Search
Generic filters
test

Panasonic Leica Lumix DG Vario-Summilux 10-25 mm F1.7 ASPH

 itemprop
testPanasonic Leica Lumix DG Vario-Summilux 10-25 mm F1.7 ASPH
Panasonic Leica Lumix DG Vario-Summilux 10-25 mm F1.7 ASPH

Ekstrem zoom til video- og natur­foto­grafer

Panasonics lysstærke Leica-zoom er den eneste af sin slags med disse egenskaber.

Lyd & Billede mener

Meget skarpt, lysstærkt og anvendeligt zoomobjektiv, både til stillbilleder og video-optagelse. Vejrbeskyttet.
Relativt stort og dyrt. Mangler billedstabilisering.
 • Type: Zoom
 • Brændvidde: 10-25 mm (tilsv. 20-50 mm)
 • Lysstyrke: f/1.7
 • Fatning: Micro Four Thirds
 • Billedstabilisering: Nej
 • Nærgrænse: 28 cm
 • Filterdiameter: 77 mm
 • Linse-elementer: 17 i alt, i 12 grupper
 • Mål og vægt: Ø 88 x 128 mm / 690 g
 • Andet: Modlysblænde, vejrbeskyttet
 • Til: Micro Four Thirds
 • Web: panasonic.dk
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 16695 kr

Videofotografer elsker lysstærke objektiver, fordi de kan bruges uden massiv lyssætning og giver smal dybdeskarphed. Det er effektfuldt, det giver videoer med en markant karakter, og det hjælper med at bygge stemning op.

Hvis man kan kombinere lysstyrke med en bred billedvinkel, er det lettere at få et større udsnit, som bl.a. kan beskæres i efterbehandlingen af 4K-optagelserne.

På den måde er Panasonic Leica Lumix DG Vario-Summilux 10-25 mm F1.7 ASPH – pyha! – det perfekte objektiv. Det er lavet til Micro Four Thirds-formatet (MFT), som Panasonic og Olympus er de vigtigste repræsentanter for, og objektivet er som skabt til et video-rigget Panasonic Lumix GH5S eller Olympus OM-D E-M1 Mark II.

De små MFT-kameraer er så kompakte og potente, at de ofte bruges til både video og stillbilleder, og udvalget af lysstærk optik til MFT-fatningen er rigtig godt.

Panasonics Leica-mærkede 10-25 mm vidvinkelzoom (svarende til 20-50 mm) med lysstyrke f/1.7 over hele brændviddeområdet ser enorm ud på et MFT-kamera. Det er, fordi den ER enorm.

Silkeblød betjening

Vægten ryger op på 700 gram med modlysblænde trods udstrakt brug af magnesium, og den vejrbeskyttede zoom rager 13 cm ud fra kameraet – uden modlysblænde.

Fordi objektivet dækker alt fra 20 til 50 mm, er det meget anvendeligt til landskaber, natbilleder, eller når man bare har brug for bredere billedvinkler med smallere dybdeskarphed. Videofotografer vil sætte pris på den trinløse – og lydløse – blændering og den silkebløde manuelle fokus. Objektivet har selvfølgelig også autofokus – med støjsvag fokusmotor – og man skifter til manuel fokus ved at trække fokusringen en tak bagud.

annonce

Det har ikke en indbygget billedstabilisering, og blænderingen fungerer stadig ikke på Olympus-kameraer, kun på Panasonics egne. Olympus-brugere må benytte kameraets indstillingshjul til at skifte blændeværdi.

annonce
Manuel fokus med ét klik. Foto: Lasse Svendsen

Perfekt til naturfotografer

Panasonics zoom er ikke kun lavet til video, selv om blænderingen er trinløs.

Det er et fremragende stillbilledobjektiv, og til landskaber er det næsten perfekt. Især i mørke. Man kan nemlig åbne blænden og få kortere eksponeringstider uden at skulle skrue ISO-værdien – og dermed billedstøjen – for højt op. Stjernehimlen bliver især god med et lysstærkt objektiv, som giver kortere lukkertider. Så undgår man, at stjernerne bliver aflange på billederne.

I den tekniske disciplin klarer Leica-zoomen sig fremragende. Skarpheden er upåklagelig i centrum på alle blænder, men falder lidt på f/1.7 og 10 mm (20 mm) i hjørnerne. Det kan dog næsten kun ses på raw-filer, hvor vignettering og tøndeformet fortegning på fuld blænde (altså laveste tal) også bemærkes. På jpeg-filer er det selvfølgelig mindre synligt.

Fortegningen følger med på alle brændvidder, og raw-filerne må korrigeres for det i efterbehandlingen. Vignetteringen er mere moderat, især fra blænde f/2.0, hvor hjørneskarpheden også er bedre.

annonce

Objektivet har kun moderat til marginal kromatisk aberration, uanset brændvidde, sfæriske afvigelser er godt under kontrol, og der er nærmest ingen koma (deformation af cirkulære objekter i yderkanten af billedfladen) overhovedet.

Den støjsvage autofokus er hurtig og præcis, og det er en fornøjelse at fokusere manuelt med den bløde og præcise fokusring. Der er noget Focus Breathing, som man bør være opmærksom på, især på video.

Konklusion

Der findes ikke magen til Panasonics Vario-Summilux 10-25 mm F1.7 til de små Micro Four Thirds-kameraer. Det er lysstærkt og solidt bygget, og leverer næsten opsigtsvækkende god billedkvalitet. Det er sjældent, vi ser en zoom med tilsvarende brændvidde, der yder så godt i de tekniske discipliner.

Brændvidderne er ypperlige for naturfotografer, der også kan glæde sig over en nærgrænse på 28 cm. Og vejrbeskyttelse, ikke at forglemme. Videofotografer vil sætte pris på den trinløse blændering og den bløde fokusring, og det eneste, der egentlig trækker ned, er den høje pris.


  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Alternativer til Panasonic Leica Lumix DG Vario-Summilux 10-25 mm F1.7 ASPH

  To kilo objektiv er en håndfull.

  Det dyreste vi har testet

  Nikons ekstremt lysstærke 58 mm er det dyreste objektiv, vi har testet, og måske det allerbedste.

   data-srcset

  Ekstremt skarp zoom

  Panasonics lysstærke Leica-zoom er den eneste af sin slags med disse egenskaber.

   data-srcset

  Skarp sportsoptik til Panasonic

  Den første telezoom til Panasonics full-frame-kameraer indfrier på næsten alle punkter.

  (Foto: Producent)

  Du har ikke set magen. Det har vi heller ikke. Canons massive 28-70 mm er simpelthen for sej.

  (Foto: Producent)

  Panasonics første full-frame standardzoom lever op til forventningerne.

  (Foto: Producent)

  Nikons bedste objektiv er en følsom 50-millimeter.

  (Foto: Producent)

  Den koster, men ydelsen fra 35’eren til Nikon Z er noget nær perfekt.

  (Foto: Producent)

  Kompakt, let og overkommelig med glimrende optisk kvalitet.

  (Foto: Producent)

  Canons nye 50 mm er et af de bedste objektiver, vi har testet, men det har sin pris.

  SOMMERTILBUD
  6 UGER LB+
  FOR KUN 6 KR
  Fuld adgang til lydogbillede.dk i sommer!
  PRØV i 6 UGER
  close-link