Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Guide

5 tips: Sådan får du bedre lyd fra rummet!

Af alle komponenter i signalkæden er det rum, der påvirker lyden absolut mest.

Skrevet af / 13/04/2016 - 15:57
5 tips: Sådan får du  bedre lyd fra rummet!

Man kan ikke bare købe det største og fedeste udstyr og forvente, at det at spiller optimalt i stuen. Hvis der er noget, som test af højttalere i alle mulige størrelser har vist, så er det, at rummet påvirker lyden mere end nogen anden komponent i signalkæden. En mindre højttaler kan faktisk lyde bedre i et givet rum end dens større og dyrere storebror.

Læs også: Sådan anbringer du bedst dine højttalere

Et eksempel er high-end højttalerne Piega Classic 60.2, som vi testede med springende champagnepropper og jubelfanfarer i oktober 2015. Klokkeklar lyd, og en hård og potent bas fik smilet frem. Nu har vi fået storebror Classic 80.2 ind, og imens alt skulle tyde på, at den ville være endnu federe med sine to 10-tommers-basenheder og en større båndmembran til mellemtonen, så det er ikke så enkelt i praksis.

(Foto: Producent)
Piega Classic 80.2 står for øjeblikket i testrummet, og det har ikke været uden udfordringer. Foto: Geir Gråbein Nordby, Lyd & Billede

Storebror befinder sig nemlig ikke nær så godt i rummet. Vores testrum er godt 30 kvadratmeter, og det viser sig at være i underkanten til Piegaerne. Sæt dem for tæt på bagvæggen, og bassen bliver bombastisk og udefineret. Træk dem langt ud, og stereoperspektivet lider, fordi de kommer for tæt på lyttepositionen. Dette skyldes, at forpladerne er store og helt flade, hvilket giver anledning til diffraktioner, når overtoner vandrer langs frontpladen. Vi fik dog held med Cardas Audios beregninger. Deres beregner kan findes her, og du vil opdage, at den kun tager udgangspunkt i rummets bredde, men ikke længden. Det forekommer sært, men det fungerer. Bemærk at afstanden fra højttalerne til bagvæggen bliver meget lang. Af praktiske grunde kan denne med fordel nøjagtig halveres.

Vi så os også nødsaget til at trække sofaen nogen længere frem, end vi normalt har den stående, for at få bassen til at sidde bedre i rummet.

Møbler mod hårde overtoner
Alle højttalere vil påvirkes af rummet i større eller mindre grad. Overtoneområdet kan forekomme at være alt fra silkeblødt til hårdt afhængigt af materialerne i rummet. En minimalistisk stue med få møbler vil lyde hårdere end en tungt møbleret. Parketgulv, som de fleste har i dag, vil også lyde hårdere end væg-til-væg tæppe.

Rummets størrelse afgør basgengivelsen
Basresponsen er mere afhængig af rummets størrelse. Jo dybere højttalerne går i frekvens, desto større problem med udfasning og stående lydbølger. Dette kan få en højttaler, der virkelig skal lyde stor og fed, til i stedet at blive opfattet som ulden og slasket. Du skal også vide, at to højttalere, der begge på papiret går til 20 Hz, kan have energien fordelt meget forskelligt. Den ene kan have mere punch i 60 Hz-området end den anden, og de to vil derfor reagere forskelligt på refleksioner fra væggene. Du vil måske bemærke, at den ene kan placeres tættere på bagvæggen end den anden, uden at det i nævneværdig grad påvirker lydbilledet negativt.

Enkle tips
Hvad er helt sikkert, er, at ingen stuer lyder ens, og at en højttaler, der fungerer perfekt i et rum, ikke fungerer lige så godt i et andet. Det kan være nødvendigt at foretage nogle skridt for at få det maksimale lydmæssige udbytte. Uden at gå til yderligheder med matematik, basfælder, diffusorer og absorbere, er der nogle enkle tricks, du kan bruge.

(Foto: Producent)

1. Arbejd med placeringen af ​​højttalerne.
Brug en rumkalkulator til at få et udgangspunkt og prøv derefter at flytte højttalerne frem og tilbage med museskridt for at finde det sted, hvor du får det bedste kompromis mellem stram bas og et åbent og bredt lydbillede.

Living Room Furniture Maryland Livingroom Regarding Rana Furniture Living Room Renovation - www.chicaswebcam.co

2. Du kan aldrig få for mange møbler!
En stor, god sofa, og gerne et par lænestole er perfekt. Og hellere i stof end læder. Har du hårdt træ eller fliser på gulvet, bør du overveje at tilføje et tæppe mellem dig og højttalerne. Dette absorberer nogle af de tidlige refleksioner.

3. Absorberende paneler
Det betaler sig at have hænge en absorbent på hver sidevæg, lidt foran hver højttaler. De har den samme virkning som gulvtæppet foran, nemlig at reducere de tidlige refleksioner. Er du bange for, at det vil se grimt ud, kan det gøres kreativt, for eksempel for at betrække et billedlærred med scenetæppe (molton) og måske endda indramme det. De findes også i hvid, som man kan males på, så her kan du slå dig løs. Monton kan f.eks. købes på molton.dk

Du kan også købe færdige støjdæmpende billeder, såsom hos sumopix.com.

(Foto: Producent)

 

4. Brug spikes!
Højttalere lyder bedst, hvis de står klippefast på underlaget. Det betyder som regel, at de (eller stativet) skal stå på spikes. Stiller du højttalerne på et tæppe, skal du sørge for at trykke på dem hårdt ned, så spikene går gennem gulvtæppet og får kontakt med underlaget nedenunder. Hvis du placerer højttalerne på parketgulv eller på overflade, du er bange for at skade, kan du bruge beskyttende skiver under spikes. Disse følger ofte med højttalerne.

5. Digital rumkorrektion
Basfrekvenser, der udfases af refleksioner kan ikke genskabes med nogen form for digital rumkorrektion. Men den kan stadig stramme gevaldigt op på lydbilledet og give en bedre stereoperspektiv. Du kan for eksempel prøve DSpeaker Anti-Mode 2.0 Dual Core, som findes hos AV-Connection.

Læs også: Her er vores eget testrum

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Goldmund effektforstærker: Men spørg ikke om prisen ...

En forstærker for drømmere

Vinyl sætter ny rekord

Komplet anlæg i retrostil

Pladespiller med plug and play

Nyt fra schweiziske Soulution

Rogers LS3/5A - klassikeren vi ikke glemmer

En klassiker vi ikke glemmer

Da hi-fi var en livsstil

Noget helt særligt til din pladesamling

Nu kan du linke til alle musiktjenester på én gang

Endelig en prisvenlig Roon-streamer!

0
Lyd & Billede
Scroll to Top