TESTFujifilm X-T200

Gør fotografering sjovere

Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgerrige fotografspirer.
Karakter
Fujifilm X-T200
Lyd & Billede mener
Kanongod billedkvalitet og 4K-video. Konsekvent god brugervenlighed. Kompakt, let og rejsevenligt. Skarp elektronisk zoom.
Batterilevetiden er ikke noget at prale af. Begrænsede muligheder for at vælge fokuspunkt på skærmen.
Specifikationer
 • Type: 24 Mp systemkamera m. CMOS billedsensor i APS-C-format
 • Optik: Fujinon 15-45 mm f/3.5-5.6 OIS
 • Skærm: 8 cm LCD, 2,78 mio. billedpunkter
 • Søger: 2,36 Mp OLED, 0,52x
 • Serieoptagelse: 8 fps
 • Video: 4 UHD 30 fps, 100 Mbit/s
 • Tilslutninger: Fjernudløser, USB 3.1, HDMI, mikrofon
 • Trådløst: Bluetooth, Wi-Fi
 • Lagring: SD/SDHC/SDXC m. UHS-I
 • Batteritid (CIPA): 270 billeder
 • Mål og vægt: 121 x 84 x 55 mm / 370 g
 • Højdepunkter: Vipbar touch-skærm, optisk billedstabilisering, 425 fokuspunkter, joystick-knap
 • Web: fujifilm.dk
forfatter

Mens priserne på kameraer bare stiger og stiger, bliver det stadig sværere at finde gode, overkommelige kameraer, som ikke er så ringe, at de tager fotoglæden fra en stakkels nybegynder.

Det kompakte systemkamera, vi tester her, er et lyspunkt i et ellers mørkt marked, hvad budgetvenlig kvalitet angår. Fujifilm X-T200 er nemlig veludstyret med masser af funktioner, der udfordrer kreativiteten, det koster ikke alverden, og billed- og videokvaliteten er fornem.

Den store touch-skærm er meget nyttig. (Foto: Lasse Svendsen)

Kameraet, der fås i sølvgrå kombineret med sort eller i helsort, er blandt de billigste systemkameraer med 4K-video, som passer til entusiastiske begyndere.

Det kommer med et lille 15-45 mm zoom (svarende til 22,5-67,5 mm), som har elektronisk zoom og indbygget billedstabilisering. Vi kender den som en pålidelig og skarp zoom fra testen af forgængeren X-T100, som vi godt kunne lide. Selv om vi fandt nogle mangler ved kameraet.

Disse mangler har Fujifilm rettet op på i X-T200, som også har fået en ny 24 megapixel billedsensor med hurtigere dataoverførsel, meget bedre autofokus med hele 425 fokuspunkter og en lidt bedre skudtakt på 8 fps.

Fuji har også lyttet til kritikken og opdateret kameraet med langt bedre 4K-video, omend kun i 15 minutter ad gangen. Men med 4K 30 fps oversamplet fra 6K-opløsning får man skarp og detaljeret video med meget lidt billedstøj.

Stikket er både til fjernstyring og mikrofon. (Foto: Lasse Svendsen)

Digital gimbal

Kameraet har Fujis effektive filmsimuleringer og HDR-video på HD-optagelse. Hvis man kan godtage lidt beskæring af billedfladen, kan man også få hjælp fra kameraets gyrosensor og bruge digital stabilisering af HD-video. Men altså ikke på 4K, som bruger zoomens optiske stabilisering i stedet.

Annonce
Den indbyggede blitz er rar at have, når man vil lyse skygger op. (Foto: Lasse Svendsen)

Bedre autofokus

Det gamle kameras autofokus var ikke dets stærkeste side, men med 425 fasefokuspunkter på billedsensoren er X-T200 langt hurtigere og mere præcist. Det finder ansigter og øjne mærkbart hurtigere og er bedre til at følge bevægelser, omend ikke helt på sportskameraniveau.

Men altså betydelig bedre end forgængeren.

Med 4K-video fra 6K er X-T200 et ypperligt videokamera. Autofokus følger godt med også i svagt lys, og der er meget lidt rullende lukker på panoreringer. Man kan tilslutte en separat mikrofon for at få bedre lyd og styre optagevolumen fra kameraet, men hovedtelefoner kræver en adapter.

Man kan flytte fokus på den store drejelige touch-skærm, men den reagerer af og til lidt langsomt; så er joystick-knappen bagpå bedre at bruge.

Programhjulet har mange skjulte funktioner. (Foto: Lasse Svendsen)

Brugervenlighed

Kameraet er meget kompakt af et systemkamera at være. Med den medfølgende zoom får man en meget anvendelig kamerapakke, der fungerer glimrende til næsten alt. Håndgrebet er integreret i kameraet, og den store touch-skærm er perfekt til video-optagelse.

De to umærkede knapper på bagsiden kan programmeres, og virtuelle knapper på skærmen giver fotografen adgang til bl.a. Q-menuen – en hurtigmenu med de mest brugte indstillinger.

Det umærkede indstillingshjul til venstre for søgeren kan fungere som lukkertidshjul på video. Eller man kan vælge filmsimulering og få delt visning på skærmen, der viser effekten af den valgte simulering – f.eks. sort-hvid, sepia, Astia, Velvia, Provia, Pro-neg eller Fujis Classic Chrome.

Programhjulet på toppen har de mest almindelige indstillinger, men også en særlig natindstilling, som booster ISO, sport med følgefokus, landskaber med større dybdeskarphed og endnu flere motivprogrammer er tilgængelige med et tryk på Menu/OK-knappen bagpå.

Annonce

Den indbyggede blitz vippes op med knappen på venstre side af søgeren, der er den samme som på X-T100.

Det umærkede indstillingshjul har forskellige funktioner, afhængigt af hvilket eksponeringsprogram der er valgt. (Foto: Lasse Svendsen)

Billedkvalitet

X-T200 er et meget tilfredsstillende kamera at bruge. Man kan lade kameraet tage sig af alt, sætte det på programautomatik eller avanceret SR+ og koncentrere sig om at vælge udsnit. Så tager kameraet sig af eksponering, fokus og hvidbalance, og tilpasser sig motivet ved hjælp af motivgenkendelse.

Eller man kan selv tage styringen og vælge blænde efter, hvor meget dybdeskarphed man vil have; lukkertid efter, hvor meget eller lidt man vil have; osv.

Læs også
Lynhurtigt præcisionsværktøj Sony a6400 er så hurtigt, at alle feriebillederne bliver knivskarpe.

Uanset hvad man gør, leverer kameraet aldeles fremragende billedkvalitet. Fuji er gode til billedprocessering, og X-T200 er ingen undtagelse.

JPEG-filerne fra kameraet er nogle af de bedste, man kan finde; det har nærmest ikke synlig billedstøj, før man passerer ISO 6400; og farvemætningen, farvebalancen og billeddynamikken er helt i top for et systemkamera med billedsensor i APS-C-format.

Annonce

Detaljeskarpheden er ikke lige så høj som på et Fuji-kamera med X-Trans CMOS-billedsensor, og den medfølgende 15-45 mm zoom er ikke så skarp på alle blænder som XF 18-55 mm, men for et kamera i denne klasse er det intet væsentligt at udsætte på billedkvaliteten.

Nikon Z50, Canon EOS M50 II og Sony a6400 stiller op i samme klasse som X-T200, og mens Z50 er vejrbestandigt og hurtigere, beskærer det 4K-video alt for meget. Canon-kameraet gør det samme, og så er der a6400 tilbage. Som er endnu hurtigere end Fuji-kameraet, men ikke har samme tilfredsstillende brugervenlighed, bl.a. med en håbløs touch-skærm.

De umærkede knapper kan programmeres. (Foto: Lasse Svendsen)

Konklusion

Fujifilm X-T200 er et meget bedre kamera end X-T100. Desværre er batterilevetiden kraftigt amputeret, men hvis man kan leve med det, er det et perfekt begynderkamera.

Med måske den bedste brugervenlighed i denne klasse og en billedkvalitet, som ingen vil rynker på næsen af, er det et prisgunstigt systemkamera, der kan bruges af alle til næsten hvad som helst. Fine, skarpe billeder, hurtig skudtakt og rigtig god 4K-video trækker i en klart positiv retning for det lille Fuji-kamera.

Læs alle artikler i én uge for 19 kr

Få adgang alle +artikler samt til hele testarkivet.
Ingen bindingstid.
Allerede abonnent?
Har du dette produkt?
Giv din karakter.
0 / 6

Your page rank:

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Læs også: