Search
Generic filters

CES 2019: Kvantecomputeren er her

IBM viste verdens første kommercielt tilgængelige kvantecomputer i Las Vegas.

Kvantecomputeren har i mange år været computerteknologiens hellige gral: En computer, der i stedet for møjsommeligt at tygge sig gennem endeløse rækker af nuller og ettaller i sin programkode, kan afprøve alle mulige udfald på én gang, og komme frem til resultatet i første hug. Problemet er bare, at computere af den type hidtil kun har eksisteret som forsøgsopstillinger i forskningslaboratorier – hvor det endda har været svært at bevise, at de overhovedet fungerer.

Indtil i dag, hvor IBM på CES i Las Vegas præsenterede, hvad de selv betegner som verdens første kommercielle kvantecomputer.

IBM Q System One er en 20 kvantebits-computer i ulasteligt design, der skulle rumme alt, der skal til for, at en virksomhed kan begynde at eksperimentere med kvanteberegninger. Men bemærk ordet “eksperimentere,” for det kræver stadig en god portion sportsånd og videnskabelig nysgerrigehed at bruge den tre meter høje terning til noget konkret. Og selv om kvantecomputeren ligner en rekvisit fra en fremtidsfilm, er regnekraften mere nutidig.

Kun en begyndelse

IBM Q System One indeholder 20 kvantebits. Til sammenligning havde Googles D-Wave kvantecomputer, som vi tidligere har skrevet om, 28 kvantebits. Og uanset at dens algoritmer var 35.000 gange mere effektive end traditionelle programmer, var D-Wave stadig lidt langsommere end en almindelig skrivebordscomputer anno 2014. Der er også lige det aber dabei, at “hjernen” i maskinen kun kan fungere, når indmaden køles ned til en temperatur en hårsbredde over det absolutte nulpunkt (-273 grader celcius). Og da kun i 100 millisekunder ad gangen.

Men vildt ser det ud. Og at det overhovedet er lykkedes at modne teknologien så meget, at den (og det massive kølesystem) kan pakkes ind og sælges, er en bedrift i sig selv. Og IBM lover, at maskinen kan opgraderes senere. Den traditionelle computere er jo også kommet langt, siden de første IBM mainframe-computere blev lanceret i 1952.

Læs også: Verden kører på kvantemekanik

annonce

Kilde: TechCrunch

annonce
Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
Log ind for at læse videre.

Kommenter

Skriv et svar

Læs også

Vi skylder ham alt. Uden Nikola Tesla ville den moderne teknologi ikke eksistere.
JBL LIVE 400BT forsvinder fra sortimentet hos flere elektronikkæder på grund af mistanke om sundhedsfarlige mængder af kræftfremkaldende stof.
Apple bekræfter nu, hvad mange har haft mistanke om: Det varer lidt, inden vi kan købe iPhone 12.
Nu kan du cruise med 350 km/t, mens du lytter til perfekt timede rytmer fra Naim!
Billeder af Samsung Galaxy Z Fold 2 lækket på internettet.
Efter tysk test viste tilstedeværelse af kræftfremkaldende stoffer, fjerner elektronikkæden POWER hovedtelefoner fra hylderne i hele Norden.
Sony røber nu, hvilke af deres TV’er der officielt bliver kompatible med PlayStation 5.
Perioden, hvor biograferne har eneret til at vise en film, reduceres nu radikalt.

Aktuelle tilbud

Annonce

Nintendo Switch

Vejl.pris 2790 kroner kr Hverken fugl eller fisk

Apple App Store vs. Android Market

Vejl.pris kr Det endelige opgør
Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.