TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Årets tv’er

Årets nye tv’er byder på fantastisk billedkvalitet – større, skarpere og mere kontrastfulde end nogensinde. Her finder du de allerbedste!

Af / 12/11/2018 - 14:56
Årets tv’er

I dag omgås vi skærme i alle størrelser og faconer, og den vigtigste for mange af os ligger i inder- eller bukselommen. For mange er mobilen blevet den primære kilde til kommunikation, information og underholdning. Men hjemme i stuen kræves der tungere skyts!

Når vi skal se en god film, serie eller sportsudsendelse, vil vi gerne gøre det sammen med venner og familie, og så er det tv’et, der gælder. Ingen skærm er bedre egnet til at give en fuldkommen oplevelse. Men det skal selvfølgelig have billede og lyd i top – og helst være rigtig stort!

Jo større jo bedre

Når man skifter tv, er det almindeligt at gå en størrelse eller to op. 55 og 65 tommer er favoritterne – men mange stopper ikke der! Også de virkelig store tv-skærme på 75 tommer og derover er blevet mere populære, nu hvor priserne er mere til at leve med.

4K Ultra HD-opløsning (3840 x 2160) er blevet standard, og nogle producenter er endda begyndt at fremvise 8K! Det kontrastøgende videoformat HDR (High Dynamic Range) er også en almindelig funktion på nye tv’er.

Gode specifikationer er dog ingen garanti for høj billedkvalitet. Hvis du vil have en god billedoplevelse, bør du vælge et tv med ordentlig kontrast: Det betyder som regel et OLED-tv eller et LCD-tv med direkte LED-bagbelysning. De koster typisk en del mere – men tro os, det er det værd!

Brugeroplevelsen er
stadig vigtigere

TV handler ikke længere kun om antenne, kabel og parabol. Streaming er blevet en mindst lige så vigtig kilde til underholdning, og det er vigtigt, at tv’et kan tackle alle de forskellige indholdsplatforme. Den grafiske brugerflade er derfor meget vigtig.

Mange producenter satser nu på Googles Android-operativsystem. Andre har lavet deres egen version for at få større kontrol over tv-oplevelsen. Sammen med fjernbetjeningen har det meget at sige for brugervenligheden på de forskellige tv’er.

De angivne priser var anslåede markedspriser, da bladet gik i trykken – vi anbefaler at tjekke prissøgningstjenester for den til enhver tid bedste pris på vores anbefalede tv’er!

Vindere af Årets tv’er

ÅRETS BEDSTE TV-ER

Samsung NU7105

Godt til det meste

Samsung er kendt for deres enorme tv-sortiment, fuld af små og store modeller i alle prisklasser. Omtrent midt i feltet finder vi den nye NU7100-serie, der er tilgængelig i størrelser fra 49 op til 75 tommer.

Brugervenlighed og funktioner

NU7100 anvender Samsungs egen brugerflade Tizen, som både er hurtig og brugervenlig og meget nem at sætte op. Ved at downloade app’en Samsung SmartThings kan du bruge mobilen til at lave de indledende indstillinger, vælge netværk og dele brugerkonti. Hele processen er klaret på et par minutter.

Samsungs menusystem er meget hurtigt og overskueligt, og byder på mange apps. Ekstra smart er det, at man kan vælge en app (f.eks. Netflix) og springe frem og tilbage mellem forskellige apps uden at skulle logge ind igen. Det er noget, vi savner på Android-tv’er.

Billedkvalitet

Den generelle billedkvalitet er rigtig god: Samsung-skærmen udmærker sig ved nuanceret og naturlig farvegengivelse. Især filmindstillingen imponerer med en jævn og neutral farvebalance uden generende farvestik. Den har også glimrende skarphed med tydeligere detaljer og konturer.

4K-indhold fra YouTube, Netflix eller UHD Blu-ray for den sags skyld ser langt mere imponerende ud her end hos flere af konkurrenterne. Med hensyn til kontrast, sortniveau og lysstyrke ligger Samsung en tand over, hvad Philips og LG formår at presse ud af deres IPS-skærme.

Lydkvalitet

Det er lykkedes Samsung at få brugbar lyd ud af et ret simpelt lydsystem. Selv med kun to højttalere og 20 watt udgangseffekt har tv’et betydelig klarere lyd end gennemsnittet. Bassen er relativt tynd, men stemmer kommer godt frem, og der kan skrues højt op, uden at lyden bliver forvrænget.

Konklusion

Samsung har begået endnu et godt allround-tv. UE55NU7100 ligger en tand over konkurrenterne, hvad angår design, brugervenlighed og smart-løsninger.

Når det gælder billedkvalitet, er det væsentlig skarpere og mere præcist i farverne end et par af udfordrerne i prisklassen. Kontrast, sortniveau og lysstyrke er også rigtig gode til prisen, som er blevet meget mere omgængelig, siden vi testede NU7100 første gang. Alt i alt et virkelig godt køb! AH

LG OLED B8

OLED-kup

OLED er langsomt, men sikkert på vej ned i pris, og B8 er indgangsbilletten til LG’s OLED-univers. Mens C8, E8 og W8 anvender producentens nye Alpha 9-processor, må B8 klare sig med sidste års Alpha 7, som har lidt mindre regnekraft til de mest krævende billedprocesser. I praksis er forskellen dog ikke særlig stor.

Brugermæssigt er der heller ikke den store forskel. B8 kommer med den nyeste version af LG’s menusystem WebOS samt den nyeste Magic Remote fjernbetjening. Er man først blevet vant til at navigere med LG’s pegefjernbetjening, kan det være svært at give slip. Med musemarkøren er det legende let at gennemse menuerne, og de mest brugte apps ligger lettilgængeligt på menulinjen.

Billedkvalitet

LG OLED B8 viser sci-fi-thrilleren Altered Carbon i al dens futuristiske pragt. Netflix-serien serveres i strålende Dolby Vision HDR-kvalitet og med Atmos-lydspor.

LG-skærmen håndterer det krævende kildemateriale på eksemplarisk vis og giver os en tv-oplevelse, vi sent vil glemme! At OLED65B8 er velegnet til at fråse i film og serier, er hævet over enhver tvivl. Det er bare at dæmpe belysningen og nyde den eksplosive kontrast.

Hvad bevægelse angår, er LG-skærmen blandt de mest jævne, vi har set. Sport og spil serveres med jævne og sømløse bevægelser uden at bryde op i støj og forvrængning.

Selv om storebror OLED65C8 kan prale af ekstra hestekræfter i sin A9-billedprocessor, er der ikke den store forskel i praksis. De to modeller har så godt som identisk billedprocessering og leverer også meget ens måleresultater. A7-processoren virker mere end god nok på det materiale, der er tilgængeligt i dag.

Konklusion

På papiret er LG’s billigste 4K OLED lidt svagere udstyret end topmodellerne, men i virkeligheden er det et knaldgodt tv med meget få ankepunkter. Vi måtte virkelig have luppen frem for at skelne OLED B8 fra de andre familiemodeller, og billedmæssigt er det kun småting, der adskiller LG fra storebrødrene i C8- og E8-serien, ud over lidt mere avanceret design og lyd.

Derfor fremstår OLED65B8 som det bedste køb i LG’s portefølje og en velfortjent guldvinder i premiumklassen. AH

Samsung Q9FN

Back in black

Samsungs Q9-serie er sydkoreanernes allersejeste high-end-tv’er. Der er tale om selve galionsfiguren i deres sortiment, som på linje med Audi A8, BMW’s 7-serie og Mercedes’ S-klasse skal repræsentere det ultimative inden for teknologi, brugerkomfort og ydelse.

Samsung ved derfor godt, at de er nødt til at slå på den store tromme i år: Det nyankomne QE65Q9FNAT (!) er opgraderet efter alle kunstens regler, men den vigtigste ændring er et nyt billedpanel med fuld LED-bagbelysning, local dimming, forbedret betragtningsvinkel og avanceret filterteknologi samt en kraftig billedmotor til at drive det hele.

Billedkvalitet

Der er ingen grund til at gå rundt om den varme grød, når det gælder billedkvaliteten: Samsung-skærmen har et dynamisk omfang fra det mørkeste mørke til det blændende lyse, der overgår det meste, vi har set, og som vi næppe troede muligt med LCD …

Vi kan nyde filmen uden generende lysblødning eller lyse omrids. Dybdefølelsen er formidabel. Den dynamiske bagbelysning fungerer meget præcist og undgår den typiske halo-effekt omkring lyse objekter på skærmen.

Når det gælder farvegengivelse, er QLED-skærmen i sit es. Den får farvenuancer i rød, grøn og blå frem med større mætning og intensitet end forgængeren. Desuden er tendensen til “color banding” (synlige overgange mellem farverne) en saga blot.

Den usædvanlig præcise dimming gør, at Q9 ikke står meget tilbage for OLED, hvad sortniveau angår.

I den anden ende af skalaen kan Samsung pumpe meget mere lysstyrke ud. Vi målte den til 1700 nit i den mørke filmindstilling, og der var stadig mere at tage af. Det er omtrent det dobbelte af, hvad de lyseste OLED’s formår, og det kan virkelig mærkes i intense HDR-scener, hvor vi næsten kan mærke varmestrålingen i panden. Skræmmende realistisk!

Konklusion

Med denne nye topmodel i Q9-serien gør Samsung et solidt comeback i high-end-klassen. QE65Q9FNAT scorer højt, både når det gælder design, brugervenlighed og smart-løsninger, men det er billedkvaliteten, der skiller sig ud. Her får du sprudlende stærk kontrast og et sortniveau, der puster OLED-konkurrenterne i nakken, kombineret med enestående lysstyrke.

Alt dette gør Samsung til en værdig vinder i high-end-klassen. AH

Samsung Q900R 8K-tv

Knivskarp fremtidsvision

Hvis du troede, at dit nye 4K-tv var sidste skrig, må du tro om igen. Før mange af os har nået at sende vores gamle Full HD-tv på pension, er Samsung godt i gang med næste generations billedformat!

8K-opløsning (7680 x 4320) er en naturlig evolution af nutidens 4K UHD-standard. Med fire gange så mange pixels giver det endnu skarpere og klarere billeder end nogensinde før.

Skeptikerne vil nok hævde, at 4K er mere end godt, men der er ingen tvivl om, at 8K kommer – og det handler ikke kun om prototyper og fremtidsvisioner længere. Samsung kuppede årets IFA-elektronikmesse ved at lancere en helt ny serie 8K-modeller, klar til salg allerede i 2018. Dermed tvinger de også mange af konkurrenterne til at tænke nyt.

Knivskarp billedkvalitet

Samsung Q900R fås i 65, 75 og 85 tommers størrelse med vaskeægte 8K-opløsning, bredt farvespektrum og op til 4000 nit lysstyrke. Det er et kvantespring i ydelse, og efter at have studeret Samsung Q900R med egne øjne er der ingen tvivl om, at 8K er et heftigt skue.

Det er lidt synd, at Apple har kapret kaldenavnet “Retina” til deres mest højopløste skærme, for det kunne være fristende at bruge et lignende udtryk om Samsungs 8K.

Man får umiddelbart følelsen af at se på et tv, der har lige så god eller bedre opløsning end det menneskelige øje. Og det bliver aldrig trættende at se på – snarere tværtimod. Samsung-skærmen giver nemlig en fænomenal dybdefølelse. Du kan skifte fokus og praktisk talt “se indad” i billedet uden brug af 3D-briller. Her kan man tale om et vindue til virkeligheden!

Ulempen er selvfølgelig, at der foreløbig findes meget lidt 8K-materiale. De nye tv’er må derfor håndtere SD-, HD- og 4K-indhold det meste af tiden. Det kræver opskalering for at passe til skærmen, og til det formål har Samsung udviklet en ny, avanceret “AI Upscaling”, der fungerer overraskende godt med både høj- og lavopløste kilder. Kombinationen af 8K panelopløsning og råstærk billedprocessering giver et klart løft, selv i forhold til nutidens bedste 4K-modeller.

Stadig LCD

Selve billedpanelet selv er fortsat af LCD-typen, med Quantum Dot-farvefiltre for bredere farvespektrum og direkte LED-bagbelysning for bedst mulig kontrast. Det har åbenbart været nødvendigt for at kunne producere modellerne allerede i år til priser, hvor almindelige dødelige kan være med. Et 8K-tv baseret på microLED eller andre futuristiske teknologier ville selvfølgelig have været spændende, men er næppe helt realisérbart endnu.

Samsungs vilde 8K-skærm fortjener prisen som årets tv-innovation, netop fordi den giver os en forsmag på fremtidens tv-hverdag, allerede i dag. AH

picture1
<
>
(Foto: Producent)

Læs videre med LB+

Kun 4 kr

Efterårs tilbud

Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i en måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

4,- / for 4 uger
49,- / for 30 dage
93.25,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonse
Guide: Hvad er balanceret armatur?

Hvad er balanceret armatur?

Hvad er balanceret armatur i hørepropper?
Læs mere
Scroll to Top