Rejser til andre stjerner kan blive virkelighed

Et warp-drev kendt fra science fiction-serier som Star Trek og Dr. Who kan blive til virkelighed i vores levetid. Det mener forskere fra NASA.

Det er børnelærdom fra fysiktimerne, at intet kan bevæge sig hurtigere end lyset. Den begrænsning ser man stort på i diverse science fiction-film og -bøger, men for fornuftige mennesker og især videnskabsfolk er det en sandhed på linie med, at Jorden er rund. Den kendsgerning stikker lidt en kæp i hjulet på menneskehedens muligheder for at blive en interstellar race, som i en fjern fremtid kan leve på mange planer i forskellige stjernesystemer og måske på den måde sågar overleve vores eget solsystem.

Men nu hører vi pludselig andre toner og det sågar fra netop en videnskabsmand og fysiker, som ellers burde vide bedre?

Måske er en Star Trek-ligende oplevelse inden for vores levetid ikke en umulighed, siger således Dr. Harold White fra selveste NASA. Han og hans kolleger tror ikke bare på, at et såkaldt warp-drev kan være en teoretisk mulighed. De er gået i gang med at bygge et!

Og det er ikke fordi, Dr. White ikke kan sin fysik på fingrene. Tværtimod.

Vi vil gerne kunne bevæge os hurtigt, meget hurtigt, og stadig adlyde Det 11. Bud: Du skal ikke bevæge dig hurtigere end lysets hastighed, siger forskeren.

Og svaret befinder sig ikke uden for, men tværtimod inden for fysikkens love, for Harold White og hans kolleger har fundet smuthuller i de matematiske ligninger, som beskriver universets fysiske tilstand, og mener at det rent faktisk er muligt at manipulere det stof, som rumtiden er skabt af.

I praksis er forskerholdet allerede i gang med at forsøge at skabe en mikroskopisk ”warp-boble”, som skal bevise, at det teorien kan udføres i praksis.

Et rumskib ville kunne rejse ekstremt langt på utrolig kort tid ved at befinde sig inden i en sådan boble. Rummet foran skibet ville blive komprimeret, og rummet bag skibet ville blive udvidet, således at skibet flyttes til et andet sted uden faktisk at bevæge sig. På den måde undgås også de bivirkninger, der for eksempel ville opstå, hvis man i stedet kunne rejse med lysets hastighed.

Hvis sidstnævnte var muligt ville tiden i rumskibet – på grund af de principper, som Einstein fremlagde med relativitetsteorien – bevæge sig langsommere end for eksempel på Jorden, og et hold astronauter, som havde bevæget sig væk fra Jorden i et par år målt i deres tid og så tilbage igen, ville komme tilbage til en planet, hvor der kunne være gået flere hundrede år.

Men hvis NASA-forskernes teorier kan bevises i praksis, så vil man kunne bygge en motor, som kunne flyve et rumskib til Alpha Centauri, den stjerne som befinder sig tættest på Jorden, på blot 14 dage – og det vel at mærke målt her fra Jorden. For tiden på Jorden og på rumskibet ville blive ved med at være den samme.

Dr. Harold White har forklaret sig mere udførligt om sine teorier, hvilket du kan læse her.

Kilde: Gizmodo

Les videre
Exit mobile version