data-srcset
ASUS VivoPC VC60

Minicomputer til dagligstuen

Subminiature-pc til hjemmebio og hjemmekontor.

Størrelsen er VivoPC’s stærkeste kort. Den kan gemmes sporløst af vejen. Trods sin lidenhed er det stadig en fuldgyldig pc med plads til udvidelser. Og så er den så godt som lydløs.
Miniaturisering har sin pris. Man kan få langt kraftigere – større – pc’er for de samme penge. Både stationære og bærbare. Grafikkortet Intel HD 4000 er heller ikke nogen hurtigløber.
Bedste priser

ASUS VivoPC er skabt til dem, der ønsker en designcomputer, som ikke fylder noget. Her er det nærliggende at nævne Mac mini som konkurrent, for de henvender sig i høj grad til det samme publikum. Af ydre er det en boks på 19 x 19 cm i sort plastic med metal-look, der kunne være en netværks-router designet af Porsche eller en luksusgaveæske til kosmetik. Og lille er den. Jeg har spist burgere, der var større end ASUS VivoPC!

Vi testede for nylig MSI GS70 Stealth. Begge er ganske vist sorte, men så hører enhver lighed også op. VivoPC er ikke beregnet til gamer-hulen, hvor den ville komme til kort på både ydelse og coolness. Den er tænkt til at placeres i dagligstuen, hvor en traditionel pc ville blive dømt ude.

Bagsiden rummer de tilslutninger, der er brug for. Den kan sluttes til tv eller monitor med HDMI eller DisplayPort, og seks USB-stik vil være mere end rigeligt til de typiske købere. Afbryderen sidder på bagsiden, da VivoPC alligevel aldrig skal slukkes helt.
Bagsiden rummer de tilslutninger, der er brug for. Den kan sluttes til tv eller monitor med HDMI eller DisplayPort, og seks USB-stik vil være mere end rigeligt til de typiske købere. Afbryderen sidder på bagsiden, da VivoPC alligevel aldrig skal slukkes helt.

Sæt den i stakken af set-top bokse sammen med fjernsynet, giv den et HDMI-kabel til stuealteret og evt. et optisk kabel for at få lyden igennem surround-anlægget. På den måde kan du surfe og læse mails på tv’et og afspille streamet video i fuldt format. Den klarer også et spil i ny og næ.

VivoPC findes i en række varianter. Ud over sort finish fås den også i børstet aluminium. Og processorvalget spænder fra en dual-core Celeron til de kraftigere i3 og i5 processorer. Alle fra Intel. Under det smalle låg på VC60 finder vi en dual-core (med fire tråde) Intel Core i5 processor på 2,5 GHz.

Der er 8 gigabyte ram om bord, hvilket er betydelig mere end i de fleste kompakte underholdnings-pc’er. Grafikprocessoren er en HD4000 fra Intel. Og i testeksemplaret var der en 1 terabyte harddisk. Andre udgaver leveres i stedet med en 128 gigabyte SSD.

Fronten er en ubrudt flade, bortset fra en ca. 5 cm bred hvid linje, som lyser op, når pc’en er tændt. En anden LED nederst til højre på fronten viser, at harddisken kører. På bagsiden er der videoudgange via HDMI og DisplayPort, netværksstik, seks USB-porte (fire 2.0 og to 3.0) og en optisk lydudgang. Der er også tre mini-jack stik til henholdsvis mikrofonindgang, line-udgang og hovedtelefoner. Endelig er der en slot til SD/MMC-kort. Et hul til en Kensington-lås sikrer, at den lille computer bliver på sin plads, hvis den anbringes et offentligt tilgængeligt sted.

Fronten er enkel: En bred, hvid lysstribe fortæller, at den er tændt, og en lysdiode viser, når harddisken er aktiv.
Fronten er enkel: En bred, hvid lysstribe fortæller, at den er tændt, og en lysdiode viser, når harddisken er aktiv.

Trods den gammeldags fysiske harddisk er VivoPC et udpræget stilfærdigt bekendtskab. Man skal helt tæt på maskinen for at høre diskens snurren, og da der ikke er nogen blæser, er computeren så godt som lydløs.

annonce

Futuristisk friluftsmus
Der følger ikke noget tastatur med VivoPC, så her er der frit valg blandt USB- og Bluetooth-tastaturer. Men musen er inkluderet. VivoMouse kan både bruges på et bord og frit i luften, da den har en optisk sensor på undersiden og en rund touchpad på toppen. Selv om musen – der kunne have været en rekvisit fra Star Trek – er ret stor, ligger den behageligt i hånden.

annonce

Benchmarks
ASUS VivoPC sætter ikke hastighedsrekord. I Geekbench 3 fik den en score på 5.284 i multi-core og 2.463 i single-core. Det er på højde med en typisk kontor-pc. Altså hurtigt nok uden at være voldsomt. Og ca. halvt så højt som en stationær til samme pris sammensat med andre, men større dele fra ASUS’ katalog.

Selv om spil ikke er, hvad VivoPC vil blive brugt mest til, prøvede vi at pudse Futuremarks 3DMark Vantage-test på den. Et resultat på 3.063 er på ingen måde ophidsende. Men lige akkurat nok til, at man godt kan tage sig et 3D-spil på 55-tommeren i stuen, hvis man ikke skruer alt for højt op for detaljerne.

I Browsermark 2.0 testen, der giver et ret realistisk billede af computeres og bærbare enheders evner på nettet, går det rigtig fint. 5.388 er en udmærket score, der bekræfter oplevelsen af, at den lille ASUS klarer sig fint til sofa-surfing for hele familien.

VivoMouse kunne være en rekvisit fra Star Trek. Den kan bruges både på et bord og frit i luften.
VivoMouse kunne være en rekvisit fra Star Trek. Den kan bruges både på et bord og frit i luften.

VivoPC vil typisk blive brugt sammen med et tv. På begge de fjernsyn, som vi prøvede den med, krævede det noget justering at få størrelsen på Skrivebordet og Metro-brugerfladen til at passe til skærmen. Selv om opløsningen blev registreret korrekt, faldt ikonerne uden for skærmen. Det er uheldigt for en pc til ikke-erfarne brugere, som forventer at kunne pakke computeren ud og bruge den med det samme.

annonce

Konklusion
ASUS VivoPC er en computer, der er skabt til at forsvinde diskret ind i dagligstuens indretning. Og det gjorde den så godt, at ingen i husstanden spurgte, hvad det nu var, jeg var i gang med at teste. Den er en velfungerende makker til fjernsynet, som gør det let at se videoklip fra YouTube og streaming-tjenester. Der er dog flere kræfter under motorhjelmen, end man skulle tro, og den er mere fleksibel end de fleste ultra kompakte computere.

Fakta

 • Styresystem: Windows 8.1
 • Processor: 2,5 GHz Intel Core i5 4700HQ
 • Hukommelse: 8 GB DDR3
 • Lager: 1 TB
 • Grafikkort: Intel HD Graphics 4000 Mobile
 • Skærmudgang: DisplayPort + HDMI
 • Mål: 19 x 5,6 x 19 cm (BxHxD)
 • Vægt: 1,3 kg.
 • Wi-Fi, Bluetooth 4.0, Ethernet, 4 x USB 3.0, 2 x Mini DisplayPort, HDMI, audio out, hovedtelefonstik, mic in, SD-kortlæser

Pris

5495 ,-

Bedste priser

Har du noget at tilføje?
Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.
Subscribe
Notify of
3 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments

  Alternativer til ASUS VivoPC VC60

  (Foto: Producent)

  Endelig en ny minicomputer fra Apple med den nyeste generation af hardware.

  (Foto: Producent)

  Når en almindelig iMac ikke rækker, er en iMac Pro det rigtige valg, især til de mest krævende opgaver.

   data-srcset

  Stor spilleglæde på næsten ingen plads – og til en pris, der er til at overse. Hvorfor nøjes med en spilkonsol?

  (Foto: Producent)

  ASUS har lavet den bedste alt-i-én computer, vi endnu har haft mellem hænderne.

  (Foto: Producent)

  Med lidt bedre ydelse og endnu bedre farvegengivelse bevarer Apples iMac 5K føringen som verdens skarpeste computer.

   data-srcset

  Hvis pladsen er trang, og computeren også skal levere tv og underholdning, kan en alt-i-én være løsningen.

   data-srcset

  Alienware Alpha skulle bringe pc-spillene ind i stuen med sit konsolformat, men i stedet bragte den os ud af fatning.

   data-srcset

  Apples mindste computer er blevet moderniseret på alle ledder og kanter, men har også mistet nogle hestekræfter.

   data-srcset

  Apples nye iMac er lidt af en sensation. Med knivskarp 14,7 megapixel skærm er den perfekt til fotoredigering og 4K-video.

   data-srcset

  Smid fjernsynet væk, og lad computeren klare underholdningen. Det hele er indbygget i skærmen.

   data-srcset

  Subminiature-pc til hjemmebio og hjemmekontor.

   data-srcset

  Hvis man vil kunne se og høre alle slags medier i sin hjemmebiograf, hvad er så bedst? En komplet medieafspiller eller en hjemmebio-computer? Og hvilken slags: Mac, pc eller selvbygget?