Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

JBL satser på kvalitets-hovedtelefoner

Hvad der egentlig får hovedtelefoner til at lyde godt, har hidtil været et overhørt område. JBL har forsket i sagen - og resultatet var overraskende.

Skrevet af / 26/11/2013 - 11:58
JBL satser på kvalitets-hovedtelefoner

Bedre lyd gennem forskning – ikke gennem markedsføring. Det er mottoet for JBL’s nye serie af hovedtelefoner.

For godt et år siden besluttede JBL’s ingeniører at se nærmere på, hvad der får hovedtelefoner til at lyde “godt”. Til deres overraskelse viste det sig, at der stort ikke var forsket i dette emne tidligere. Til stor kontrast til højttalerområdet, hvor der er forsket meget i sammenhængen mellem målinger og lytternes opfattelse af lyden.

JBL-science

Derfor har man hos JBL brugt det seneste år på at udføre blindtests på både professionelle og amatører med en mængde forskellige hovedtelefoner, som enten blev anset for at lyde godt eller var kendt for at sælge godt. Et af de spørgsmål, som man ønskede at få svar på, var, hvorvidt der var hold i myten om, at “undgommen har fået sin smag ødelagt af MP3-musik og elendige hovedtelefoner.”

Interessant nok viste testene, at det ikke spillede nogen rolle, hvorvidt forsøgspersonerne var unge eller gamle, eller om de i forvejen var vant til hi-fi eller ej. Alle foretrak den neutrale lyd, som man tilstræbte i laboratoriet, frem for de mest prisbelønnede eller de bedst sælgende hovedtelefoner på markedet.

JBL-Synchros-S700_Onyx-Black-web

Bagefter gik man i gang med at konstruere hovedtelefoner med netop den neutrale lydprofil, som testpersonerne havde bedømt som bedst lydende. Resultatet foreligger nu i form af Synchros-serien, hvor S700 er topmodellen. Målet har været en lyd, der ikke minder om hovedtelefoner, men om et sæt rigtig gode højttalere. Designet minder om JBL’s studiohovedtelefoner, og materialevalget er eksklusivt. Hovedtelefonerne er udstyret med en iOS-kompatibel kontrol på kablet og er så lette at drive, at de fint kan bruges med smartphones. Desuden har de en signalprocessor, kaldet LiveStage, som kan give lytningen en mere åben live-lyd, hvis det ønskes.

SAMSUNG CSC
En meget besynderlig koncertoplevelse…

For at bevise sin påstand indbød JBL os til et interessant eksperiment. Man satte det canadiske band Jonas & the Massive Attraction på scenen, men hele publikum lyttede til koncerten via Synchros S700-hovedtelefoner. Man kunne undervejs tage hovedtelefonerne af for at sammenligne og i øvrigt slå signalbehandlingen til og fra. DSP-lyden var bedre end meget andet lignende, men lød dog fortsat lidt skarpt og manipuleret. Med signalbehandlingen slået fra var hovedtelefonerne til gengæld forbandet tæt på livelyden! Imponerende.

JBL Synchros S700 koster ca 3.000 kroner. De øvrige produkter i serien går fra in-ear-modellerne Synchros S100 (ca. 600 kr) og S200, til over-ear-telefonerne S300 (ca. 1.500 kr) og S500.

www.jbl.com

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhedsredaktør. Jonas har arbejdet for Lyd & Billede siden 2007 og skriver om det meste, der kan kaldes bærbart, dvs. smartphones, trådløse højttalere og hovedtelefoner. Indimellem trænger hans tests sig ind på kollegernes områder – multirumslyd, hjemmebiograf og foto. Jonas startede sin karriere som tech-journalist på IDG og har skrevet for PC för Alla, Internetworld og det, der senere blev til M3.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Latterligt billigt fra HiFiMAN

B&O Atelier Edition i nordlysfarver

Topliste: Hørepropper og hovedtelefoner til påskeferien

Forbedret hørelse med AirPods Pro

Held og lykke med at købe disse

De bedste hørepropper får en afløser

Skullcandy: GROM-lyd til børneører

Endnu bedre Accentum fra Sennheiser

Forstærkere fra HiFiMAN

Beyerdynamic fejrer 100 år med specialudgave

Bruger solen som kraftværk

Støjreducerende hørepropper fra OnePlus

0
Lyd & Billede
Scroll to Top