Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender: Låge 05Deltag

Fujifilm GFX 100

Guderne skal vide, at det ikke er billigt, men det bedste koster altid mere.

Skrevet af / 22/10/2019 - 10:00
Fujifilm GFX 100

Det vil bestemt ikke være det perfekte allround-kamera for alle. Det er ikke hurtigt nok til sport, det kan ikke tages med under vand, og der er ikke nogen rigtig velegnet zoom til dyrefotografering. Desuden er det dyrt. Fujifilm GFX 100 har i det hele taget nogle begrænsninger, men billedkvaliteten er ikke en af dem.

I de snart 20 år, vi har testet digitalkameraer, har vi ikke set magen til billedkvalitet. Fujifilm GFX 100 er et mellemformatkamera med større billedflade end de såkaldte full-frame-kameraer, og dermed har det få konkurrenter. Leica S2, Pentax 645D og Hasselblad X1D II, selvfølgelig. Men selv de må se sig slået af GFX 100.

Den 44 x 33 mm store billedsensor har 102 megapixel opløsning. Kameraet kan også gemme 16 og 14 bit raw-filer og optage 4K-video med 4:2:2 10 bit fra HDMI-udgangen. Samtidig har det femaksers 5,5 trins billedstabilisering, 425 fokuspunkter med fasefokus og 5 fps skudtakt.

Det gør kameraet meget anvendeligt til både højopløste billeder og højopløst video.

Vertikalgrebet er lidt lille og lidt glat, men det er til at leve med, for ellers er betjeningen forbilledligt overskuelig med tre skærme og verdens største OLED-søger.

Men det er billedernes farvedybde og dynamik og de støjfrie filer, der rager højest op her. Det gælder ikke kun raw-filerne, men også de processerede jpeg-filer, som jeg ikke kan huske at have set bedre gengivet på noget andet kamera. Til landskaber vil opløsningen give et enestående detaljeniveau, farvedybden vil give en meget naturtro gengivelse af hudtoner, og fraværet af billedstøj vil giver støjfrie mørkebilleder.

Kameraet passer lige så godt på et stativ i studiet som ude i marken til landskabsbilleder eller arkitektur, kort sagt det allerbedste bortset fra sport.

Konklusion

Fujifilm GFX 100 er det bedste kamera, vi har testet – på billedkvalitet. Det har nogle mangler på betjeningen, og det er ikke noget lynhurtigt actionkamera. Men der er ingen andre kameraer, vi har testet, som leverer lige så fantastiske billedfiler, og her tænker vi ikke bare på opløsning, men også på farver, dynamik, kontrast og tonalitet, som er det bedste, vi hidtil har set.

GFX 100 er svinedyrt, det er stort, og det har nogle ergonomiske udfordringer, men det er sandsynligvis ikke nok til at holde de fotografer væk, der vil have den allerbedste billedkvalitet, koste hvad det koste vil. (LS)

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Nyhed

Danmark får sin egen brancheforening

Dansk-svensk samarbejde om forbrugerelektronik.
Læs mere
Scroll to Top