Ligesom flere andre har Asus de sidste par år fået øjnene op for de såkaldte digitale kreative: Grafikere, videofolk og 3D-animatorer, der har brug for superhurtige computere med grafik i sværvægtsklassen, men som ikke har lyst til at købe en gaming-PC.
Asus ProArt Studiobook 16 er slank og let nok til at have med i tasken på pendlerturen eller til kundemødet. Men kraftig nok til krævende kreativt arbejde. Kabinettet er udfræset i ét stykke af en sortanodiseret aluminiumlegering, og den ret store computer vejer kun 2,4 kg.
Og så er der skærmen. Det er ganske enkelt en af de allerbedste skærme, vi har set på en bærbar computer! Billeder står farvedybe og Kodachrome-vibrerende på en måde, der får samtlige andre skærme i nærheden til at virke matte og grå. Det er en OLED-skærm i med en opløsning på 3840 x 2400 pixel. Og i fuld 100 procent DCI-P3 filmindustrikvalitet samt Pantone-valideret. Med et sortniveau, der er mørkere end bagsiden af Månen.
Professionelle grafikere kræver to ting: Præcision – det leverer skærmen så glimrende – og hastighed. Og med en ottekerners AMD Ryzen 9-processor, gavmilde 32 gigabyte RAM og et Nvidia RTX 3070-grafikkort har Studiobook 16 mere regnekraft end de fleste stationære maskiner.
Konklusion
Målt efter egen alen er Asus ProArt Studiobook 16 en rigtig lækker computer til grafisk produktion. Der er rigeligt med regnekraft, og skærmen er så farverig og lækker at se på, at man får lyst til at slikke på madbillederne på Facebook.
Drejeknappen Asus Dial og den kombinerede touchpad og tegneplade er opfindsomme indslag, som for nogle kan gøre produktionen mere effektiv og behagelig.