Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Vi kårer

Årets bedste højttalere 2019-2020

Passive? Aktive? Trådløse? Vi guider dig igennem junglen!

Skrevet af / 07/11/2019 - 12:00
Årets bedste højttalere 2019-2020

Med så mange typer højttalere derude kan det være svært at vide, hvad man har brug for. Men stop op og tag en dyb indånding, for der er hjælp at få.

Man kan opdele højttalere i tre hovedkategorier: Passive, aktive og trådløse.

Passive højttalere

Passive højttalere er den traditionelle type, der kobles til et stereoanlæg eller en forstærker med almindelige kabler. Indtil for nylig var det helt klart den regerende højttalertype, og det er stadig den, mange sværger til. Det er også den letteste måde at opgradere stereoanlægget på, for du behøver ikke at udskifte alt udstyret – kun højttalerne.

Blandt passive højttalere findes der to underkategorier: De gulvstående og de kompakte – også kendt som reolhøjttalere, selv om man ikke får den bedste lyd ved at proppe højttalerne ind i en bogreol. Men vi forstår godt, at det kan være fristende af interiørhensyn, og hvis du vælger et par uden alt for meget bas, kan de fint placeres på den måde.

Gulvstående eller kompakte?

Fordelen ved gulvhøjttalere er, at større kabinetter giver mere volumen og mere bas. De er velegnede til større rum – eller hvis du bare godt kan lide bas, som man fysisk kan mærke i kroppen, hvilket kompakthøjttalerne ikke er så gode til.

Udfordringen ved at lave gode gulvhøjttalere er, at de større kabinetter kræver mere dæmpning for at undgå uønskede resonanser (forvrængning). Gulvhøjttalere med god lydkvalitet er derfor ofte dyrere end kompakthøjttalere med tilsvarende lyd.

Hvis du kan undvære den allerdybeste bas, kan et par kompakthøjttalere derfor give bedre lyd for pengene, selv om gulvhøjttalerne altså giver mere lyd. En anden fordel ved kompakthøjttalere er, at de er lettere at placere, både for at få den bedst mulige lyd og af interiørmæssige hensyn.

Aktive højttalere

Hvor passive højttalere har brug for en forstærker for at give lyd fra sig, har aktive højttalere forstærkeren indbygget. Alt, hvad du behøver, er et kabel fra lydkilden – det være sig PC, netværksafspiller eller CD-afspiller (ja, de findes stadig!). Nogle har endda digitale indgange og indbygget digitalkonverter (DAC). De er mere eller mindre komplette stereoanlæg forklædt som et par højttalere.

Fordelen ved aktive højttalere er, at forstærkerdelen er billigere, fordi man slipper for et fordyrende forstærkerkabinet. Desuden er signalvejen kortere, fordi der ikke er brug for lange højttalerkabler. De bedste aktive højttalere har også separate forstærkere til diskant, bas og evt. mellemtone, og så kan man springe det delefilter over, der er nødvendigt i passive højttalere. Resultatet bliver ofte endnu renere og mere dynamisk lyd end med passive.

Man har ovenikøbet mulighed for digital aktiv basgengivelse, som giver mere dybbas, når man spiller på moderat volumen. Det gælder især de dyrere højttalere.

Ellers er passive højttalere også opdelt i gulvstående og kompakte varianter; se afsnittet om passive højttalere for fordele og ulemper ved disse.

Trådløse højttalere

Den mest populære højttalerkategori for tiden – og den største jungle at fare vild i – er trådløse højttalere. For skal du have store højttalere eller en lille rejsehøjttaler, der kan være i håndbagagen? Bluetooth eller Wi-Fi? Mono eller stereo? Multirum – eller måske en smart højttaler, du kan tale til?

Rejsehøjttalere

De små rejsehøjttalere er dem, man lader op med et USB-kabel og lægger i håndbagagen. Næsten alle anvender Bluetooth i en eller anden variant, så du let kan forbinde dem til mobilen og spille musik. Det er den enkleste type trådløs højttaler, og det eneste, du strengt taget behøver at tænke på, er hvor stor den skal være, og om den skal være vandtæt. Men også her er der forskel på lydkvaliteten, og batterilevetiden er ligeledes værd at se på.

Trådløse hi-fi-højttalere

Der findes også trådløse højttalere, som ligner almindelige hi-fi-højttalere. Oftest er de af typen kompakte reolhøjttalere, men de kan også være gulvstående. Mange af dem bruger Bluetooth til musikafspilning. Men de kommer også i mere avancerede former og kan faktisk byde både på Wi-Fi-forbindelse, digitale indgange og radio. Og er dermed at betragte som et komplet stereoanlæg.

Multirumshøjttalere

En af de mest populære højttalerkategorier er multirumshøjttalere. Det er højttalere, der kobles til det trådløse hjemmenetværk og styres med en app.

Du kan have højttalere i stuen, soveværelset, badeværelset og køkkenet, og vælge, at de alle sammen spiller samme musik. Men de kan også spille musik hver for sig, hvis det er det, du vil. Desuden behøver du ikke at købe mange højttalere; du kan starte med én og udvide, hvis og når behovet opstår.

Fordelen ved multirumshøjttalere er, at de i bedste fald giver en brugervenlig og gnidningsløs måde at spille musik i flere rum på. Men ikke alle er lige brugervenlige, og drømmen kan hurtigt blive et mareridt, hvis app’en er indviklet eller ofte går ned, eller hvis højttalerne konstant hopper af og på netværket. Mange af dem mangler desuden en fysisk fjernbetjening, så hvis du ikke vil styre med app’en hele tiden, skal du tjekke, om højttalerne har denne mulighed.

Smart-højttalere

Sidst, men ikke mindst har vi smart-højttalerne, som er den hurtigst voksende højttalerkategori. Det er højttalere, der kobles til hjemmenetværket og ofte også kan bruges som multirumshøjttalere. Men oveni har de en indbygget mikrofon, så du kan tale til dem.

Du kan bede højttaleren om at spille dit yndlingsnummer eller fortælle, om det regner i dag, hvordan trafikken ser ud, og om den nærmeste købmand stadig har åbent. Men den kan også kommunikere med andre netværkstilsluttede produkter, såsom TV’et, robotstøvsugeren, smart-dørklokken og overvågningskameraerne. Efterhånden som hjemmet bliver smartere, vil smart-højttalere spille en stadig vigtigere rolle med at forene alle de opkoblede produkter.

Mens der findes konkurrerende systemer inden for smart-højttalere (Alexa og HomeKit), er det indtil videre kun Google Assistant, der taler dansk. Derfor anbefaler vi at kigge efter dette logo, når du skal købe sådan en.

Smart-højttalere starter ved ca. 350 kroner (Google Home Mini) og kan komme op omkring 4.000 kroner. Selve funktionaliteten er den samme; det er størrelsen og lyden, der adskiller dem.

Fra budgetklasse til high-end

Når du skal ud og købe højttaler(e), må du bestemme dig for et budget. Der er meget godt at få til en rimelig penge, men hvis man er villig til at betale mere, vil man få valuta for pengene i form af endnu bedre musikoplevelser (og film-ditto). Derfor har vi i år – ligesom sidste år – testet produkter i alskens prisklasser.

Et højttalerpar til 1.500 kroner kan have gode kvaliteter inden for deres begrænsninger. Men det er ikke uden grund, at der findes high-end-højttalere til sekscifrede – ja, endda syvcifrede – beløb. Så bliver det som at flytte Berlin Konzerthaus ind i stuen, hvor man ikke bare kan høre hvert enkelt tonestrøg med perfekt timing, men også rummet og luften mellem instrumenterne! Hvis du ikke har oplevet rigtig high-end, så skal det prøves!

Det mest fornuftige for de fleste er at lægge sig et sted midtimellem. Bestem dig for et budget, men vær også gerne villig til at gå ti-tyve procent over.

picture1 picture1 picture3 picture4 picture5
<
>
Trådløse højttalere er det nye sort (her dog i hvid). (Foto: Yamaha)

Vindere af Årets bedste højttalere 2019-2020

Årets gulvhøjttaler, High-end

Audiovector R3 Arreté

Perfektioneret 3’er

Danske Audiovector har kastet deres kærlighed på løbende opgraderinger. Vi kan dog ikke tro andet, end at deres high-end 3-serie nu har nået sit klimaks.

Blandt kompakte gulvhøjttalere er der ingen, der har ramt os som Audiovector SR3 Arreté Raw Surface. Lavet i kun 100 eksemplarer var den selve kulminationen af, hvad den danske producent kunne trylle frem af magi, før man må et trin højere op til større sager. Prisen på Raw Surface var da også 90.000 kroner for et par.

En helt ny 3’er

I arbejdet med en meget større (og meget dyrere) højttaler, nemlig R8 – der er lillebror til flagskibet R11 – har Audiovector lært noget nyt. Ikke bare kunsten at lave endnu bedre højttaler-enheder; de har også fundet ud af, at man ved at koble de rigtige komponenter i delefilteret til jord kan halvere den elektriske forvrængning (3 dB).

Denne lærdom er blevet brugt, da man skulle skabe en endnu bedre højttalerserie end SR3. R3, som den hedder, er tilgængelig i udgaverne Signature, Avantgarde og Arreté – med mulighed for at opgradere fra den ene udgave til den anden. Det er dog kun Arreté-versionen, der kan kobles til jord.

Endnu bedre end bedst

Selve klangkarakteren er meget lig Raw Surface. Luften i toppen og den fantastiske mellemtone, der får magien frem, når vokalister i verdensklasse folder sig ud. Uanset om det er Pavarottis legendariske vibrato eller de overjordiske overtonestrukturer i Cecilia Bartolis stemme, får højttalerne det frem som den største selvfølge. Ved siden af hinanden i vores testrum aner jeg måske et lillebitte lag med flere overtoner hos R3 Arreté. Og bassen er endnu strammere.

Til jord skal du blive

Så er det blevet tid til at slutte jordkablet (som Audiovector kalder Freedom) til. Det kobles fra jordingspunktet på hver højttaler til stikkontakten, men bemærk, at det kun er jord, der er tilsluttet.

Det, der så sker, er rimelig opsigtsvækkende. Lyden bliver hverken højere eller lavere, og selve klangbalancen er den samme. I stedet er det holografien, der er anderledes. Nærmere bestemt at lydbilledet får bedre fokus. Instrumenter, der er mikset i centrum, trækkes endnu tydeligere ind mod midten i stedet for at smøres lidt ud til hver side.

Konklusion

Når budgettet øges til 80.000 kroner for et par gulvhøjttalere, har størrelsen det med at øges tilsvarende. Hvilket er blæret, men upraktisk. Derfor er det meget glædeligt, at der også findes high-end-producenter, som lægger deres sjæl i et par kompakte gulvhøjttalere. Og når det gælder kompakte gulvhøjttalere til omkring 100.000 kroner, kender vi intet bedre end Audiovector R3 Arreté.

Lyden er yderligere forfinet i forhold til den allerede fantastiske SR3 Raw Surface. Bassen er endnu strammere, instrumenterne får endnu mere luft, og det lyder bare fantastisk. Og hvis du kobler Freedom-jordkablet (som koster små 5.000 kroner ekstra) til, får du et stereoperspektiv, der langt overgår det næstbedste blandt gulvhøjttalere i denne klasse.

Årets bedste soundbar, Basic

Sonos Beam

Veludstyret cremelyd

Sonos stiller til start med et stort handicap, da den ikke har nogen subwoofer. Alligevel griner den hele vejen til målstregen.

Sonos står på must-have-listen for mange, men en del synes, at det bliver lige lovlig dyrt. Til dem har Sonos soundbaren Beam, som til 3.400 kroner næsten halverer prisen i forhold til soundbaren Playbar og lydsoklen Playbase. Alligevel kan den prale af den praktiske brugervenlighed og multirumsfunktionalitet, som Sonos er kendt for, plus stemmestyring med Amazon Alexa, AirPlay 2 og snart også Google Home. Og HDMI!

Rumkorrektion

Lyden af Beam kan tilpasses til rummet, hvis du har en iPhone eller iPad. Sonos kalder det Trueplay og anvender iOS-enheden som målemikrofon. I praksis fungerer det rigtig godt. Soundbaren eliminerer problematiske frekvenser og giver et generelt større og mere luftigt lydbillede. Vi anbefaler derfor Android-brugere at låne en iPhone til lejligheden.

Lydkvalitet

Korrigeret giver Sonos Beam rigtig god lyd. Dialoger på film kommer tydeligt frem takket være en dedikeret centreret diskant-enhed, som bidrager til at give mere luft i centerkanalen. De tidsforskudte sidehøjttalere bidrager til et stort lydbillede, der til en vis grad giver en illusion af surround-sound.

Lyden er først og fremmest naturlig og smagfuld snarere end udfordrende og eksplosiv. En bil lyder som en bil, ikke som en monstertruck. Den “larger than life”-følelse, man får i biografen, skal der kraftigere sager til og som minimum en ekstern subwoofer. Til sammenligning har Yamaha YSP-207, som inkluderer subwoofer til omtrent samme pris som Beam, kraftigere lyd med mere tryk på. Men den lyder også skarpere og hårdere, og ingen af de andre i prisklassen kan udfordre Sonos på naturlig lyd.

Musik lyder også godt, og sangstemmer og instrumenter har deres naturlige klang intakt. Men til dette formål ville vi gerne kunne slå den simulerede surround-sound fra, da det bliver lige i overkanten.

Konklusion

Selv uden subwoofer har Sonos Beam en mere troværdig og naturlig lyd end de andre i klassen. Den har selvfølgelig ikke så meget slagkraft i bassen, men lyder heller ikke tyndt. Derimod har den meget klar lyd på sangstemmer og dialoger. Kombinér dette med streaming og multirum, som kun Sonos kan gøre det, og Beam er et pletskud.

Vi har testet Beam før, men efter at have sammenlignet den direkte med andre soundbars i prisklassen må vi justere vores vurdering til topkarakter. Og så har vi ikke engang taget i betragtning, at man kan tilføje både baghøjttalere og subwoofer! (GN)

Årets bedste soundbar, Premium

Samsung HW-Q76R

Klar og kraftfuld lyd fra oven

Vi har aldrig hørt en soundbar til denne pris, der kombinerer kraft og klarhed med sådan en elegance.

At Samsung kan det dér med soundbars, er det ikke nogen tvivl om. De seneste år har producenten haft en konsekvent lydkvalitet fra model til model, hvor forholdet mellem de billigste og de dyreste soundbars er åbenlyst.

HW-Q76R lukker et hul i den tidligere serie, hvor der ikke var noget produkt mellem N660 og N860 til henholdsvis 4.000 og 10.000 kroner. På denne måde har Samsung denne gang lavet noget meget fornuftigt med Q76R til 6.000 kroner.

Soundbaren understøtter alle de mest populære filmlydformater og afkoder desuden både Dolby Atmos og DTS:X, som giver lyd ovenfra ud over rundt om lytteren. For at hjælpe med hertil sidder der to højttalere på toppen af soundbaren, som er vinklet skråt op mod loftet, så lyden reflekteres herfra ned på lytteren.

På musiksiden har soundbaren indbygget Spotify Connect-afspilning samt Bluetooth. Tilsluttet netværket kan du styre den med app’en SmartThings, som er Samsungs smart home-løsning.

Q76R kan også udbygges med baghøjttalersættet Wireless Surround Kit, hvis du vil have ægte surround-sound.

Kraftig og klar lyd

Soundbaren giver film et stort og heftigt lydbillede. Man får virkelig indtryk af surround-lyd, især på film med Atmos-lydspor. F.eks. Ready Player One, hvor man får en virkelig stor lydatmosfære – eller audiosfære, om man vil. Dialoger står klart med både velartikulerede overtoner og et stort resonansrum. Det lyder aldrig spidst eller skarpt, bare naturligt.

Bashøjttaleren følger også godt med, og mens mange subwoofere lyder kunstigt og svulstigt, når de placeres i et hjørne, lader det til, at Samsung har tunet deres til at fungere ved hjørneplacering. For bas-instrumenter og -effekter lyder både stramt og sejt. Okay, så justerer vi gerne subwooferen et par trin ned på musik, men hvis man gør det, bliver det også fint. Man får bare ikke helt samme kraft som med storebrødrene.

Q76R lyder kraftigere end de fleste tilsvarende prissatte konkurrenter og har desuden bedre sammenhæng. Vi fik også Dolby Atmos til at fungere med Netflix fra lydreturkanalen på både et Samsung- og et Panasonic-TV, så det lader til, at Samsung har rettet op på manglerne ved tidligere Atmos-soundbars.

Konklusion

Hvis du vil have en soundbar til både film og musik, som har kræfter nok til at gøre film underholdende og tilstrækkelig klar lyd til at give gode oplevelser på det allermeste musik (du kan også spille højt på den), så går du ikke galt i byen med Samsung Q76R. Som er den allerbedste allround-soundbar lige nu, hvis budgettet er på omkring 6.000 kroner.

Årets bedste soundbar, High-end

Samsung HW-Q96R

Fuld tryk på alle kanaler

Soundbaren over alle soundbars koster ikke mere end et lyd­anlæg i mellemklassen. Men det, du får, vil blæse dig bagover.

Ja, 11.000 kroner er mange penge for en soundbar. Men når man får trådløse baghøjttalere med i prisen og ekstra højdekanaler i alle højttalerne, så virker det alligevel ikke så tosset. En kraftig trådløs subwoofer medfølger også.

HW-Q96R er Samsungs tredje forsøg udi Atmos-soundbars med trådløse baghøjttalere. De to første – HW-K960 og HW-N960 – var begge rigtig gode, ja, de bedste inden for deres felt. Men de havde nogle mangler mht. at få Dolby Atmos ud fra TV’ets HDMI ARC-kanal (lydretur). På den første gik det slet ikke, mens det gik på den anden – men ikke med Netflix på et Samsung-TV, fordi Samsung og Netflix ikke havde indgået en aftale om dette.

Nu er det hele imidlertid på plads, og det er lykkedes os at få Atmos-lyd fra Netflix via lydreturkanalen på såvel Atmos-kompatible Samsung-TV’er som Panasonic-TV’er.

Ellers er der både Spotify Connect og Bluetooth for dem, der vil kunne afspille musik fra mobilen på den allernemmeste måde. Tidal-brugere er til gengæld henvist til Tidal-app’en på TV’et, hvis de da ikke vil afspille fra mobilen via komprimeret Bluetooth. Hvilket jo eliminerer fordelen ved højopløst musik fra Tidal.

Knaldgod lyd

Lydmæssigt er Q96R konge! Dialoger på film lyder stort og kraftigt, og har samtidig masser af luft. Det bedste fra begge verdener, med andre ord. Skru op for lyden, og effekterne slår dig i maven som ingen andre soundbars. Selv uden baghøjttalerne får man et godt indtryk af surround-lyd, så vi godt kan forstå dem, der vil spare lidt penge og købe Q86R i stedet. Som er identisk med storebror minus baghøjttalere.

Ægte surround-lyd

Men så er der lige det med ægte surround. For hvis man slutter baghøjttalerne til, får man en helt anden tredimensionalitet, ikke mindst på film med Atmos-lydspor. Baghøjttalerne har nemlig separate højttaler-enheder rettet op mod loftet, så film og spil med Dolby Atmos eller DTS:X får et endnu større, mere omsluttende lydbillede end på soundbars, der kun har højdekanaler foran.

At se Ready Player One med denne soundbar er faktisk ægte hjemmebiograf. Subwooferen følger også godt med og tilfører lyden den tyngde, der er nødvendig for at få ordentlige filmoplevelser.

Også musik lyder godt. Lyden minder om lillebror Q76R, men er endnu kraftigere. Man kan spille virkelig højt, hvis man vil, og instrumenter får ekstra autoritet i klangen. Musik i surround lyder også imponerende, især indspilninger med akustiske instrumenter og en stor, luftig efterklang fra indspilningsrummet.

Med Q96R har Samsung lavet den bedste soundbar, vi kender. Intet mindre!

Årets bedste trådløse højttaler, Basic

Marshall Stanmore II Voice Google Assistant

Koncertlyd fra reolen

Marshall har meget kraftigere lyd end konkurrenterne, uden at det går ud over balancen i lydbilledet. Den jorder dem ganske enkelt.

Marshall Stanmore II Voice ligner en guitarforstærker af samme mærke. Den kan hurtigt blive et elske-eller-hade-objekt, men i det rigtige hjemmemiljø vil den afgjort finde sin plads. Den er nu kommet i Google Assistant-version, som fungerer med Google Home-systemet. Der er også en Alexa-version, så sørg for at vælge den rigtige højttaler fra butikshylden!

Stanmore II Voice er blandt de største i sin klasse og absolut den største i testen. Så er der også blevet plads til en godt 5 tommer stor bas og to diskant-enheder. For den spiller i stereo, med 80 watt forstærkning og et maksimalt lydtryk på 107 dB (forestil dig, at du starter en rimelig kraftig påhængsmotor).

Lyden af Marshall er virkelig kraftig. Uanset om det er AC/DC eller Ariana Grande, der er på menuen, så brager højttaleren igennem med meget mere autoritet og kraft end nogen andre i feltet.

Den har ikke lige så dyb bas som Apple HomePod og får ikke i samme grad undertonerne i en elbas eller en stemme frem. Apple-højttaleren er også mere finmasket i diskanten. Men Marshalls mellembas er i en helt anden liga. Når lyden så ovenikøbet er afbalanceret nok til også at fungere med akustisk musik, så bliver den ekstra kraft i Stanmore II ekstra rar.

Det er den første smart-højttaler, vi har testet, som er i nærheden af at kunne erstatte stereoanlægget. I hvert fald i en mindre stue.

Konklusion

Den ligner en guitarforstærker og er da også den kraftigste smart-højttaler i sit felt. Der er ingen andre, vi har hørt, som spiller bedre end Marshall Stanmore II Voice. Hvis du vælger Google Assistant-versionen (der findes også en med Alexa), får du desuden den bedste brugervenlighed her til lands, for så taler den nemlig dansk.

Lyden er en anelse grovkornet, men stadig topsej. Og afbalanceret nok til at fungere med al musik. Det kan man kalde underholdning! (GN)

Årets trådløse stereohøjttaler, premium

KEF LSX

Trådløst højttalerkup

Den lille KEF LSX er et festfyrværkeri af en højttaler og den bedste i klassen.

Musik er som bekendt allerbedst i stereo. Det hører vi stadigvæk, i alle prisklasser egentlig, også her.

To højttalere er derfor bedre end én, især når de er små. Som disse, de kompakte KEF LSX, der egentlig er et lille stereoanlæg. De trådløse højttalere har både Wi-Fi og Bluetooth indbygget, så hvem som helst kan streame musik fra Spotify eller Tidal i stereo.

De kan også kobles til TV’et. Sæt et par LSX på bordet foran fjernsynet, eller hæng dem på væggen ved siden af det, og vips har man også stereolyd fra TV’et. Det er en mere vellydende løsning end en soundbar.

Man kan også tilslutte en anden lydkilde, f.eks. en pladespiller eller andet, og man kan vælge, om man vil styre lyden med en app eller med fjernbetjeningen. Stream-app’en giver også overblik over playlister og musik, som man har gemt, samt adgang til musikbiblioteket på computere, der er koblet til samme netværk.

Skulle man opleve, at der mangler lidt dybbas, kan man tilslutte en subwoofer. De farverige KEF-højttalere understøtter også AirPlay 2 og multirum med flere højttalere i serie.

Det kan godt være, at de er små, men det mærker man ikke på lyden. Højttalerne har KEF’s Uni-Q højttaler-enhed med diskanten i midten. Det giver et homogent og afbalanceret lydbillede med et stereoperspektiv, der overgår alt andet i prisklassen.

Den indbyggede forstærker har stålfast kontrol i bassen, og vi tvivler på, at mange vil ønske sig en subwoofer oveni. Slagtøj gengives med en dynamisk snert, som man både kan høre og mærke, og selv store orkesterværkers klanglige farvepragt folder sig ud her.

Musikken virker større, mere dynamisk og medrivende, end vi er vant til fra trådløse højttalere, og det må siges at være opsigtsvækkende for en højttaler på 24 cm.

Man kan vælge, om højttalerne skal være matsorte, hvide, blå, røde eller grønne, og det gælder både kabinettet, fronten, bagsiden og det finmaskede stof på siderne.

Konklusion

KEF LSX er uden tvivl de fineste højttalere i deres klasse. De skiller sig ud på designet, de kan bruges af hele familien, og så lyder de nærmest sensationelt godt for så små, trådløse stereohøjttalere. Dem kan vi anbefale uden forbehold. (LS)

Årets trådløse bordhøjttaler, premium

Naim Mu-so 2

Den fedeste bordhøjttaler

Glem de andre. Naim Mu-so 2 sætter standarden for lydkvalitet.

Det er nærmest naturstridig, at der kan komme så meget lyd ud af noget så småt. Selv om den ikke er helt så lille længere. Den nye udgave af Naim Mu-so er vokset lidt siden sidst – og kraftigt forbedret. Ja, den er faktisk så god, at vi ikke kender andre bordhøjttalere, der kommer i nærheden af lyden fra Mu-so II.

Det er faktisk en stereohøjttaler, selv om det ikke ser sådan ud. Under den buede front sidder der nye højttaler-enheder, indvendig har den fået bedre forstærkere, og den er selvfølgelig trådløs. Bluetooth og Wi-Fi er integreret. Det samme er Chromecast og Apple AirPlay 2, så du kan streame hvad som helst fra hvad som helst.

Mu-so II kan styres med en app, alene eller i et netværk af højttalere i flere rum – altså multirum – den har internetradio integreret, og så er den Roon-ready.

TV’et kan også tilsluttes via HDMI-indgangen, hvis man vil bruge den som soundbar, og den har lydindgange til analoge og digitale lydkilder.

Naim-højttaleren er kort sagt et lille stereoanlæg i en relativt kompakt indpakning. Perfekt til alle, der vil have den bedst mulige lyd på mindst mulig plads.

Den udskiftelige front i gråt stof fås også i terrakottafarvet, olivengrøn eller blå, og den nye front har langt flere perforeringer og slipper mere luft igennem, så den lyder friskere end forgængeren.

Det er også muligt at tilslutte en subwoofer.

Højttaleren har ingen problemer med at fylde en stor stue med lyd. De mange højttaler-enheder og den store bas-enheder leverer et forbløffende lydtryk og en opsigtsvækkende fed bas.

Samtidig lyder musikken klart og uanstrengt med fyldig klang og et godt fokus. Hvis du bruger den med TV’et, er tale klokkeklar, og på trods af dens ringe størrelse leverer den en effektiv og overbevisende biografoplevelse på film.

Konklusion

Lyden af Naim Mu-so 2 har fået et hørbart kvalitetsløft, og den er blevet mere anvendelig for endnu flere. Den sætter endnu en gang standarden for lyd og kvalitet i denne klasse, og for mange vil den være en fuldgod erstatning for det gamle stereoanlæg. Den kan bruges af alle overalt og kan kobles sammen med flere enheder i andre rum.

Her kan de færreste soundbars stille noget op, og hvis man synes, at prisen er høj, skal man bare vide, at det bliver endnu dyrere, hvis man vil have bedre lyd end dette.

Årets bedste trådløse højttaler, High-end

Bowers & Wilkins Formation Duo

Himlen er trådløs

Vi er blevet imponeret af trådløse højttalere før, men B&W ­Formation Duo er det første højttalerpar, der tager os til himmels.

Trådløs lyd er populært som aldrig før. Og det er fint, for de mest praktiske trådløse højttalere overgår klart det traditionelle stereoanlæg, hvad brugervenlighed angår. Men hvad hvis man er vant til ordentlig hi-fi og derfor stiller store krav til lydkvaliteten?

Jeg kender flere, der har haft stereoanlæg til både halvtreds og hundrede tusind kroner, men som efter at være flyttet sammen med kæresten har været nødt til at sælge anlægget på grund af pladsproblemer eller andre interiørhensyn. Erstatningen er ofte en Sonos-højttaler.

Ikke et ondt ord om Sonos eller tilsvarende trådløse højttalere, tværtimod. Men jeg ville aldrig have dem som husets hovedanlæg. Jeg er alt for glad for musik til at give afkald på ægte hi-fi. Det gælder nok også flere af dem, jeg kender, men de har ikke indset, at der er reelle alternativer.

Hvis de havde spurgt mig først, kunne jeg nok være kommet med et tip eller to. For heldigvis sker der ting og sager på den trådløse front, også blandt seriøse hi-fi-aktører.

Efter at selv high-end-producenter har indset, at de konkurrerer med små Bluetooth- og Wi-Fi-højttalere om pladsen i stuen, er det gået op for dem, at der må gøres noget. For det er ikke nødvendigvis købekraft, det skorter på, og mange er faktisk villige til at betale for gode produkter, bare de indfrier på bruger- og interiørvenlighed.

Devialet har spændende højttalere, fra relativt overkommelige til ca. 40.000 kroner parret. KEF har rigtig gode trådløse højttalere i form af LS50 Wireless, og Dynaudio Xeo 20 har også gode hi-fi-funktioner. De to sidstnævnte er imidlertid ikke helt på Sonos’ niveau, når vi taler brugervenlighed.

Bowers & Wilkins var tidligt ude med den trådløse højttaler Zeppelin, men når vi taler højkvalitets hi-fi, har de ikke haft et reelt trådløst alternativ. Før nu. Men sikke nogle højttalere de nu er kommet med!

Formation er navnet på den trådløse serie, der har tydeligt arvegods fra 800 D3-serien såvel som den nyere 700-serie. Men også tilfører noget helt eget til både design og indmad.

Kabinetterne på stereoparret Formation Duo, som vi tester her, er meget mere afrundede end på tidligere serier. Der er ikke én eneste ret vinkel! Ud over at være lækkert og moderne forhindrer det også de diffraktioner, der opstår, når lydbølgerne spredes hist og pist, idet de rammer fladerne inde i kabinettet. Desuden holdes stående lydbølger indvendig på et minimum. Læs: Lyden bliver renere med mere attack og et mere fokuseret stereoperspektiv.

Konklusion

Bowers & Wilkins Formation Duo er præcis lige så brugervenlige som noget, Sonos har givet os, og lydkvaliteten er hinsides alt andet, vi har hørt fra den slags højttalere. Hvad enten der står Sonos, Bluesound, EC Living eller endda Devialet på alternativerne, så har de alle svagheder, som Formation fnyser af. Jo, de koster, men Gud i himlen hvor de lyder! Selv dybbassen er på plads!

Samme dybbas mister dog noget kontrol, når man spiller højt, men det kan sandsynligvis løses med subwooferen Formation Bass, som vi gerne tester engang ude i fremtiden. En anden svaghed er, at der ikke er nogen kablede indgange. Et TV må derfor tilsluttes med Bluetooth, hvilket ikke er særlig brugervenligt og giver dårligere lyd.

Men alligevel: Af de mange trådløse højttalere, vi har hørt, er der ingen over eller ved siden af B&W Formation Duo, når vi taler den totale oplevelse. For de er virkelig fantastiske.

Årets bedste bærbare højttaler, Premium

Sonos Move

Sonos flytter udenfor

Endelig en Sonos-højttaler, der kan tages med ud i haven og spille musik fra mobilen.

Move er en bærbar højttaler til hjemmet og gården eller haven. Eller hvorfor ikke badeværelset – noget, som Sonos ikke har kunnet tilbyde før? Man behøver ikke at være bange for at tage Move med udenfor. Den er IP-certificeret, så den kan tåle både støv og en regnbyge, selv om man nok ikke skal tabe den i poolen.

Højttaleren oplades ved hjælp af en ladestation, der simpelthen er et rundt stativ, som man placerer højttaleren i, og så sørger to kontaktpunkter for at forsyne den med strøm.

Det meste styres som sædvanlig fra Sonos-app’en, især når det gælder gruppering af højttalere, så de spiller samme musik. To Sonos Move kan også kobles i stereo, så man får rigtig stereolyd fra dem. Derimod kan den ikke kobles med en Sonos SUB eller bruges som surround-højttaler i et hjemmebiosystem.

Hvis man ikke vil bruge telefonen, er der touch-knapper på toppen af Move. Herfra kan man starte og stoppe afspilningen og skrue op og ned. Bagpå er der for første gang en omskifter til Wi-Fi eller Bluetooth. Et let tryk på den, og Move dukker op blandt Bluetooth-enhederne på mobilen. Dermed kan man nu bruge en Sonos-højttaler, selv om der ikke er Wi-Fi.

Med den rundstrålende diskant får man en meget åben lyd, der er særlig velegnet udendørs. Lyden er varm og har en distinkt og solid basgengivelse, som overraskende nok er tættere på Play:5 end de mindre højttalere såsom Sonos One. Den kan også spille højt nok til en almindelig have, og selv når vi skruede op til 90 decibel, overstyrede eller skurrede den ikke.

Lyden er mindre sofistikeret end i Play:5, men Move har stadig en klar og tydelig gengivelse af stemmer.

Konklusion

Sonos klipper ledningerne og slipper deres første højttaler ud i det fri. Sonos Move er en batteridrevet højttaler, der også kan spille musik fra mobilen via Bluetooth. Eftersom det desuden er deres første vandafvisende højttaler, behøver man ikke at bekymre sig for at tage den med ud i haven – eller hvorfor ikke ud på badeværelset? Derimod er den lidt stor og tung at tage med på udflugt.

Betjeningen er som sædvanlig yderst enkel via Sonos-app’en. Lyden tilpasses automatisk til omgivelserne, og den lyder derfor bedre end forventet, både udendørs og indendørs. Hvis man allerede har et Sonos-system og kan klare prisen, er den et godt supplement. Hvis man derimod bare vil have bærbar lyd, findes der mere prisgunstige alternativer.

Årets standerhøjttaler, Basic

Bowers & Wilkins 607

Lille og vågen

Bowers & Wilkins’ diskrete småfyre har et lydbillede, der er meget større, end både deres ydre og deres pris.

Bowers & Wilkins’ 600-serie har en lang og glorværdig fortid bag sig. Serien er i sin mere end tyveårige karriere blevet fornyet flere gange. Den nuværende serie, der blev lanceret i august, er den sjette i rækken, og 607 er den mindste model i serien, en kompakt tovejsmodel med 5 tommers bas/mellemtone-enhed og 1 tommes dome-diskant. Begge enheder er i øvrigt “arvestykker”, hvor teknologien er hentet fra dyrere serier.

Det siger sig selv, at der ikke kommer afgrundsdyb bas fra en 5 tommers bas-enhed i et dværgkabinet. Men anbringer man dem med omtanke, er lyden på ingen måde tynd. En lille, billig højttaler vil typisk blive brugt i et lille rum, placeret op imod en væg. Og da rummet er lille, vil sofaen eller lænestolen lige så typisk være tæt på den modsatte væg. Og her kommer naturlovene os til hjælp.

Diskanten er ikke bare god, men uforskammet god. Samme enhed bruges i hele 600-serien, og den er i den grad opgaven voksen. Overtoner står klart og rent, selv om de ikke klinger helt så vægtløst som på AMT-enheder.

Det, som i særdeleshed gør Bowers & Wilkins 607 til et fremragende køb, er dog dens evne til at gengive rumfornemmelse. Med de rette optagelser og en afspillekæde, som kan løfte opgaven, er der hul igennem på en måde, der ikke burde være tilladt til den pris!

Der skal en kraftig forstærker til at spille 607’erne op. Med en følsomhed på 84 dB kræver de fire gange så meget effekt for en given lydstyrke som et sæt mere almindelige højttalere med 90 dB følsomhed.

Konklusion

Bowers & Wilkins 607 er en billig, men meget, meget vellykket højttaler. Du får ikke dybe, lænestolsrystende basdrøn fra den, men anbringer du dem fornuftigt i et rum af en rimelig størrelse, kan de levere meget mere end taffelbaggrundsmusik. Trods de små dimensioner klarer de en udmærket basgengivelse, og deres evne til at skabe en illusion af scenerummet er i en klasse, der kan give langt dyrere højttalere udfordringer. Og det diskrete ydre vil gøre det let at få dem listet ind i anlægget. (JAH)

Årets standerhøjttaler, Premium

Buchardt Audio S400

Bedst ud af tre

Buchardt Audio har lavet sin mest ambitiøse – og bedste – ­højttaler til dato, og lyden er af høj kvalitet.

Recepten i Buchardt Audio S400 er den samme som i forgængerne S200 og S300: En skoæskestor tovejs reolhøjttaler i pænt, men prunkløst design. Højttalerne fås i hvid og sort samt, mod en merpris, i en røgsværtet ege-finish. Der eksisterer også en signaturudgave i sortbejdset eg, hvor der er kælet ekstra for delefilteret.

Man kan ikke gå ind i en butik og prøve et sæt Buchardt-højttalere. Fra dag ét har Mads Buchardt valgt at satse udelukkende på direkte salg fra sin web-butik. Det gør det lidt sværere at høre dem på forhånd, men firmaet tilbyder fri fragt og 30 dages fri returret – overalt på kloden.

S400 leverer et fremadvendt lydbillede, hvor lyden gerne kommer frem foran højttalerne, og hvor stereoperspektivet rækker langt uden for højttalerne. Hvis der er rum- og faseinformation til det. F.eks. på Roger Waters’ Q-sound-manipulerede album Amused to Death. På “Three Wishes” kommer flaskeåndens rungende stemme næsten helt tilbage til lyttepositionen. Det vidner om, at Buchardt har styr på faseforløbet.

De første højttalere fra Buchardt kostede seks tusind kroner parret. Til den pris fejede de alt af banen. S400 koster næsten tre gange så meget, hvilket øger antallet af konkurrenter. Men ingen af dem kan hamle op med S400 i basområdet. Og de får også mere end kam til deres hår, når det gælder nuancering. At en så lille virksomhed kan levere noget, der kan konkurrere med de store producenter, er intet mindre end imponerende.

Konklusion

Buchardt Audio S400 har de kvaliteter, der har gjort firmaet til en succes: Den spiller musik fremragende, den er særdeles indretningsvenlig – og den spiller bas på en måde, der ikke burde være mulig i en passiv højttaler af den størrelse. Prismæssigt er buen spændt lidt hårdere end før, men heldigvis matcher kvaliteten til fulde den større investering. Så skal du have par små kvalitetshøjttalere i mellemprisklassen, bør S400 være med på listen. (JAH)

Årets Kompakt high-end

Sonus faber Electa Amator III

Italiensk lydkunst

Nogle gange er en højttaler mere end bare en højttaler.

Man kan blive forført af kunst. Uanset om det er på et museum eller et galleri, i det offentlige rum eller på fire hjul. Kunstfærdigt design findes overalt. Kunst kan opstå i mødet mellem udøver og publikum, men kan også findes i hjemmet.

Her taler vi om den slags kunst, der ikke hænger på væggen eller står på en piedestal, men hører hjemme på et par standere. Italienske Sonus faber er kendt for deres smukke højttalere med håndlavede kabinetter i valnøddetræ, og i nogle tilfælde er lyden så sublim, at det grænser til kunst.

Sonus faber Electa Amator III tager både vare på den italienske håndværkstradition og på producentens traditionsrige lydsignatur. Men ligesom ingen udøvende kunstner i dag ville vove at kopiere romantikkens mestre, har Sonus faber skabt et moderne lydbillede på Electa Amator III. Som måske er det bedste eksempel på, hvordan design, håndværk og lyd kan gå op i en højere enhed.

En bundplade af Carrara-marmor er base for det håndlavede kabinet i ægte valnød, og en tynd messingliste mellem marmor og træværk markerer skellet mellem de to jordiske materialer.

For- og bagside er betrukket med sort læder, og højttaler-enhederne er nedsænket i udfræsninger, hvor de hviler på det tykke læder. De vibrerende membraner, der skaber de lydbølger, som giver klangen, er lavet af tyndvævet silke, cellulose, bomuldsfibre fra kapoktræ – kaldet silkebomuld – og kenaf-fibre fra hibiscus.

Det er ikke nogen højtragende højttaler, som den står dér på sin slanke sokkel, der hviler på en tyk plade gråhvid Carrara-marmor. Men når lyden kommer ud af højttalerne, etableres der en næsten magisk synergi mellem sanserne. Man drages med ind i musikken, der omgiver lytteren med silkebløde klange, hvor vokaler, ja, måske især vokaler, lyder så nærværende, at man får kuldegysninger ned ad ryggen.

De leverer også varen i bassen, hvor klangen fra orkestergraven sætter de laveste frekvenser i vibrerende kontakt med ens eget kød og blod. Man mærker musikken, lige så meget som man hører den.

Konklusion

Electa Amator III stiller nærmest op i en klasse for sig. Det gør den på flere måder, og den spiller, som den ser ud. Smukt med en tiltalende karakter og en varm, silkeblød klang fuld af sublimt gengivne nuancer. Lydkarakteren er afgjort varm, men ikke indelukket eller maskeret.

Det er simpelthen kunst. Lydkunst.

Årets gulvhøjttaler, Premium

Audiovector QR5

Den mest komplette højttaler

Audiovector QR5 leverer rytmerne uden tøven, giver musikken luft – og slår nærmest benene væk under deres egne ­topmodeller.

Det er et par år siden, jeg testede Audiovectors billigste gulvhøjttaler, QR3, som overraskede med en uanstrengt og indsmigrende spillestil kombineret med mere luft og opløsning end de fleste. Til 14.000 kroner er de tæt på at være et kup, især da de kan et par ting, som de dyrere SR 3 Super ikke kan. Sprødheden i de luftigste lag får man kun med bånddiskanter, og selv om den, der sidder i QR-serien, er mere simpel end den i SR-seriernes Avantgarde-modeller, så er den rigtig god.

Bånddiskant

Ligesom lillebror QR3 anvender QR5 en harmonikaformet Air Motion Transformer bånddiskant i rumfartsaluminium. Diskantmembranen på QR5 har en større overflade, hvilket bør betyde højere effektivitet, øget dynamisk tolerance og lavere forvrængning. Foran diskanten sidder et trådnet i rosa guld for at kontrollere spredningen af overtoner og dæmpe hårde s’er og andre sibilanter.

Hvor de øvrige enheder har ferritkeramiske magneter, anvender diskanterne neodym. Et dobbeltkammer skal desuden sikre lav kompression.

Trevejs

Hvor man med SR-serien kan købe en overkommelig version og så opgradere den senere med dyrere og bedre komponenter, er man låst med QR. Men QR3 lød godt på alle måder; det eneste, der egentlig manglede, var mere energi i den dybeste bas. Derfor havde jeg høje forventninger til storebror QR5.

QR5 er en ægte trevejshøjttaler, hvor mellemtonen på 6 tommer – monteret over to lige store bas-enheder – sidder i sit eget asymmetriske kammer. Hvilket er for at reducere forvrængning.

Produceret i Danmark

Som alle Audiovectors højttalere er QR-serien udviklet og samlet i Danmark. Selv om komponenterne er billigere end på SR-serien, er kabinetterne velskabte med afrundede kanter. Vores testeksemplar er i hvid, og jeg kan godt lide, at den hvide er ret mat i stedet for den pianoblanke hvide farve på de dyrere serier.

Konklusion

Audiovector QR5 er den største – og bedste – højttaler i deres billigste serie. En ægte trevejsmodel, større end den populære SR3 i alle dens varianter.

Bassen er stabil og slår hårdt, når den skal. Lydbilledet er yderst sammenhængende fra top til bund med sangstemmer og instrumenter, der virkelig skinner i mellemtoneområdet.

QR5 er lige så ærlig, som den er musikalsk, og hvis du ikke har råd til SR3 i en af bånddiskantversionerne, kan du trygt lægge pengene i denne. En fabelagtig højttaler, som er mindre krævende, hvad angår forstærker, end mange andre i sin klasse. Anbefales varmt! (GN)

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Nyhed

Bliv en del af en eksklusiv L&B-gruppe!

Hjælp os med at blive bedre og mere relevante - og vind flotte præmier!
Læs mere
Scroll to Top