annonse
annonse
Test af: Sony KD-65X9005C

Skønheden

Sony har formået at lave et af verdens tyndeste tv’er, men X9005C har mere at byde på end bare et pænt ydre.

Lyd & Billede mener

Slankt og lækkert design, en overflod af smart-funktioner og rigtig god billedkvalitet med bred betragtningsvinkel gør Sony X9005C til et godt allround-tv.
Android-brugerfladen virker stadig lidt ufærdig, og X9005C får hård konkurrence fra sin mere buttede storebror X9305C, når det gælder billedkvalitet.
annonse

Den nye designskærm fra Sony optager meget lidt plads af en 65-tommer at være. Den er blandt de allertyndeste skærme på markedet – faktisk den tyndeste i LCD-klassen og kun overgået af nogle eksotiske OLED-skærme fra LG.

Hvis man går X9005C nærmere efter i sømmene, vil man dog se, at den nederste del af kabinettet er tykkere og stikker mere ud end resten. Skærmen er derfor ikke lige tynd over hele overfladen. Sonys ingeniører har imidlertid designet et specielt vægbeslag til X90, som i praksis gør, at det kan hænge helt tæt på væggen. Sammen med en meget tynd ramme rundt om billedpanelet giver det tv’et et meget moderne og elegant udseende.

 

Brugervenlighed og funktioner

Sony-skærmen leveres med to fjernbetjeninger. Dels den traditionelle remote med masser af knapper, som har fået en ansigtsløftning med dedikerede knapper til nye funktioner, herunder en Netflix-knap. Og dels en ny fjernbetjening med touchpad: Ved at swipe hen over og trykke på pad’en med tommelfingeren kan man navigere og vælge forskellige funktioner. Denne remote har også indbygget mikrofon til stemmestyring via Google.

Den største ændring på brugersiden er afgjort det nye Android-system. Menuerne har fået et helt nyt look, der minder om skærmen på en Sony Xperia smartphone. Men selv om der er et letgenkendeligt Sony-præg over menuer og lydsignaler, er det tydeligt, at Google har haft indflydelse på, hvordan menuerne er udformet. F.eks. er søgefeltet og genvejen til YouTube placeret øverst i menuvalgene, før de andre apps og indgangsvælgeren.

Vi ville have foretrukket en mere personlig menustruktur, der var sorteret efter, hvad man selv kan lide at se. De nye funktioner kan også virke lidt overvældende i starten.

X9005C har en Quick Start-funktion, der gør, at skærmen tænder hurtigt fra standby, men det virker ikke, som om softwaren er med helt fra starten. Det må først gå på nettet og søge efter de seneste opdateringer. Dette er til en vis grad uundgåeligt nu, hvor tv’erne også skal være en del af online-verdenen. Men det ville have været rart, hvis opdateringerne kunne laves, mens tv’et var i dvale – hvilket vi antager, at de også kommer til med tiden.

 

Billedkvalitet

Brugervenlighed og funktioner er dog kun midler – målet er billedgengivelse. I den henseende er X9005C godt udstyret med et LCD-panel af typen IPS (In-Plane Switching), som sikrer en bred betragtningsvinkel og bevarer farverne, når man sidder ude til siden. Vores testeksemplar bar præg af at være godt i den henseende, uden synlige pixelfejl eller generende ujævnheder i bagbelysningen.

Alle LCD-skærme med kantbelysning vil have en lidt ujævn lysfordeling, og Sony-skærmen burde egentlig være i risikogruppen, da fænomenet er mere udbredt på store, tynde billedpaneler. Men vi så ingen kraftige indslag af clouding, som det hedder på fagsproget, i mørke scener. Én ting bemærkede vi dog: En svag tendens til den såkaldte dirty screen-effekt, hvor små uregelmæssigheder i lysfordelingen får skærmen til at se snavset ud. Det har 65X90 en smule af, men vi har set meget værre. Hvilket tyder på god selektion fra fabrikkens side.

Sony har tidligere vist med deres 4K-tv’er og -projektorer, at de behersker skalering og generel billedprocessering til fingerspidserne. X9005C gør et forbilledligt stykke arbejde med at opskalere almindeligt HD-materiale til 4K og får detaljerne frem uden at overdrive skarpheden omkring konturer, hvilket giver et troværdigt og naturtro billede. Selv indhold i lavere kvalitet end HD – hvad enten det er tv eller YouTube – ser overraskende godt ud.

Det allerbedste resultat får man selvfølgelig med ægte 4K-materiale. X9005C understøtter HEVC-videokomprimering og giver dermed mulighed for at nyde Netflix i ægte 4K-opløsning – forudsat at du har en tilstrækkelig hurtig internetforbindelse. Billedkvaliteten på serier som Breaking Bad og Bloodline er et stærkt argument for at vælge et 4K-tv. Vi har også testet med nogle ekstra højopløste demoklip i ægte 4K via USB, og så var det, som om Sony-skærmen fik et ekstra gear, og endnu en hinde blev fjernet mellem os og handlingen på skærmen.

kd-65x9005c
X9005C er et meget slankt og lækkert tv. Faktisk hævder Sony, at det er verdens tyndeste LCD-tv!

X9005C har som nævnt ekstra bred betragtningsvinkel af en LCD-skærm at være, hvilket betyder, at man kan få en god billedoplevelse med flere til stede foran fjernsynet. Sortniveau og kontrast er dog ikke helt i referenceklasse. Her må X9005C se sig slået af andre tv’er i prisklassen – bl.a. Sonys eget X9305C, der har et VA-baseret LCD-panel med mere nøjagtig lysstyring.

 

Lydkvalitet

Det er et ekstremt tyndt tv, og for at kunne klare det kunststykke har Sony naturligvis været nødt til at spare nogle steder. Der er ikke plads tilovers til anstændige højttalere, ja, knap nok plads til noget som helst. For at løse det problem har Sony placeret højttalerne på undersiden, hvor de sender lyden nedad.

Alligevel har lyden brugbar klarhed og fungerer helt fint til dialog, nyheder og underholdning. Men når man går over til musik eller film med store effekter, kan det høres, at lydniveauet er temmelig magert og begrænset.

 

Konklusion

Ved første øjekast kan Sony 65X9005C virke som et typisk design-tv, hvor der er lagt større vægt på formgivning og udseende end på den bedst mulige billedkvalitet. Men det viser sig at være et på mange måder fuldgyldigt tv, også for kræsne billed-entusiaster – især dem, der allerede har et separat lydsystem. Faktisk kan det slanke format være en bonus, da det giver mulighed for at få en større skærm, end det ellers var muligt med mere voluminøse konstruktioner.

Lige nu er det prisen, der er den største udfordring. Det er okay, at man må lide lidt for skønheden, men X9005C virker lidt for dyrt i forhold til både X9305C og andre konkurrenter.

Fakta & Rating:
 • Pris: 39.990,-
  • 65" LED LCD, 3840 x 2160
  • 4 x HDMI, 3 x USB
  • Triluminous billedpanel
  • Netflix 4K

  Læs også:

  Årets bedste tv

  Store skærm på væggen der, hvilket er det bedste tv i landet her? Uanset hvad du leder efter, er chancen stor for at du finder dit næste tv blandt vore anbefalede skærme.

  Billig og behagelig 3D

  Ude efter en billig og god 3D-skærm? LG har svaret med sin Cinema 3D model.

  Bedst når det gælder

  Samsungs populære 6-serie leverer meget god billedkvalitet i både 2D og 3D.

  Kontrastkongen

  Dette er et meget veludstyret tv med billedkvalitet i referenceklassen. Med moderne filterteknik ombord har Philips klaret at tage kontrast og sortniveau til nye højder.

  Fortsat på toppen

  Panasonic viser muskler med en topmodel i referenceklasse til en meget gunstig pris.

  Billige storskærme

  Hvis budgettet er lidt stramt, men ønsket om en ægte storskærm er stort, kan disse billige plasmaskærme være vejen at gå.

  Enkel koreaner

  LG´s 50-tommer er sparsommeligt udstyret, men billedet er slet ikke dårligt.

  Mere plasma for pengene

  Samsung-plasma´en imponerer med et meget godt pris/ydelse forhold.

  11 3D-fladskærme

  3D i dit tv er det nye sort og efterhånden ikke til at komme uden om, hvis du vil købe en ny fladskærm. Men hvad skal du vælge? Vent med at bestemme dig, til du har læst Danmarks største sammenlignende test af 3D-fladskærme.

  På forsiden nå

  6 trådløse fitnesspropper

  Ikke alle ser det som en fest at trække deres korpus hen til det lokale fitnesscenter for at forbrænde kalorier....

  Focal Kanta No.2

  Når jeg hører ordet high-end, tænker jeg tre ting: Bedre lyd, end de fleste kan drømme om; dyrere, end næsten...

  Annihilation

  Annihilation er ikke nogen letfordøjelig film, og den er heller ikke velegnet til tanketom popcornunderholdning en fredag aften. Men både...

  Olympus PEN E-PL9

  For mange er størrelsen på kameraet afgørende. Hvis det er for stort og tungt, betyder det ofte, at det ikke...

  5 streaming-forstærkere

  For mange har mobiltelefonen taget over som hovedkilde, når musik skal lægge stemningen derhjemme. Folk, der går op i lydkvalitet,...

  The Man With the Iron Heart

  Tyskeren Reinhard Heydrich (Clarke) kom ind i nazistpartiet gennem sin meget overtalende kone (Pike). Himmler udpegede ham hurtigt til leder...

  Klipsch Heritage HP-3

  Hovedtelefoner til 13.000 kroner er ikke hverdagskost. Endnu mere specielt er det, at de kommer fra en producent, der ikke...
  annonse
  annonse
  annonse
  annonse