Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Canon EOS R7

Kvikt Canon-kamera

Canon EOS R7 er et meget brugervenligt kamera, som er særdeles velegnet til sport og action.

Skrevet af / 26/10/2022 - 10:00
Canon EOS R7
Lasse Svendsen

Uden nogen sammenligning i øvrigt, minder Canon EOS R7 en del om flagskibet EOS R3. Kameraet er meget mindre, lettere og frem for alt meget billigere. Men det kan mange af de samme ting, som R3. Blandt andet er skudhastigheden og autofokus i fuld topklasse.

Det gør R7 meget velegnet til sport, og ikke mindst til dyreliv. Det sidste er især interessant, hvis man tænker på, at kameraet har en CMOS-billedchip i APS-C-format. Det betyder, at en 70-200 mm zoom svarer til en 112-320 mm zoom, når den er monteret på EOS R7.

Så får du ekstra rækkevidde som en værdifuld bonus.

Resten af ​​kameraet er selvfølgelig ikke så solidt bygget som en EOS R3, men målgruppen er også en lidt anden.

En EOS R7 henvender sig mere til dem, der leder efter et hurtigt, men ikke for stort, kamera, der fungerer bedre end et ældre spejlreflekskamera; for eksempel når man følger fugle i flugt, eller spillere på en bane. Så er det en klar fordel, at autofokus følger med.

For at få det til at ske, har Canon tilføjet Dual Pixel autofokus med 651 fokuspixels, som dækker et stort område. En avanceret fokusalgoritme sikrer præcist sporingsfokus, og en optagelseshastighed på 15 billeder/s med op til 30 bps med elektronisk lukker, øger desuden muligheden for flere af de bedste fuldtræfferskud.

Canon EOS R7 RF70 200 4
Canon EOS R7 med RF 70 200/4. Foto: Lasse Svendsen

Med den mekaniske lukkers optagehastighed på 15 bps, kan man tage over 200 jpegs eller godt 50 råfiler i rækkefølge, før bufferen stopper kameraet. Naturligvis lidt færre billeder ved optagelse af billedserier med en hastighed på 30 bps – men det er stadig ganske godt, og rækker langt, når man jager pletskuddet af en fiskeørn, der dykker efter fisk. Eller et skarpt billede lige i dét sekund, vinderen krydser målstregen.

Canon EOS R7 screen
Skærmen på Canon EOS R7 kan svinges og vrides. Foto: Lasse Svendsen

Brugervenligheden

For mange fotografer er ergonomi vigtig for at få succes med kameraet. Den lille R7 er mindre end en R5 og R3, hvilket er det naturlige resultat af en mindre billedchip. Håndtaget foran er ikke så stort, og programhjulet på toppen er næsten umuligt at bruge til noget fornuftigt, hvis man har handsker på. Det er simpelthen for lille.

Canon EOS R7 MF AF
Fokuskontakt med programmerbar knap. Foto: Lasse Svendsen

Fokusvælgere og en programmerbar knap er næsten gemt væk ved siden af ​​grebet, men jeg vil gerne give bonuspoint til det nye joystick i midten af ​​Canons kommandohjul. Jeg var lidt skeptisk i starten, men lige netop dén er en genistreg fra Canon. Placeringen er helt perfekt, og den er stor nok til at kunne bruges effektivt både med og uden handsker.

Canon EOS R7 topp
Canon EOS R7 har et relativt lille programhjul. Foto: Lasse Svendsen

Den velkendte M-Fn multifunktionsknap er stadig alt for lille – hører I, Canon? – og næppe alle vil kunne lide, at strømafbryderen alt for let glider fra stillbilleder til videooptagelse, når man tænder for kameraet.

OLED-søgeren er forholdsvis stor og ganske lysstærk, men 2,36 Mp opløsning er alt for lidt i 2022. Touchskærmen er upåklagelig. Det samme er batterilevetiden på 660 billeder, og dét, at kameraet har en 7-trins billedstabilisator, hjælper meget, når der optages med telebrændvidder.

Canon EOS R7 ports
Canon EOS R7 har alt, hvad man har brug for af indgange. Foto: Lasse Svendsen

Med Wi-Fi og Bluetooth kan billeder og video overføres trådløst til en mobiltelefon, laptop eller iPad. På venstre side sidder alle stikkene, heriblandt USB-C-stikket, som også kan bruges til at oplade kameraet, samt HDMI-udgang, mikrofon- og hovedtelefonstikket, og stikket til den kablede fjernbetjening.

På den anden side af kameraet finder du to SD/SDXC-kort med UHS-II-understøttelse.

Canon EOS R7 bak
EOS R7 har to kortspalter til SD-kort. Foto: Lasse Svendsen

Videoegenskaber

Kameraet kan naturligvis optage 4K-video, oversamplet fra cirka 7K med hele CMOS-chippens billedområde. Det giver meget høj videokvalitet i 30p uden beskæring. Du kan også vælge 4K UHD fra et udsnit af billedchippen, men så får du en beskæringsfaktor på hele 1,8 x.

Video kan gemmes i H.264 eller H.265, og med 10-bit Canon Log 3 gammaprofil, og i HDR med PQ, som er kombineret med højlys toneprioritet.

Canon EOS R7
Foto: Canon

Billedkvalitet

Med så gode videospecifikationer er det ingen overraskelse, at EOS R7 også er et meget velspecificeret stillbilledekamera.

Det er trods alt det, vi er blevet forkælet med fra Canon i en årrække. Og her er opløsningen fra billedchippen i stand til at give en detaljeskarphed, der i mange tilfælde overgår den fra mange full-frame kameraer. Stillbilleder kan gemmes som 8-bit jpeg-filer, men også som 10-bit HEIF-filer, der i kombination med HDR PQ kan give billedfilerne udvidet dynamik. Raw-filer gemmes som 14-bit filer, men kameraet understøtter også Canons C-RAW, som giver lidt mindre filstørrelser.

Canon EOS R7 RF 100 macro
Canon EOS R7 med knivskarpe RF 100/2,8 macro. Foto: Lasse Svendsen

Billedkvaliteten er upåklagelig, som vi for det meste har vænnet os til fra moderne kameraer på det seneste. EOS R7 er ingen undtagelse, med meget flotte ‘Canon-farver’ og moderat billedstøj ved høje ISO-værdier. Detaljeskarpheden på billeder taget med RF 100mm f2.8 L Macro IS USM er fænomenalt god og viser, hvor meget der er at hente fra kameraets billedchip.

Den kompakte 15-30 mm f3.5-6.3 IS STM er imidlertid en knap så overbevisende sag. Det er næppe den ideelle kitzoom til R7; et kamera som fortjener bedre optik. Og her er vi ved et af minusserne ved at vælge EOS R7. Der er intet væsentligt udvalg af prisbilligere APS-C-optik, som ikke hører til Canons dyrere L-serie til mere pro-orienteret brug på full-frame kameraer.

Den meget kompakte RF 70-400 mm f4L S USM viser, hvor godt kameraet fungerer med telezoom, men det koster næsten 40% mere end kamerahuset alene.

Konklusion

Canon EOR R7 er lynhurtigt, handy, relativt overkommeligt i prisen, og leverer meget høj billedkvalitet i alle situationer. Canon-kameraet er lige så velegnet til sports- og dyrefotografering, som det er til bryllupper eller rejser. Det har også rigtig gode videoegenskaber, som gør R7 til et suverænt videokamera for dem, der stiller høje krav til videokvaliteten i 4K-opløsning. Tilføj en indbygget billedstabilisator, dobbelte hukommelseskortpladser og vejrforsegling, og Canon-kameraet ser ud til at være et rigtig godt køb.

Karakter
Canon EOS R7
Premium

Lyd & Billede mener

Lynhurtig skudhastighed og meget præcis sporingsfokus. Kompakt, vejrforseglet kamerahus med billedstabilisering og 4K-video med 10-bit HDR PQ. Lav opløsning i søgeren, begrænset udvalg af objektiver (RF-S).

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Kan DJI slå GoPro?

Rejsevenligt og kompakt

Ekstrem skarphed i et handy format

Kameraet der aldrig går af mode

Længe ventet opgradering

Kompakt og kompetent telezoom

Større instant-billeder

Flyvende dobbeltdækker

Kamera med kunstig intelligens

Giver baghjul til konkurrenterne

Full-frame kamera på budget

Fænomenalt anvendelig kameradrone

Lyd & Billede
Scroll to Top