Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender: Låge 04Deltag

Test: Samsung 65JS9005

SUHD: Samsung vender tilbage

Den bedste billedkvalitet, vi har set fra Samsung til dato.

Skrevet af / 08/06/2015 - 06:00
Samsung 65JS9005
Audun Hage

Samsung sparede ikke på krudtet, da de præsenterede årets nye tv line-up på CES-messen i Las Vegas i år. “Rich colors – better than OLED!” hævdede USA-chef Joe Stinziano med et ægte amerikansk dollarsmil om munden. Et udsagn, der fik tech-journalister til at vende øjnene mod himlen og udveksle skeptiske blikke med hinanden. Første generation af “Curved” modeller fra Samsung holdt nemlig ikke alt, hvad de lovede.

Men flere, heriblandt undertegnede, fattede alligevel interesse, da vi fik Samsungs nye 2015-modeller at se i aktion på messegulvet. Den nye 9000-serie havde stærk kontrast og imponerende farvegengivelse.

Udsagnet “bedre end OLED” var møntet på årets nye topmodeller i S-serien – eller SUHD, som Samsung har valgt at kalde dem. Disse skærme er propfulde af teknik hentet fra øverste hylde og anvender avanceret quantum dot-teknologi for at klemme endnu mere lysstyrke og kontrast ud af billedpanelerne.

Det er modeller, hvor Samsung har brugt alle deres ressourcer og viden omkring tv-teknik, design og brugervenlighed. Det er de også nødt til, hvis de vil holde konkurrenter som LG på afstand.

JS9000(XC)_014_Detail5_Silver

65JS9005
65JS9005 er den billigste variant af årets to topserier, men ikke specielt billigt af den grund. 65 tommers modellen har en lækker finish i børstet metal og en centralt monteret Y-formet fod. Både foden og skærmen er buet: Samsung er fast besluttet på at videreføre dette design og har lanceret endnu flere buede skærme i år. Og fra et designsynspunkt ser det rigtig lækkert ud. Skærmen kan også vægmonteres, hvis man ønsker det.

Samsung-skærmen kommer ligesom tidligere topmodeller med en egen One Connect-enhed. Det er en separat samleboks, hvor videokilder som tv-tuner, Blu-ray-afspiller og spilkonsol tilsluttes. Signalet (samt strøm til boksen) går gennem et enkelt kabel op til tv-skærmen. 65JS9005 kan også fjernstyre de forskellige apparater. På den måde kan man skjule kabler og udstyr i f.eks. et skab og holde tv-facaden mere ordentlig.

One Connect-boksen indeholder også skærmens smart-processor. I JS9005’s tilfælde er der tale om en ny octa-core processor, som sørger for, at menusystemet og alle smart-funktionerne kører så glat som muligt. Med sådan en fritstående boks bliver det også lettere at opgraderes skærmen på et senere tidspunkt.

SUHD TV_PRO_9000_01 (5)

2015 markerer overgangen til en ny grafisk brugerflade for Samsung: Tizen er et Linux-baseret operativsystem udviklet i samarbejde med Intel og en række andre producenter. Det nye operativsystem, der er kendetegnet ved runde ikoner, vil være at se på såvel smart-tv’er som smartphones og tablets i den nærmeste fremtid.

Brugervenlighed og funktioner
Først en lille “disclaimer”: Den model, vi fik til test, var en tidlig version, som endnu ikke havde alle smart-funktionerne på plads. Det indebar bl.a., at firmware til de nordiske lande ikke var færdiggjort. Men det førsteindtryk, vi fik, var meget positivt.

Samsung 65JS9005 er det hurtigste smart-tv, vi har testet! For det første kommer det med den såkaldte Instant On-funktion, som gør, at tv’et starter med det samme, når man trykker på fjernbetjeningen. Og under navigation og menuvalg bliver det hurtigt klart, at kombinationen af octa-core processor og nyt styresystem har gjort underværker for hastigheden.

Essentielle apps som YouTube starter lynhurtigt. Tv’et understøtter også såkaldt multitasking, som indebærer, at man kan pause videoen, hoppe ind og ud af apps og fortsætte, hvor man slap.

Ud over solide processor- og hukommelsesressourcer har Samsung udviklet en ny fjernbetjening. Den har nu fået indbygget pegefunktion, hvilket gør det lettere at navigere i menuerne. Alt i alt mener vi, at brugervenligheden har fået et betydeligt løft i år.

JS9000_3

Billedkvalitet
Billedkvaliteten har altid været og er stadig den vigtigste egenskab for et tv. Og her er Samsung nødt til at levere, hvis de skal kunne forsvare den stive pris. Den seneste tids udvikling, heriblandt lanceringen af skærme med OLED-teknologi, har gjort tv-junglen til et stadig hårdere sted at være.

SUHD-modeller fra Samsung anvender et traditionelt LCD LED-panel, omend i en “turboladet” version, nærmere bestemt quantum dots. Det drejer sig om et nyt lag mellem lyskilden og LCD-panelet, som består af bittesmå nanopartikler. Disse partikler omdanner det blå lys fra LED-belysningen til rene primærfarver (rød, grøn og blå) og øger det totale farvespektrum. Kombineret med ny, mere effektiv lysteknik gør det Samsung-skærmen i stand til at vise langt mere farvesprudlende og kontrastrige billeder end før.

Der er et par ankepunkter mod en sådan teknologi. Den nuværende videostandard (Rec. 709) er tilpasset de farver, som et standard-tv kan gengive. Det kræver en ny billedstandard med HDR (High Dynamic Range) at udnytte de ekstra detaljer, og dette indhold findes knap nok endnu.

JS9000_Side4

I mellemtiden må Samsung bruge “kreativ billedprocessering” ved at tilføje ekstra nuancer. Men at tilføje farver, der egentlig ikke skal være der, strider lidt imod principperne for nøjagtig, naturtro billedgengivelse.

Når det er sagt, så er der ingen tvivl om, at Samsung-skærmen ser meget imponerende ud “in real life”. De ekstra farvenuancer giver et billede, der virkelig bugner af liv og realisme.

Der er langt mere smæld i farverne end før: Især rød gengives mere intenst og med flere nuancer, end vi er vant til at se. Grønne og blå farvenuancer fremstår også mere virkelighedstro. Den slags krudtstærke farver plejer typisk at resultere i et alt for overdrevet billede, men så længe vi vælger den mere sobre Film-indstilling, virker billedet meget naturligt.

Samsung-skærmen har også generelt fremragende billedprocessering. Skarpheden fra ægte 4K såvel som opskaleret Blu-ray testmateriale fungerer rigtig godt. JS9005 bevarer også skarpheden godt ved bevægelser.

Tv’et anvender konventionel LED-kantbelysning (topmodellen JS9505 har direkte LED-bagbelysning). Disse skærme forbinder vi som regel med svagt sortniveau og ujævn lysfordeling, men ikke her. Tværtimod har Samsung-skærmen en meget ensartet lysfordeling uden generende lyspletter. Sortniveauet er ikke på OLED-niveau, men stadig rigtig godt af en kant-LED skærm at være.

Summen af alt det ovennævnte er en meget overbevisende billedkvalitet. Samsung-skærmens gode skarphed, kontrast og ekstra farvenuancer bidrager til at give et meget realistisk og nærværende billede. Selv en LCD-skeptiker som undertegnede må indrømme at være imponeret.

9000_Lifestyle (9)

Lydkvalitet
65JS9005 er også udstyret med relativt gode højttalere. De blæser på ingen måde bukserne af os, hvad bas eller lydtryk angår, men den generelle lydkvalitet er fremragende. Ikke noget match for et separat lydanlæg eller en soundbar med subwoofer, selvfølgelig, men talegengivelsen er usædvanligt god, samtidig med at f.eks. musikvideoer fra YouTube må siges at fungere godt.

Konklusion
Samsung har været tvunget til at tage de store kanoner frem i år. Mens vi venter på ægte OLED, er 65JS9005 med SUHD det hidtil bedste tv, vi har set fra den sydkoreanske gigant.

Der er ikke noget billigt tv, men Samsung har til gengæld hentet både billedpanel og billedprocessering fra øverste hylde for at presse højere ydelse ud af den aldrende LCD-teknologi. Det har de efter vores mening klaret med glans, og JS9005 er derfor bestemt en anbefaling værd. Samsung kan, hvis de vil!

Lyd & Billede mener

Fænomenal farvegengivelse og bomstærk kontrast gør Samsung-skærmen til et engagerende tv i stort set alle sammenhænge. Brugervenligheden er godt varetaget med superhurtig betjening og et væld af funktioner. Høj pris for et (trods alt) traditionelt LCD-tv, men kvalitet koster.

Der er lukket for kommentarer.

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

De bedste OLED-TV'er

Større tv på et budget

Farvestrålende entertainment-TV

Luksuriøst OLED-TV fra Loewe

Samsung TQ98Q80C: King size TV!

Budgetvenligt MiniLED-TV

Samsung møder LG i OLED-duel

Farvestrålende flagskib: Samsungs nye OLED-TV imponerer

Perfekt udendørs-TV

Sonys MiniLED-TV gør træfsikkert comeback

Fortsat blandt de bedste?

Knivskarpt OLED-TV fra Sony

Scroll to Top