Hvis man følger med i tv-junglen, kan man næppe undgå at have lagt mærke til Samsungs buede skærme. Tv’er med “Curved” design er blevet et varemærke for den sydkoreanske producent den senere tid. Og selv om de blev “buet” lidt ud af både forbrugere og fagpresse, da de blev lanceret, satser Samsung uanfægtet på Curved design også i år.
Hvis man vil have Samsungs bedste billedkvalitet, skal tv’et være buet. Men Samsung udsender også nogle spændende modeller med traditionel flad facon!
Samsung 65JU7005
65JU7005 er Samsungs mest eksklusive flade skærm og efterfølger til den populære testvinder HU7505. Med sin mørkegrå ramme og sit moderat glinsende frontglas fremstår den lidt mere nedtonet i designet end de lyse og blankpolerede Curved-modeller.
Tv’et er også lidt tykkere i dybden, end vi er vant til at se. Det skyldes en lidt anderledes løsning for bagbelysningen. Men den midtmonterede fod er stadig stilig og bidrager til, at det ser lidt eksklusivt ud.
Brugervenlighed og funktioner
Årets nye Samsung-modeller kommer med et splinternyt operativsystem. Tizen er Samsungs egenudviklede brugerflade og byder på en række ændringer i menusystem, grafik og generel brugervenlighed.
Det første, vi bemærker, er at tv’et starter lynhurtigt fra standby. 65JU7005 har nemlig såkaldt Instant On-funktion, der er perfekt for utålmodige tv-slaver. Derfra er der kort vej til den underholdning, man vil se, og apps indlæses virkelig hurtigt. Ikke så ultrahurtigt som på den dyrere 9-serie med octa-core processor, men stadig meget tjep.
Med Tizen-systemet om bord er nye applikationer også påkrævet, men en mægtig aktør som Samsung har selvfølgelig ingen problemer med at konvertere apps til deres platform. YouTube og Netflix med 4K-understøttelse er der fra starten, og det samme gælder lokale apps. Desuden gør pegefjernbetjeningen det let at navigere i menuerne.
En anden nyhed er, at 7-serien har fået en separat Mini Connect-samleboks. Det er ikke en fuldgyldig One Connect-boks med masser af hardware og regnekraft, som vi kender det fra topmodellerne. I stedet drejer det sig om en simpel samleboks med fire HDMI-indgange og optisk digital ud, som får strøm og signal gennem samme ledning. Med den gemt i tv-møblet slipper du for en masse kabler op til selve tv-skærmen.
Billedkvalitet
Samsung har valgt en lidt anden strategi på billedfronten end f.eks. Panasonic. Her males der med en lidt kraftigere pensel for at give stærkere og mere imponerende farver ved første øjekast.
Konturskarpheden er også lidt overdrevet, så store kontraster fremstår meget tydeligt, mens de mindste detaljer viskes lidt ud. Men det er en smal sag at rette op på i menuerne. Vi er mere ude efter den maksimale ydelse, som Samsung-skærmen kan give, uden noget ekstra krydderi, og vælger derfor Film-indstillingen.
Samsung-skærmen er kendetegnet ved ujævn baggrundsbelysning: Der opstår lyse pletter på mørk baggrund, også kendt som clouding.
Her bliver vi først lidt skuffet. Det testeksemplar, vi har modtaget, har en temmelig ujævn fordeling af lys hen over skærmfladen. Det er tydeligst på mørke billeder, hvor den sorte baggrund præges af ujævnheder i form af lyspletter. Fænomenet kaldes “clouding” og er med til at hæmme den totale kontrast. Sortniveauet og dybdefornemmelsen i billedet lider også under det.
Clouding er et typisk LCD-problem, der vil variere fra skærm til skærm, men i betragtning af at Samsung 65JU7005 koster næsten 30.000 kroner, er vi ikke imponeret over sortniveauet.
Ved almindelig brug er det dog ikke så generende, da Samsung-skærmen slukker baglyset helt, når skærmen er sort (ved sceneskift osv.), og desuden har en glimrende lysstyrke, som hjælper godt på kontrastomfanget i varierede scener. Farvegengivelsen er for det meste fremragende, fin og nuanceret, men ikke så neutral og lineær som det, Panasonic præsterer med deres CX700-serie.
Kalibrering af Samsung 65JU7005
Visuelt tjek med testbilleder viser, at Samsung-skærmen gengiver en jævn gråtoneskala, men at den (som følge af den ujævne bagbelysning) har problemer med at gengive de mørkeste gråtoner (IRE 16-17-18) visse steder. Endvidere viser målingerne, at 65JU7005 ikke helt rammer helt rigtigt med farvegengivelsen. Især er der lav farvemætning i blå, hvilket medfører, at blåtoner får et lidt lyst, lilla præg. Derudover er der ikke nogen alvorlige skævheder i farvebalancen.
Samsung-skærmen har desværre lidt begrænsede “professionelle” justeringsmuligheder i menuen, hvilket i praksis gør det svært at kalibrere tv’et til 100 procent korrekte farver.
Lydkvalitet
65JU7005 har ikke fået nogen specielt overdådig lydpakke, men giver ikke desto mindre flot og fyldig lyd med klar stemmegengivelse, som fungerer fint til almindelig brug. Men ivrige film- og serie-junkier vil nok hurtigt ønske sig en kraftigere soundbar eller lignende.
Ellers er det værd at nævne, at Samsungs tv nu understøtter trådløs lydoverførsel via Bluetooth. Det betyder, at man kan lytte til tv-lyden med trådløse hovedtelefoner, og Samsung har lanceret Bluetooth-hørebøffer med støjreduktion, der egner sig godt til formålet. Lyden fra de indbyggede højttalere kan styres uafhængigt heraf.
Konklusion
Samsungs bedste “flade fladskærm” leverer i det store og hele fin billedkvalitet og god lyd, og har alle de rigtige funktioner. Det nye Tizen operativsystem byder på lynhurtige apps og god betjeningskomfort. Alligevel er der noget, vi savner i forhold til konkurrenterne – for ikke at nævne Samsungs egne SUHD-topmodeller – nemlig noget wow-faktor over billedkvaliteten.
65JU7005 ikke har den samme pangstærke kontrast, og farvenuancerne skinner ikke så frisk, som vi ved de kan. Derudover oplevede vi tydelige lyspletter på vores testeksemplar, som trækker helhedsindtrykket ned på et ellers flot tv.
Lyd & Billede mener
Funktioner og brugerkomfort er i top på den lynhurtige og veludstyrede Samsung-skærm. Billedkvaliteten fra den store 65-tommer er både skarp og kontrastrig. Billedet har nogle uønskede elementer i form af lyse pletter på mørk baggrund, som reducerer den totale kontrast. Et kedeligt kvalitetsproblem, som vi havde håbet at slippe for i denne prisklasse.Læs videre med LB+
LB+ Total uge
Fuld adgang til alt indhold i en uge
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i en måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer
Der er lukket for kommentarer.