forfatter

https://www.youtube.com/watch?v=B16Bo47KS2g

Med genoplivningen af Star Wars lykkedes det George Lucas at støde de fleste af de oprindelige fans fra sig i afsky over den barnagtiggørelse af sagaen, som den langørede Jar Jar Binks personificerede. Hvis Episode I-III (med Episode III som en mulig undtagelse) var Star Wars for otteårige, så er Guardians of the Galaxy sagaens flabede fætter.

Vi møder først hovedpersonen Peter Quill som dreng ved hans mors død, og da han flygter ud af hospitalet, bliver han suget op af et rumskib. 26 år senere rejser Quill (Pratt), der nu kalder sig Star Lord, rundt i galaksen som en lidt lurvet tyv. Da han – i bedste Indiana Jones-stil – stjæler en mystisk kugle fra den über-fanatiske Ronan (Pace), har han gabt over langt mere, end han kan sluge.

For at få kuglen tilbage sender Ronan lejemorderen Gamora (Saldana) efter ham, og kampen om verdens fremtid er i gang. Nåh ja, undervejs møder vi også et omvandrende træ og en skydegal vaskebjørn.

Mange vil kunne huske Tilbage til fremtiden 2, hvor Michael J. Fox på grund af et tidsrejseparadoks kommer til at skabe en alternativ version af verden anno 1985. Med Guardians of the Galaxy får vi en slags alternativ fremtidsverden; en absurd, men herlig og vellykket blanding mellem Babylon 5, Star Trek og Star Wars.

Annonce

Hvis ikke både Marvel Studios og Lucasfilm var ejet af Disney, ville der nok komme et sagsanlæg om plagiat fra George Lucas. Quill er som snydt ud af næsen på den unge Han Solo, mens Gamora er den handlekraftige og intelligente prinsesse Leia. Chewbacca er der selvfølgelig også i form af den gryntende træstamme Groot, vaskebjørnen Rockets partner. Efter en kort tur i galaksens hårdeste fængsel og en spektakulær flugt får de vaneforbryderen Drax (Bautista) med som den femte af galaksens brogede vogtere. Selv “Kejseren” er med.

I begyndelsen af filmen var vi lidt skeptiske. Her var det lidt for absurd, og der var for mange effekter a la Babylon 5 med det ene mere sære væsen end det andet, og “mennesker” i alle regnbuens farver. Zoe Saldana går her fra blå smølf, undskyld, avatar til grøn zen-whoberian. Men Guardians of the Galaxy slipper af sted med det takket være et meget opfindsomt og charmerende manuskript og en række personer, som man holder af og med.

Man må tage filmen som det, den er: En rendyrket underholdningsmaskine, der kører i små to timer. Og det er særdeles veldrejet underholdning: Actionscenerne er glimrende og giver indimellem åndenød, de mange jokes og frække replikker (der nok vil gå hen over hovedet på de mindste) falder tæt, og det høje tempo holdes filmen igennem. Det bliver aldrig kedeligt eller langtrukkent, hvilket ikke mindst den stjernespækkede rollebesætning er med til at sørge for. Hatten af for Glenn Close og John C. Reilly, der formår at holde den alvorlige maske i deres alle scener!

Soundtracket er noget helt særlig. Quill har altid sit kæreste eje med sig, en walkman med et popmiks fra 1970’erne og 80’erne, som hans mor har lavet – ubetaleligt! Det her er topunderholdning, som vi gerne vil se mere af. Fem bundsolide stjerner til vores fem nye lurvede venner!

Billedkvaliteten er i en klasse for sig. Selv i 3D er farverne og kontrasten laserskarp. Og sjældent har vi set bedre og mere fornuftig brug af 3D. Filmen byder på usædvanlig flot dybde, og vi får en række elementer, der effektivt springer ud af skærmen og næsten rammer os lige i planeten. Desuden “falder” der ting og sager ud over billedets kant og ned over de sorte 21:9-striber. Pragtfuldt!

Annonce

Lydsporet dundrer af sted, så subwooferen truer med at løfte sofaen fra gulvet, og samtidig er dialogerne fuldstændig klare og tydelige – sådan skal det gøres!

Vi får meget bonusmateriale med i købet, men det meste er korte minidokumentarer, som ikke går i dybden med filmen. Derudover er der en del udeladte og udvidede scener samt et godt, informativt kommentarspor.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 39 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Fakta
  • Release: 3. december 2014
  • Instruktion: James Gunn
  • Medvirkende: Chris Pratt, Zoe Saldana, Dave Batista, Vin Diesel, Bradley Cooper, Lee Pace, John C. Reilly, Glenn Close
  • Genre: Science fiction
  • Land: USA
  • År: 2014
  • Tid: 02:01 t.
IMDB Rating

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.
Annonce
Annonce

Læs også

At 40 procent af de spanske mænd går på bordel, var en chokerende nyhed for os – men søreme om Álex Pina ikke formår at lave bragende underholdning ud af tragedien.
April byder på masser af guf fra streaming-tjenesterne, og du kan også streame indhold fra den “nye” Paramount+.
En hyperaktiv, stærkt alkoholiseret og vanvittig charmerende stewardesse kan der virkelig komme god underholdning ud af.
Det bliver ikke en ordentlig påskeferie uden gode krimier og thrillere!
Den nye streaming-tjeneste Paramount+ lanceres med Maisie Williams som rapkæftet eremit, der brat lukkes ud i livet. Morsomt, men noget uforløst.
2. sæson af Exit følger i samme fascinerende fodspor som 1. sæson, og det er ikke så tosset.
Disney+ beviser, at der stadig er meget spændende materiale at formidle fra det righoldige Marvel-univers.
Mange film er efterfølgende blevet “shinet op” af en misfornøjet instruktør – men ingen så omfattende som Justice League.
Den længe ventede efterfølger til Wonder Woman, der var et frisk pust af en superheltefilm, er nok årets største skuffelse.
En af 1980’ernes store komikere, Eddie Murphy, prøver hårdt på at genoplive en af sine komedieklassikere – men ender med at give os en langt mindre charmerende kopi.
New Orleans’ mest respekterede dommer havner i l*rt til halsen.
Årets første forårsmåned byder på lysere dage og masser af spændende indhold fra streaming-tjenesterne.
Hvad nu hvis det var Sovjetunionen, der først fik sat en mand på Månen?
Big Sky er et levende bevis på, at selv en af branchens mest erfarne og anerkendte serieskabere kan ramme ved siden af.
To mennesker gør en hel nat deres yderste for at såre og ydmyge hinanden. Den slags kommer der filmkunst ud af.
Tom Hanks brillerer i sobert western-epos med hjertet på rette sted.