TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Året i dimser

Gadget-kategorien er som altid et broget felt, der stikker af i alle retninger. Vi forsøger her at give et overblik over de vigtigste tendenser netop nu.

Af / 29/10/2018 - 12:00
Året i dimser

Gaming

Konsolmarkedet er rykket nærmere 4K med Microsofts opgraderede version af Xbox One, Xbox One X, der udkom i slutningen af 2017. Den sorte kraftkarl smider nogle imponerede flotte billeder op på din storskærm og river dig rundt i de vildeste action-sekvenser. Næste generation er dog allerede begyndt at kradse på døren, og vi forventer at se højere frame-rates og endnu mere lir på skærmene de kommende år.

I samme boldgade finder vi computerne, som i dag primært dækker over laptops. Både Nvidia og ATI er klar med nye generationer af deres grafikchips, og nørderne kan igen skrue helt op for indstillingerne i deres yndlingsspil.

De bærbare versioner af kortene kan naturligvis også bruges til spil, men det øger prisen betragteligt, ligesom bærbare spilcomputere oftest er nogle store, tunge og larmende skrumler.

Smart Home

Det smarte hjem er stadig noget af det hotteste, og flere og flere producenter melder sig på banen med intelligente dimser. Det er her naturligt at spørge sig selv, om der er grænser for, hvad der skal styres med en app, eller om vi endnu ikke har ramt loftet.

Uanset hvad, så ser fremtiden lys ud. Stemmestyring begynder at bliver mere udbredt, og Google Assistant er endelig kommet til vore breddegrader.

Smart-ure

Selv om de smarte ure stadig lider af mange af de samme problemer, som de gjorde, da de først kom frem, arbejder producenterne ufortrødent videre. Apple er stadig favoritten, men Samsung, Huawei og andre ånder dem i nakken.

Skønt batterilevetiden stadig er et problem, bliver skærmene større og skarpere. Dér hvor de smarte ure har deres virkelig force, er i deres evne til at følge og registrere vores helbredsmæssige tilstand. Bevæger vi os nok, og hvordan har pulsen det? Supplér med en smart vægt og få en udførlig dagbog over dine udsving i vægt og fedtfordeling.

Mobiltelefoner

Vi skal naturligvis ikke glemme den vigtigste gadget af dem alle – mobiltelefonen. Tendenserne i år er de samme som sidst. Større skærme, hurtigere processorer og bedre kameraer.

Skal vi være helt ærlige, så er der langt mellem innovationerne, og modellerne begynder at ligne hinanden. Skærmen skal helt ud til kanten af rammen, og hjem-knappen forsvinder fra forsiden og erstattes af kameraoplåsning.

Huawei tog dog alligevel flest kegler med introduktionen af deres P20 Pro. Hele tre optikker var der smidt ind på bagsiden – med fremragende fotos som resultat.

Vindere af Året i dimser

ÅRETS BEDSTE COMPUTER

Huawei MateBook X Pro

Skamløs men god kopi

MateBook X Pro ligner sin forgænger, men har nogle få meget vigtige forskelle. Ud over de obligatoriske opgraderinger af indmaden kan nævnes, at højttalerne er flyttet fra toppen af tastaturet og ud i siderne, web-kameraet er flyttet ned i en knap i tastaturet, touchpad’en er blevet større, og der er blevet plads til en USB-A-port.

Skærmen har et lidt sjovt format. I stedet for 16:9 benytter Huawei 3:2-formatet. Det gør skærmen en anelse højere og mere velegnet til kontoropgaver, mens film og serier får tykkere sorte rammer i top og bund. Hertil har Huawei gjort den berøringsfølsom. Tastaturet på MateBook X Pro er utrolig godt. Tasterne har god vandring og et behageligt klik.

Elendigt web-kamera

Af de nye ændringer og tilføjelser til Pro-udgaven var den nye placering af web-kameraet den, der tiltrak sig størst opmærksomhed ved afsløringen. Desværre betyder den nye placering i øverste række af tasterne også, at den vinkel, kameraet nu opererer fra, fungerer alt andet end optimalt til det, de fleste af os bruger et indbygget kamera til – Skype-møder. Det er de færreste, der ser godt ud fra denne vinkel, og til forretningsmøder og lignende er det helt ubrugeligt.

MateBook X Pro har en ganske god performance over hele linjen og giver rigtig meget maskine for pengene, uanset hvilken konfiguration du vælger. Priserne er særdeles spiselige. Maskinen er blevet en anelse større og tungere end forgængeren.

Huawei oplyser, at batteriet kan holde strøm i godt 12 timer. Vores erfaring ligger tættere på de syv til otte timer, hvilket er ganske gennemsnitligt og naturligvis afhænger af brugsmønsteret.

Konklusion

Hvis du er på udkig efter et godt alternativ til Apples MacBook Pro i Windows-klæder, er Huawei MateBook X Pro nok det bedste bud netop nu. Designet er tyvstjålet fra Apple, men når det er så gennemført som her, kan vi godt tilgive det.

Du får en rejsevenlig tynd og lækker maskine i aluminium med et fremragende tastatur og en flot stor skærm, masser af indbygget lagerplads og en hurtig CPU til at drive det hele. MH

Asus Zephyrus GX501V

Kraft uden kompromis

På grund af deres opbygning bliver gaming-laptops oftest meget store. Asus ROG Zephyrus (med efternavnet GX501V) er derfor lidt af et særsyn. Med under 2 cm i tykkelsen og 15 tommers skærmformat falder den inden for ultrabook-formatet. Og vægten på godt to kilo betyder, at den er let at have med i tasken. Også til daglig pendling til og fra arbejde eller studier.

Da vi har at gøre med en gaming-computer, er kabinettet selvfølgelig kulsort. Men Zephyrus er alligevel lidt mere civiliseret at se på end de fleste konkurrenter, der stikker designmæssigt ud med skarpe kanter og signalrøde besætninger. Med sine rene linjer og sin børstede metal-finish er den diskret nok til at komme med til arbejdsmøder.

En finesse er, at bundpladen vippes nogle millimeter ud fra kabinettet, når man åbner låget – og dermed skaber frit luftindtag i kabinettet. For at sikre, at ingen overser denne smarte detalje, stråler rødt lys ud gennem luftspalten.

Asus ROG Zephyrus er opkaldt efter vestenvindens gud i den græske mytologi. Vestenvinden er den blideste af de fire, og det holder stik. Nogle gaming-laptops har så støjende blæsere, at støjdæmpende hovedtelefoner er en nødvendighed. Men ikke her. Selv når det går hårdest til, er blæserstøjen kun en dæmpet susen. Det er imponerende fra en så kompakt computer!

Konklusion

Asus ROG Zephyrus er en gaming-computer, der i kraft af sin størrelse og vægt faktisk også kan bruges som hverdags-pc. Det er ikke alene den mest kompakte spilbærbare, vi har testet, men også den, hvor der er indgået færrest kompromiser for at bringe vægten og størrelsen ned. Selv om den kun fylder som en studie-laptop, er den blandt de kraftigste pc’er, vi nogensinde har testet.

Læg dertil et ultra-elegant og tillidsvækkende design, og vi har en maskine, der fortjener topkarakter. Prisen gør den til en eksklusiv fornøjelse – men den er pengene værd. Både for sværvægtsspillere på farten og for andre, der har brug for seriøse grafiske muskler, uanset hvor de går og står. JAH

ÅRETS BEDSTE GAMINGTILBEHØR

Razer Lancehead Tournament Edition

Rallymodel med vejgreb

Razer var i 1998 de første til at lave specielle gaming-mus og er i dag et af de mest kendte navne inden for udstyr til e-sport. Firmaet laver fortsat mus, men også tastaturer, hovedtelefoner og komplette computere.

Razer Lancehead Tournament Edition er, som navnet antyder, en konkurrenceudgave af Razer Lancehead-musen. Den adskiller sig fra hjemmeudgaven ved at have kabel (Razer Lancehead er trådløs), og ved at sensoren er optisk frem for laserbaseret.

Selv om laser lyder smart, er optiske sensorer hurtigere og mere præcise, og Razer Lancehead Tournament Edition har angiveligt verdens hurtigste og mest nøjagtige sensor, der klarer 450 tommer i sekundet. Det svarer til 40 km/t og lyder voldsomt, men den ekstreme følsomhed gør faktisk en forskel, som kan udmønte sig i større træfsikkerhed i 3D-spil. Også i hænderne på en amatør, der prøver at slippe levende gennem kampen!

Razers styre-software hedder Synapse. Når man først er kommet hen over den unødvendigt bøvlede registrering (hvorfor skal man registrere sig for at bruge en muse-driver?), er den et fremragende og alsidigt værktøj, som både giver adgang til avancerede lyseffekter og programmering af knapper og makroer.

Det tager dog overraskende lang tid at gemme ændringer, hvilket nok skyldes, at indstillinger lagres i musens egen hukommelse.

Konklusion

Razer Lancehead Tournament Edition er bygget til gaming på konkurrenceplan. Og med sin umenneskeligt præcise styring er den et perfekt værktøj til professionelle spillere. Også mindre garvede e-atleter kan få glæde af den ekstra hurtighed og ikke mindst den fremragende software, der lader dig programmere tricks og genveje, som finmotorikken ikke rækker til.

Den er lidt dyrere end de billigste modeller, men sammenlignet med andet spiludstyr er mus så billige, at det ikke kan betale sig at spare. JAH

LG 27GK750F-B

Det hele på én gang

Når man befinder sig i økonomiklassen, må der laves nogle kompromiser. Og de fleste billige gaming-skærme tilbyder enten 240 Hz opdateringshastighed eller 27 tommers skærmstørrelse. LG 27GK750F-B er undtagelsen fra reglen, da den har begge dele! Om der så er begrænsninger på andre områder, vil vise sig.

Skærmen har et sejt, men ikke oversejt gamer-look. Stativet og den trekantede fod er sort med røde stafferinger. Selve 27 tommers panelet kunne til gengæld have siddet på enhver anden skærm uden at vække opsigt.

Et finger-joystick under skærmkanten klarer al navigation. Man slipper for at fumle efter flere knapper, men det er lidt bøvlet at bladre rundt i de mange undermenuer. Skærmen har indstillinger til forskellige spiltyper samt en indstilling kaldet “Reader”.

Ingen af indstillingerne er dog i stand til at skjule, at den høje hastighed har sine omkostninger på billedkvaliteten. Glidende farveovergange virker pixelerede. Det bliver ekstra synligt, da skærmen har en forholdsvis lys gengivelse, hvad der dog kan ændres i menuen.

Skærmen kan drejes (eller “pivoteres” i fagsproget) til højkantsformat. Det betyder, at man kan arbejde med en lodret helside på fuld skærm. Skærmen er dog ikke skabt til grafisk arbejde, men til lynhurtige spil. Her falder brikkerne pludselig på plads, og man indser, at det, der på en almindelig skærm ville være en svaghed – f.eks. et lidt for lyst billede – tværtimod giver dig et forspring, når du skal opdage lurende modstandere.

Konklusion

Hvis du har plads til en 27 tommers gamer-skærm på skrivebordet og vil have den højest mulige hastighed til 3D-spil, så er LG 27GK750F-B svær at komme uden om. Den tilbyder som den eneste 27 tommers skærmformat og 240 Hz opdateringsfrekvens på samme tid.

Skærmen gør sit job til fulde og er tilmed ganske pæn, og prisen er særdeles konkurrencedygtig. Du skal dog være opmærksom på, at LG-skærmen på grund af de tekniske valg, der er gjort, udelukkende er egnet til netop gaming.

Xbox One X

Verdens kraftigste spilkonsol

Hvis du har et nyere 4K-tv med HDR, er du garanteret den vildeste spilgrafik på en konsol til dato. Dermed ikke sagt, at folk uden 4K-tv ikke kan lege med, blot at det er her, maskinen for alvor kommer til sin ret.

Xbox One X ligner til forveksling den tidligere One S, bortset fra farven. Den har samme ind- og udgange samt UHD Blu-ray-drev. Du får desuden samme kluntede menusystem, som godt nok afvikles bedre.

Den største forskel er inde i kassen. Her er flere ram-klodser og en hurtigere processor. Modsat One S, der kun kunne afvikle spil i 1080p, kan Xbox One X også afvikle spil i 4K, ligesom Sony har kunnet i et lille års tid med deres PS4 Pro. Spil, der understøtter dette, går under betegnelsen “Xbox One X Enhanced”.

Udviklernes ansvar

De ekstra kræfter i maskinen aktiveres via software-opdateringer. De bliver løbende frigivet og fylder godt op på den interne harddisk på 1 terabyte. Opdateringerne låser primært op for skarpere teksturer, højere opløsninger samt højere frame-rate. Ikke alle spil kan give det hele på én gang, så i nogle tilfælde må du vælge, om du vil have høj opløsning eller flere billeder pr. sekund. Uanset hvad du vælger, giver det en flottere og mere glidende præsentation end på de gamle maskiner.

Desværre lider Microsoft under samme problem som Sony. Fordi der er tale om en videreudvikling af en gammel maskine, skal alle spil stadig kunne spilles på første og anden generation. Det holder Xbox One X lidt tilbage, selv om den ellers snildt kan løbe fra de to forgængere.

Konklusion

Det kan egentlig siges ganske kort: Vil du have den kraftigste spilkonsol på markedet netop nu, og har du ikke en Xbox One i forvejen, så skal du naturligvis købe en Xbox One X. Dette uagtet om du har et 4K-tv i forvejen eller ej. Maskinen puster tiltrængt liv i dine gamle spil og giver dig en større og mere flydende oplevelse.

Prisen er ganske vist høj, og vi må endnu vente og se, om den bliver pengene værd i det lange løb. Lige nu er der dog ingen tvivl. Xbox One X er et sikkert hit med få forbehold. MH

ÅRETS BEDSTE SMARTPHONE & TABLET

Asus ZenFone 5Z ZS620KL

Lidt mere af det gode

Kunstig intelligens (AI) er et af årets modeord på mobiltelefoner. For mens man ikke kan hente noget ved at hælde endnu flere megapixels på kameraet, er der stadig plads til forbedringer i valget af motiv og indstillinger. Asus er også hoppet på AI-vognen, og ZenFone 5Z skulle være i stand til at vurdere motivet foran linsen og tilpasse sig efter det. Blandt de 16 “scener”, som AI’en kender, er mennesker, mad, hunde, katte og solnedgange. Hvilket burde dække hovedparten af de snapshots, som vi går og bilder os selv ind er originale.

Med Learn-funktionen forbedrer telefonen løbende sin behandling af billeder, så den passer til dine yndlingsmotiver. AI-motoren bruges også til ansigtsgenkendelsen, der låser telefonen automatisk op, og til at styre opladningsmønsteret, så telefonen oplades langsomt og skånsomt, når det sker om natten, men hurtigt, når tiden er knap.

Asus ZenFone 5Z er en topmodel med et andet og mere jordnært sæt ambitioner end forgængeren. Hvor ingeniørerne bag ZenFone 4 Pro sandsynligvis er blevet bedt om at skabe den bedst mulige kameramobil – koste hvad det koste ville – har opgaven her nok været at bygge en tunet udgave af ZenFone 5 med masser af kræfter, men til en konkurrencedygtig pris.

Den opgave er lykkedes. ZenFone 5Z er blandt de hurtigste Android-telefoner på markedet lige nu, men koster langt mindre end de store konkurrenters modeller. Skal vi pege på direkte konkurrenter, er det OnePlus 6 og HTC U12+, der begge er dyrere uden at være hurtigere.

Konklusion

Asus er blandt de sidst ankomne til mobilfesten, så man kan frygte, at alle de gode pladser for længst er taget. Derfor skal der noget ekstra til for at komme i betragtning. Med ZenFone 5Z burde muligheden være god. Prismæssigt ligger den i den bedre ende af mellemklassen, men ydelsen hører hjemme i topklassen, og arsenalet af kameraer er også fint.

Med Asus ZenFone 5Z har Asus taget det, der var godt i den billigere ZenFone 5, og givet det ekstra skrue – men stort set uden at hæve prisen.

Apple iPhone XS

iPhone på steroider

iPhone XS Max er nærmest magen til iPhone X, som det sig hør og bør, når det er en S-model. Finishen er som sædvanlig enestående, og man kan virkelig mærke kvaliteten. Resistensen er skruet op til IP68, hvilket betyder, at den er støvtæt og kan tåle dybere vand. I dette tilfælde to meter i 30 minutter.

Med Apples finjusterede OLED-panel, True Tone og hvidbalance, der justeres efter omgivelserne, er billedkvaliteten strålende. Og med understøttelse af både HDR10 og Dolby Vision er det en fornøjelse at se film på iPhone XS Max.

Under overfladen har kameraet fået en større billedsensor med bedre adskillelse af billedpunkterne. Det er også hurtigere, hvilket betyder, at det hurtigt kan brænde flere eksponeringer af. Billedprocessoren og Neural Engine kan så udføre deres magi og interpolere dem for at skabe imponerende effekter.

Nu fungerer det, som det skal, og giver imponerende resultater. Med XS får vi mindre billedstøj, bedre skarphed og mere naturlige farver end med både iPhone 8 Plus og iPhone X.

Siden introduktionen af Face ID er vi blevet så vant til det, at andres løsninger til at låse mobilen op virker klodsede. Og nu er det endnu hurtigere og mere præcist.

Den nye A12 Bionic-processor er ikke uventet 15 procent hurtigere end den foregående generation og skulle have 50 procent hurtigere grafik. Hvis man sætter det ind i en sammenhæng, er det 30 procent hurtigere end Samsung Galaxy S9.

Konklusion

Som sædvanlig med en S-model er det en raffineret version af sidste års nyskabende iPhone X. Kameraet tager bedre billeder end nogensinde og er nu på niveau med de bedste. Skærmen er blandt de allerbedste. Funktioner som Face ID og kameraeffekterne er hurtigere og mere præcise. Desuden er iPhone XS så hurtig, at den kører i cirkler om det meste andet.

Det er faktisk svært at finde nogen fejl ved iPhone XS. Bortset fra prisen. Men hvis vi skal prøve at finde en mellemvej mellem iPhone XR, der virker som et kompromis, og iPhone Xs Max, der er vanvittig dyr, så må det være den almindelige XS-model, som får vores klare anbefaling. JE

Huawei P20 Pro

Kamerakongen!

P20 pro har et hak i toppen af skærmen, som bl.a. huser selfie-kameraet. Fingeraftrykslæseren sidder i bunden af skærmen. Den er dog stort set unødvendig, da Huawei ligesom Apple og Samsung har indført ansigtsgenkendelse. Og den er lynende hurtig.

Indvendig sidder samme processor, Kirin 970, som vi fandt i Mate 10 Pro. Den er hurtig, men halter lidt bagefter de øvrige topmodeller i vores benchmark-tests. Det betyder dog ikke det store, og telefonen klarer fint alt, hvad man smider efter den.

Der er masser af ram til at styre apps, og den indbyggede AI sørger for at optimere ydelsen og strømforbruget. Det indbyggede batteri er på hele 4.000 mAh, hvilket giver op til to dages brug.

Den kan se i mørke!

P20 Pro tager med sine tre linser de bedste billeder, vi endnu har set fra en smartphone. De er skarpe, detaljerede og farverige. Særligt telefonens evne til at indfange lys er imponerende. Det er helt vanvittigt, så gode billeder P20 Pro tager, når mørket sænker sig.

Man undres især over, hvordan den kan fange nuancer, som man ikke selv er i stand til at se med det blotte øje. Dette takket være den nye night-mode, hvor du skal holde kameraet i ro i fire sekunder, mens det suger det sparsomme lys til sig. Resultaterne taler for sig selv, og indstillingen kan med fordel også bruges, selv om der ikke er mørkt, for lige at fange de ekstra detaljer.

Du får 3x optisk zoom, 5x hybridzoom og op til 10x digital zoom. Dermed kommer du helt tæt på ting, der er langt væk. Vi er dybt imponerede!

Konklusion

Huawei P20 Pro har med sin triple-optik fat i noget indtil videre helt unikt og er kort og godt den bedste kameramobil på markedet! De tre linser lader dig komme helt tæt på dine motiver med op til 10x zoom og indfanger så meget lys, at du også kan tage billeder om aftenen og om natten. At telefonen samtidig er smuk, har en god skærm, et fremragende batteri og en rimelig pris, gør den kun endnu mere attraktiv.

De få kritikpunkter drukner i roser, og vi sender P20 pro vores varmeste anbefalinger.

Læs videre med LB+

Kun 4 kr

Efterårs tilbud

Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i en måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

4,- / for 4 uger
49,- / for 30 dage
93.25,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonse
Guide: Hvad er balanceret armatur?

Hvad er balanceret armatur?

Hvad er balanceret armatur i hørepropper?
Læs mere
Scroll to Top