Verdens første synthesizer sat på auktion

Hvis du har ca. 150.000 kroner til overs, kan du blive ejer af en 110 år gammel håndlavet synthesizer, designet af en af den moderne højttalers fædre.

Hvis du gik og troede, at synthesizeren var en forholdsvis moderne opfindelse, må du tro om igen. Verdens første elektriske instrument til kunstig frembringelse af lyde har faktisk mere end 150 år på bagen.

Den tyske fysiker Hermann von Helmholtz (1821-1894) designede i 1862 en maskine, som var i stand til at opbygge nye klange ved at kombinere grund- og overtoner fra stemmegafler og resonanskamre – såkaldt additiv syntese. Lydene blev skabt akustisk, men stemmegaflerne og resonanskamrene blev anslået ved hjælp af den dengang nyopfundne elektricitet.

På auktionshuset Bonhams kan man købe et originalt eksemplar af Helmholtz elektroakustiske synthesizer. Det er godt nok ikke bygget af Helmholtz selv, men af instrumentmageren Max Kohl omkring år 1905. Indretningen ligner en steampunk-fantasi, udført i messing og poleret mahogni. De 10 tangenter er udført i afrikansk elfenben, og hver tangent er forbundet til en elektromagnet, som anslår de hule messingklokker.

Der findes kun meget få eksemplarer i verden af Helmholtz-synthesizeren, og auktionshuset regner med, at salgsprisen vil blive 120.000 – 180.kroner. Plus 25 procent i auktionssalær.

Helmholtz gjorde dog meget andet end at opfinde synthesizeren. Hans teorier om resonanskamre, som synthesizeren herover er bygget på, er nemlig også grundlaget for basreflekshøjttaleren, som du kan læse om så godt som hver dag her på Lyd & Billedes webside!

Som videnskabsmand var Hermann von Helmholtz meget alsidig. Han beskæftigede sig således også med fysiologi, filosofi, psykologi, æstetik og farvelære.

Hermann von Helmholtz (foto: Wikimedia)

 

Les videre
Exit mobile version