data-srcset

Hovedtelefoner

Hvad der egentlig får hovedtelefoner til at lyde godt, har hidtil været et overhørt område. JBL har forsket i sagen - og resultatet var overraskende.

Bedre lyd gennem forskning – ikke gennem markedsføring. Det er mottoet for JBL’s nye serie af hovedtelefoner.

For godt et år siden besluttede JBL’s ingeniører at se nærmere på, hvad der får hovedtelefoner til at lyde “godt”. Til deres overraskelse viste det sig, at der stort ikke var forsket i dette emne tidligere. Til stor kontrast til højttalerområdet, hvor der er forsket meget i sammenhængen mellem målinger og lytternes opfattelse af lyden.

JBL-science

Derfor har man hos JBL brugt det seneste år på at udføre blindtests på både professionelle og amatører med en mængde forskellige hovedtelefoner, som enten blev anset for at lyde godt eller var kendt for at sælge godt. Et af de spørgsmål, som man ønskede at få svar på, var, hvorvidt der var hold i myten om, at “undgommen har fået sin smag ødelagt af MP3-musik og elendige hovedtelefoner.”

Interessant nok viste testene, at det ikke spillede nogen rolle, hvorvidt forsøgspersonerne var unge eller gamle, eller om de i forvejen var vant til hi-fi eller ej. Alle foretrak den neutrale lyd, som man tilstræbte i laboratoriet, frem for de mest prisbelønnede eller de bedst sælgende hovedtelefoner på markedet.

JBL-Synchros-S700_Onyx-Black-web

Bagefter gik man i gang med at konstruere hovedtelefoner med netop den neutrale lydprofil, som testpersonerne havde bedømt som bedst lydende. Resultatet foreligger nu i form af Synchros-serien, hvor S700 er topmodellen. Målet har været en lyd, der ikke minder om hovedtelefoner, men om et sæt rigtig gode højttalere. Designet minder om JBL’s studiohovedtelefoner, og materialevalget er eksklusivt. Hovedtelefonerne er udstyret med en iOS-kompatibel kontrol på kablet og er så lette at drive, at de fint kan bruges med smartphones. Desuden har de en signalprocessor, kaldet LiveStage, som kan give lytningen en mere åben live-lyd, hvis det ønskes.

annonce
SAMSUNG CSC
En meget besynderlig koncertoplevelse…

For at bevise sin påstand indbød JBL os til et interessant eksperiment. Man satte det canadiske band Jonas & the Massive Attraction på scenen, men hele publikum lyttede til koncerten via Synchros S700-hovedtelefoner. Man kunne undervejs tage hovedtelefonerne af for at sammenligne og i øvrigt slå signalbehandlingen til og fra. DSP-lyden var bedre end meget andet lignende, men lød dog fortsat lidt skarpt og manipuleret. Med signalbehandlingen slået fra var hovedtelefonerne til gengæld forbandet tæt på livelyden! Imponerende.

annonce

JBL Synchros S700 koster ca 3.000 kroner. De øvrige produkter i serien går fra in-ear-modellerne Synchros S100 (ca. 600 kr) og S200, til over-ear-telefonerne S300 (ca. 1.500 kr) og S500.

www.jbl.com

Har du noget at tilføje?
Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.
Subscribe
Notify of
1 Comment
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments

Læs også

 data-srcset

Nye radioer fra JBL

Nej, lineær radio er skam ikke dødt. Det vil JBL bevise med deres bærbare Tuner 2 og Tuner XL.

 data-srcset

HBO Max lanceret i USA

I dag er der premiere på HBO og WarnerMedias nye streaming-tjeneste i USA. Kan HBO Max blive en værdig Netflix-udfordrer?

 data-srcset

Tilpas dit gaming-lydkort

Nej, det hedder ikke Pure Edition, fordi RGB-lyset er fjernet på Sound BlasterX AE-5 Plus. Tværtimod: Her er der lys i alle ender og kanter.