: Epson SureColor SC-P600

A3-kvalitet i glas og ramme

Fotografier, der skal indrammes, bør laves med det rigtige værktøj. Nu kan amatører få professionel kvalitet på væggene.
Lyd & Billede mener
Exceptionel fotokvalitet fra en printer, der både er hurtigere og mere brugervenlig end rivalerne. Perfekt til både proffer og amatører, der vil have professionel kvalitet i stort format.
Den har ingen papirkassette.
Specifikationer
  • 9 x 25,9 ml UltraChrome HD blækpatroner
  • 2,84 Dmax
  • A3+ papirformat
  • Wi-Fi, AirPrint, Google Cloud Print, USB 2.0, Ethernet
  • 6,8 cm touch-skærm
Annonce
Annonce
forfatter

Ikke et ondt ord om multiprintere til en tusindlap. De er velegnede til at udskrive timeplaner, postkortbilleder og af og til et flot farve- eller sort-hvid-billede, som skal i en glasramme op på væggen. Men man får ikke gallerikvalitet på billeder fra sådanne printere.

De har også en begrænsning i A4-formatet, som ikke altid er det bedste valg, hvis man virkelig er interesseret i fotografering. Så må man op i større papir, og A3 er det naturlige næste skridt. En A3-printer koster ikke en formue længere, og for amatører, der vil have professionel kvalitet, er der mange gode printere at vælge imellem.

De to oplagte muligheder er Epson Stylus Photo R3000 og Canon Pixma Pro-1. To fotoprintere til mange papirtyper, som giver dig udskrifter op til A3+. Hvilket er større end A3: 32,9 x 48,3 cm mod almindelig A3’s 29,7 x 42 cm.

Det giver muligheder, som en multiprinter kun kan drømme om. Her taler vi ikke bare om farvegengivelse, detaljeskarphed, tonalitet og dynamik, men også om muligheden for at lave store udskrifter på mat papir, bestrøget papir, bomuld og lærred. Kort sagt flere kreative muligheder.

Forbedret blæktype
Epsons nye fotoprinter til A3+ format kan også alt dette, men har fået en ny version af Epsons pigmenterede blæk og bruger Epsons PrecisionCore printhoveder. Den hører til deres SureColor-serie, som ellers kun består af storformatprintere til professionel brug.

Annonce

Det lyder både kompliceret og dyrt, men den er faktisk ikke dyrere end R3000 – og billigere end Pro-1, som den også er mindre og lettere end. Bortset fra at den mangler scanner og papirkassette, er den lige så nem at bruge som en billig multiprinter.

epson

Men udskriftskvaliteten er i en helt anden liga. Printeren bruger Epsons nye UltraChrome HD-blæk, og de lover et dynamikområde på op til 2,84 Dmax på glittet papir. Til sammenligning kan en god professionel printer klare 2,2 Dmax, så i praksis bør man få bedre graderinger af gråskalaen, dybere sort og større dynamik fra sort til hvid.

Men det handler ikke kun om billedkvalitet. Epson har heldigvis også tænkt på brugervenligheden. Vipbar touch-skærm og trådløs udskrivning – også fra mobiltelefon – trækker op. Det samme gør hastigheden, for normalt tager det en krig at udskrive et A3+ billede, men SP600 klarer det på under to et halvt minut.

Billeddynamik
SureColor SP600 har ni blækkassetter på 25,9 ml med det nye UltraChrome HD-blæk, fordelt på Vivid Magenta, Vivid Light Magenta, Light Cyan, Cyan, Yellow og fire sorte – Light Black, Matte Black, Light Light Black og Photo Black.

Annonce

Man kan lave udskrifter på en lang række forskellige papirmedier op til 1,3 mm tykke – også fra rulle – og med den medfølgende software kan man vælge imellem mange forskellige printformater.

Epson SureColor SC-P600 blekk
Printeren har fået en ny type blæk for at opnå bedre billeddynamik.

Der er også farveprofiler, som er absolut nødvendige for at få optimal udskriftskvalitet. Selv brugte jeg Aperture og Photoshop, men foreløbig er udvalget af profiler til bestemte papirtyper begrænset. Det vil garanteret ændre sig med tiden, men alligevel var det muligt at få lavet store udskrifter af de testplancher, vi bruger, og fotografier som portrætter og landskaber.

Til at begynde med syntes jeg ikke, at udskrifterne var bedre end fra R3000, men det var kun indtil jeg fik set nærmere på portrætter og sorte-hvid-print. Så blev forskellen tydeligere, for på portrætterne er gradueringen i skygger bedre end på SP600. F.eks. hår og kontrasten mellem sorte pupiller og brune øjne er små detaljer, der bliver mere fremtrædende på fotoprint fra SP600.

Hudtoner kan se ud som fløjl, og der hvor lys bliver til skygge, kan man se detaljer, som drukner i sort på udskrifter fra mange andre printere. Selv uden kalibrering er farvedynamikken rigtig god, men jeg vil stadig anbefale kalibrering af både skærm og printer, især hvis man tager en masse portrætbilleder, der skal udskrives.

Annonce

Billederne får mere smæld, fordi kontrasten ser mere naturlig ud, og det gælder bestemt også sort-hvid. Her kommer SP600 virkelig til sin ret med usædvanlig god dynamik og gråskala, måske det bedste, vi har set fra en A3-printer.

14ama_image_fe_03
Vipbar touch-skærm er praktisk.

Konklusion
Epson SureColor SP600 er det klare valg for amatører og professionelle, der har brug for en kompakt A3-printer, som giver professionel kvalitet på udskrifter op til A3+ format. Den er hurtigst i klassen, man kan bruge den uden at være koblet til computeren, og den kan udskrive trådløst fra mobilen. Præcis som en multiprinter, men billedkvaliteten er af en anden verden.

Kan varmt anbefales til alle, der laver deres egne billeder og gerne viser dem frem.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 39 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Der er lukket for kommentarer.

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.
Annonce
Annonce

Læs også

Helelektrisk udgave af X1.
Helelektrisk med 1000 hk og 14 Bose-højttalere.
Kan få over 300 hk og firehjulstræk.
Vi kan kun håbe, at de sætter denne bil i serieproduktion.
Asus ROG Flow X13 er lige til at proppe i tasken, og den kan også bruges som tablet. Men den har grafikkræfter i sværvægtsklassen.
Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.
Det bedste kamera, vi har testet, er kommet i en mere kompakt udgave til en meget lavere pris.
Den nye 2021 Mercedes S-Klasse er fyldt med innovative og kræsne løsninger for både øjne og ører. Vi har brugt nogle dage bag rattet for at se og høre, hvad den nye bil har at byde på!
Med Celestee har Focal overgået, hvad vi troede var muligt for lukkede hovedtelefoner i denne prisklasse.
Skal du have hi-fi på kollegieværelset eller et par fine højttalere til skrivebordet, kommer du langt for små midler her.
JBL Live Pro+ er komplette med aktiv støjreduktion, og selv om de lyder middelmådigt lige ud af æsken, reddes de af en fabelagtig EQ i app’en. Dermed kan de alligevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 er den første smartphone med Qualcomms nye Snapdragon 888-processor. Det er den mobil, du skal købe, hvis du vil have mest for pengene.
Uanset om du har mulighed for at rejse i påsken eller må nøjes med en tur ud i lokalområdet, bliver oplevelsen bedre med en af disse bærbare højttalere i tasken.
Citroën har formået at elektrificere C4 uden at falde i fælden og har skabt en helt anderledes oplevelse.
Electrocompaniet har opdateret deres phono-trin, men ændringerne er subtile.
Du fortjener den bedste lyd ude på terrassen i påsken. Du skal have dig et par udendørshøjttalere!