Nogle gange sidder vi i det store testrum og bare kigger på hinanden. Hvad i alverden er det, der sker, står malet i alles ansigter. Det, der normalt sker, når vi ligner en flok idioter, er at lyden af det, vi tester, går op i en højere enhed. En slags nirvana, om man vil, og så drysser vi gerne seks stjerner ud over testen.
Den slags sker heldigvis flere gange om året. Resultaterne heraf kan du læse på de følgende sider, hvor vi har samlet det seneste års allerbedste hi-fi-produkter. Der findes flere, men det her er de allerbedste, vi har testet de sidste 12 måneder.
Du kan opleve det samme som os, lige så ofte du vil, hvis du vælger produkter baseret på vores anbefalinger. Hvis du vil vide, hvad der er godt, så finder du noget af det allerbedste i premium- og high-end-klassen her. Lad os guide dig til det rigtige valg.
Pladespillere og pickupper
Det er ikke kun hipstere, der køber pladespillere. Både unge og ældre har fattet interesse for vinylplader, og markedet flyder over af grammofoner i alle prisklasser.
Vores råd er at styre uden om de allerbilligste. En pladespiller til under 1.500 kroner er kun et godt valg, hvis prisen er den vigtigste faktor. Husk, at de fleste overkommelige pladespillere er helt manuelle, men som regel nemme i brug.
Få hi-fi-produkter er så lette at forbedre som pladespillere. Køb en bedre pickup, og vips, så har du meget bedre lyd. Det gælder også for pladespillere i de højere prisklasser, hvor de dyrere Moving Coil-pickupper er kendt for at give den bedste lyd.
Phono-trin
Kært barn har mange navne: RIAA-trin, phono-forstærker, step-up trafo (som egentlig er noget andet) og pickupforstærker. Princippet er det samme: At korrigere den RIAA-kurve, som pladerne er indspillet med, og forstærke det svage signal fra pickuppen. Især fra Moving Coil-pickupper.
Et phono-trin kan være indbygget i forstærkeren, men et separat er at foretrække, hvis man har valgt en pladespiller med pickup i en højere prisklasse. Husk at specificere, om phono-trinet skal være til en Moving Magnet- eller en Moving Coil-pickup.
CD-afspillere
Selv om pladebutikkerne er borte, sælges der stadig CD’er, og derfor sælges der også CD-afspillere. Udvalget er ikke, hvad det har været, og det er mest i de højere prisklasser, hvor entusiasterne befinder sig, at man finder et udvalg af CD-afspillere. Vores råd er at købe efter behov og selvfølgelig krav til lydkvalitet, men der findes fantastisk lyd i pladespillere fra 4.000 kroner og op, og himlens porte åbner sig, når man passerer 10.000-15.000 kroner.
Forstærkere
Den traditionelle, helt analoge stereoforstærker findes stadig, men mange foretrækker, at den har en digitalkonverter om bord og måske også streaming, for hvem vil ikke have i både pose og sæk? I premiumklassen findes begge dele, og man får meget bedre lyd i moderne forstærkere.
Hvis man har en gammel forstærker og er i tvivl om, hvorvidt man skal opgradere, er vores råd: Gør det! Det kan være den sidste forstærker, du nogensinde får brug for, men det vil være det værd. Hvilken? Tag et kig her og tjek lydogbillede.dk for flere anbefalinger.
Digitalkonvertere
De første digitalkonvertere (DAC’er) så dagens lys i studier for 40 år siden. Siden har de gjort deres indtog i hjemmet, og en separat DAC kan løfte lyden fra enhver digital lydkilde flere trin. De fås også med indbygget forforstærker, hvilket er praktisk, hvis man har et par aktive højttalere, samt i lommeformat for dem, der vil have bedre lyd fra hovedtelefonerne og mobilen.
En DAC i kombination med en hovedtelefonforstærker er en glimrende løsning for dem, der bruger dyre hovedtelefoner, og når vi taler forstærker med indbygget DAC, så sørg for, at DAC-modulet kan opgraderes eller skiftes ud med et bedre.