TEST: Canon Powershot Zoom

Unikt Canon-kamera

Canon PowerShot Zoom er en rigtig god idé, der er rigtig dårligt udført.
Karakter
Canon Powershot Zoom
Lyd & Billede mener
Kompakt og let at tage med sig. Op til 800 mm tele. Relativt gunstigt prissat.
Middelmådig billedkvalitet, haltende autofokus og elendig videokvalitet. Kan opleves som håbløst at betjene.
Specifikationer
 • Type: 12 Mp kompaktkamera m. 1/3″ CMOS billedsensor
 • Optik: 100/400 mm f/5.6-6.3
 • Skærm: Nej
 • Søger: 2,3 Mp LCD, 0,52x
 • Serieoptagelse: 8 fps
 • Video: 1080p 30 fps
 • Tilslutninger: USB-C
 • Trådløst: Wi-Fi, Bluetooth
 • Lagring: MicroSD
 • Batterilevetid (CIPA): 150 billeder
 • Mål og vægt: 103 x 51 x 33 mm / 145 g
 • Højdepunkter: 2 x digital zoom til 800 mm, optisk billedstabilisering
 • Web: canon.dk
Annonce
Annonce
forfatter

Nye kompaktkameraer fra Canon er ikke hverdagskost. Men PowerShot Zoom er heller ikke helt som andre kameraer. Det er lige så meget en monokikkert, som det er et kamera. Med nogle helt specielle funktioner/egenskaber.

Canon siger, at det lille kamera er et superzoomkamera i lommeformat, henvendt til de mange, der tager naturbilleder og har brug for kraftig tele for at tage billeder af f.eks. fugle og andre dyr.

For at det skal fungere, har Canon givet kameraet – eller skal vi sige kikkerten – et zoomobjektiv med to brændvidder, 100 og 400 mm, og hvis det ikke er nok, har det også 2x elektronisk zoom til 800 mm.

Rimelig avanceret optisk konstruktion med billedstabilisering. (Foto: Lasse Svendsen)

Bag det kompakte objektiv med indbygget billedstabilisering sidder en lille 1/3 tommes billedsensor, der gemmer stillbilleder i 12 megapixel opløsning og video i 1080p HD-kvalitet med 30 fps. Hvis du synes, det lyder som specifikationer fra en svunden tid, har du måske ret. Det er så længe siden, vi har set så lille en billedsensor.

Det lille Canon-kamera har et par særegne betjeningsdetaljer. Når man har opladet batteriet, der holder til maks. 150 billeder, skal man gøre sig bekendt med knapperne. Som der er få af. On/off, stillbilled- og videoknap, zoomvalg og menuknap er de eneste, der findes. Kameraet har ikke nogen skærm, så man må bruge den elektroniske søger, mens man bladrer i indstillingerne med foto- og videoknappen på undersiden.

Annonce

Der er også et hjul til dioptrijustering, så man kan se skarpt i søgeren. Hjulet kan ikke låses på nogen måde, så man bliver ofte nødt til at dreje det lidt for at se skarpt.

Udløser- og optageknap på undersiden. (Foto: Lasse Svendsen)

Brugervenlighed

Objektivet har ikke noget dæksel, så tag en microfiberklud med. Kameraet er heller ikke vejrbestandigt, men det bliver næppe noget problem til naturbilleder i godt lys. For godt lys er absolut nødvendigt, hvis Canon-kameraet skal give nogenlunde brugbare billeder.

Men før vi tager hul på billedkvaliteten: Billederne kan overføres til mobilen, efterhånden som man tager dem – eller optager video. Tryk udløserknappen halvt ned, og kameraet fokuserer; billedet tages så, når man trykker knappen helt ned. Her kommer der ingen lyd fra kameraet. Den eneste måde, man ved, at der er taget et billede på, er at holde øje med den hvide ramme, der blinker i søgeren, når billedet tages.

Kameraet optager lyd i stereo på video, men selv om man kan afspille video i søgeren, kan man ikke høre noget, da kameraet ikke har indbygget højttaler.

Man kan også tage billeder hurtigt efter hinanden med 10 fps, altså seriebilleder, men det begrænses af, at autofokus ikke formår at fokusere, efter at det første billede er taget.

Annonce
Jo, kameraet har skam en skærmmenu, men kun i søgeren. (Foto: Lasse Svendsen)

Billedkvalitet

Selv om kameraet i praksis kun har to brændvidder – 100 og 400 mm – er den optiske konstruktion relativt kompleks. Der er 11 linse-elementer i otte grupper, og zoomen har fireaksers billedstabilisering og en nærgrænse på en meter.

Blænden er fast og ændrer sig kun, når man zoomer, hvilket man måske ikke bør gøre. Årsagen hertil er, at billedkvaliteten ved 100 mm skæmmes af kornstøj, som bare bliver værre, når man zoomer ind. 400 mm betyder endnu mere kornet billedstøj, og med 2x digital zoom på 800 mm er der så grovkornet billedstøj, at billederne er fuldstændig ubrugelige.

Kun søger, ingen skærm. (Foto: Lasse Svendsen)

Allerværst er det i svagt lys, så derfor er det snarere et solskinskamera, der må bruges derefter. I virkelig godt vejr med lys nok bliver det ikke så dårligt, men skyerne skal ikke skygge meget for solen, før kameraet øger ISO-følsomheden og grumser billederne til.

Videokvaliteten er endnu dårligere med skæmmende moskitostøj, der bare bliver værre, når man panorerer. Så viskes farverne også ud, og den smule skarphed, der var, forsvinder i en autofokus, der ikke kan følge med.

USB-C-port og kortplads til microSD-kort. (Foto: Lasse Svendsen)

Konklusion

Det er let at se, hvorfor Canon syntes, at PowerShot Zoom var en god idé. Desværre skæmmes resultatet af, at billedkvaliteten i mange situationer ikke holder mål.

Annonce

Som digital kikkert er PowerShot Zoom et nogenlunde interessant produkt. Som kamera betragtet har det for mange mangler til, at vi kan anbefale Canon-kameraet. Eller kikkerten.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 19 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.
Annonce
Annonce

Læs også

Du skal skynde dig, hvis du vil have fat i James Bonds kamera.
Canon opgraderer EOS M50 med en række nye videofunktioner.
Sony lancerer FX3 til håndholdt professionel video.
Kompakt og let zoomobjektiv med stor rækkevidde.
ASUS PA32UCX med Mini-LED er til professionelle og er kort sagt den bedste PC-skærm, jeg har set. Men heller ikke den er perfekt.
Det har aldrig været lettere at filme i 4K fra luften.
For enkelte vil Yamaha-forstærkeren mangle noget væsentligt, men det er ikke lydkvaliteten, vi tænker på.
Mola Mola Kula er et unikum af en forstærker. Vi har sandsynligvis aldrig hørt sådan en overflod af detaljer før!
Dette års Samsung Galaxy S21-serie er tilgængelig i tre forskellige udgaver: Galaxy S21, Galaxy S21+ og Galaxy S21 Ultra. Her kan du læse, hvilken model der passer bedst til dine behov.
Bang & Olufsen har lånt inspiration fra 1970’erne og skabt en tillidsvækkende musikmaskine, man kan tage med sig.
Med Samsungs nye projektorer kan man få et enormt billede direkte på væggen hjemme i stuen.
Her er den moderne surround-forstærker til dig, der vil have rigtig god lyd i hjemmebiografen, men som er fornuftig med pengepungen.
Med absolut alle de funktioner, man har brug for, giver Marantz NR1711 store hjemmebio-oplevelser fra et slankt og lækkert format.
Philips ultrabrede skærm placerer dig midt i handlingen, hvad enten det er spil, film eller regneark.
Den elektriske Volvo XC40 er en fabelagtig bil, specielt i denne udgave.
JBL Bar 5.0 er en enkel og elegant soundbar, som ikke har brug for en subwoofer for at give bas nok.