TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Klassikere Linn Sondek LP12

Legendarisk pladespiller

Grammofonen over dem alle er skotsk, blev lanceret i 1972 og produceres fortsat.

forfatter
Publiceret 29/12/2022 - 11:00

Det er pladespillere, og så er der Linn Sondek LP12. Ingen andre pladespillere har været lige så længe i produktion,og ingen andre har i den grad sat standarden for, hvor godt musik på vinyl kan lyde.

For 25 år siden kom formatet, som én gang for alle skulle fortrænge LP’erne fra reolerne, men selv CD-formatets indtog påvirkede ikke den lille virksomhed uden for Glasgow i Skotland. Mens folk var ved at falde over hinanden for at købe afspillere til de små sølvskinnende digitalskiver, gav Linn pladespilleren LP12 en ansigtsløftning. Den fik opgraderet fjederophæng (Nirvana) i 1981, ny strømforsyning (Valhalla) i 1982, og senere en mængde andre større og mindre ændringer og forbedringer.

Linns grundlægger Ivor Tiefenbrun med den første LP12.

Selve pladespilleren ser fortsat ud, som den altid har gjort. De karakteristiske riller, trækabinettet havde horisontalt hele vejen rundt om kabinettet, er senere forsvundet, men grunddesignet er det samme. Tre justerbare spiralfjedre holder det flydende inderchassis med cylinderlejet til indertallerkenen og armbasen sammen med kabinettet. Justeringen af pladespillerens fjedringsgrad kan foretages af enhver, som har læst brugsanvisningen, men med erfaring øges muligheden for at få det bedst mulige resultat med en LP12.

Gennem årene har mange af ændringerne været med til at relancere pladespilleren. Den har på bemærkelsesværdig vis formået at holde trit med konkurrencen fra andre pladespillere, men også andre formater. En pænt brugt LP12 fra midten af 80’erne koster sjældent mere end 6-8.000 kroner, og man får rigtig meget musikalsk nydelse for pengene. Den kan opgraderes med stort set alt, hvad Linn senere har lanceret af modifikationer, til samme standard som dagens produktionsmodel. På den måde har den evigt liv, så længe der findes dele, vil en LP12 aldrig dø. Og den vil oftest spille bedre end en splinterny pladespiller af et andet mærke til samme pris.

LP12’s anatomi.

Klangen fra en moderne LP12 er efter vores erfaring fuldt på højde med det bedste, vi har hørt fra pladespillere. Især når pladespilleren er udstyret med Linns bedste tonearm og pickup. Man kan fint bruge andre arme fra f. eks. Naim eller SME, om man vil, og passer længden ikke, er det muligt at købe en løs armbase, som kan tilpasses næsten hvilken som helst arm. Med en Linn Sondek LP12 er mulighederne uendelige. Klassikeren vil garanteret leve i flere tiår, og skulle man ønske mere information om nye og brugte afspillere, kan man gennemtrawle brugtmarkederne eller tage kontakt til Linn-specialister.

Moderne udgave af LP12 i blå. Foto: Linn

De vigtigste milepæle i LP12’s historie:

År – serienummer – ændringer

1972 – 0000 – Linn LP12 Sondek introduceres

1981 – 32800 – Nirvana chassis-sæt forbedrer ophæng og mekanisk stabilitet

1982 – 38800 – Valhalla strømforsyning forbedrer hastighedskontrollen, og motorens vibrationer isoleres

1987 – 70000 – Nyt leje med forbedrede tolerancer – sort olie

1990 – Lingo strømforsyning introduceres

1991 – 87672 – Trampolin chassis-opgradering med ny bundplade

1993 – 90582 – Cirkus leje og fjederophængt inderchassis

2001 – første nye motor siden 1972

2018 – Lingo 4 strømforsyning

2020 – 150317 – Nyt Karousel leje

Faksimile: Tidlig annonce for en LP12.
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv en kommentar

You’ll want to hear this: Everything you need to know about Belkin’s audio range Consumer electronics leader Belkin celebrates its forty-year legacy with innovations that help you to be ready for today
lbpluss
Strømforsyninger som fjerner støj Den ene strømforsyning kan du slutte seks enheder til.
lbpluss
Primare + Roon: Nu sker det! Nu får din Primare Prisma-forstærker endelig fuld og total Roon-understøttelse!
lbpluss
Streaming uden bøvl med NAD CS1 NAD's billige CS1 kan afspille din musik direkte fra mobilen. Du behøver ikke installere en særlig app.
lbpluss
Endelig får Hegels forstærkere AirPlay 2 Hegels forstærkere får bedre streamingfunktion med AirPlay 2 og understøtter dermed også dit Smart Home bedre.
lbpluss
Forstærkere som bør sætte liv i hjemmebiografen Hvis en forstærker på 5 x 250 watt ikke er nok, så kan Musical Fidelity også friste med et 11-kanals monster. Sig hej til M6x 250.5 og M6x 250.11
Følg Lyd & Billede