Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

Zeiss-kamera med Lightroom

Snart kommer Zeiss ZX1, et kompakt full-frame-kamera med 35 mm f/2.0 og Photoshop Lightroom CC. Indbygget.

Skrevet af / 02/10/2018 - 23:55
Zeiss-kamera med Lightroom

Forleden viste Zeiss deres første digitalkamera frem – og det første kamera fra den kant i flere årtier.

Den tyske optikspecialist har i det stille udviklet et full-frame-kamera i high-end-klassen med en skræddersyet Zeiss Distagon 35 mm f/2.0 monteret foran en egenudviklet 37,4 megapixel CMOS-billedsensor.

(Foto: Zeiss)

Tilsvarende opskrift kan findes i Leica Q og Sony RX1R II, som naturligt nok bliver de nærmeste konkurrenter.

Men Zeiss-kameraet adskiller sig fra de to på nogle væsentlige punkter. Det har f.eks. ikke hukommelseskortplads; i stedet har det 512 gigabyte internt lager med plads til ca. 6.800 raw-filer. Eller 50.000 jpeg-billeder.

(Foto: Zeiss)

Kameraet har selvfølgelig 4K/30p video-optagelse og Full HD-video med 60 fps.

Men der er mere endnu. Zeiss ZX1 har nemlig Adobe Photoshop Lightroom CC integreret i kameraet, så man kan bruge den 4,3 tommer store touch-skærm som redigeringsflade (som vist på billedet ovenfor). Billederne kan deles via Wi-Fi eller Bluetooth, og kameraets software opdateres over Wi-Fi.

Ligesom på en computer.

De eneste analoge indstillinger er blænderingen på objektivet, lukkertidshjulet samt knapper til ISO-valg på toppen af kameraet.

På bagsiden er der kun én knap, resten af kameraet betjenes på symbolfeltet ved siden af den buede (!) skærm med hele 338 ppi opløsning.

(Foto: Zeiss)

Zeiss ZX1

Kameraet har indbygget elektronisk OLED-søger, USB-C 3.1-port og HDMI via USB.

Det er ikke noget lille kamera. 800 gram og 142 x 93 x 46 mm fortæller, at det slet ikke er så kompakt, som det ser ud. Blandt specifikationerne finder vi et ISO-omfang på 80-51.200, lukkertider ned til 1/8000 sekund, 3 fps skudtakt og 30 cm nærgrænse.

Zeiss-kameraet vil være på butikshylderne i begyndelsen af 2019. Prisen er indtil videre ukendt, men bliver sandsynligvis i den høje ende af skalaen.

(Foto: Zeiss)

 

Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

0
Scroll to Top