annonce
annonce
annonce

Test af NuForce DDA-100

DAC med kræfter

Den nye lille integrerede forstærker fra NuForce overbeviser med eminent lyd til en meget lav pris.

Lyd & Billede mener

 • Lyder fantastisk for pengene
  Lækker som få

 • Gerne lidt mere effekt

annonce

Visse firmaer er man altid nysgerrig efter at høre om, når de finder på noget nyt. NuForce er et sådant firma, der producerer “digitale produkter”, hvis vi kan kalde det sådan, hypermoderne i både teknologi og tankesæt. Og så gør det heller ikke noget, at de normalt har yderst fornuftige prissedler på deres apparater.

Hvad vi har her, er en lille boks med fire digitale indgange (UBS, SP/DIF og to TOSLINK), 2 x 50 watt RMS forstærkning i 8 ohm, en lille bitte fjernbetjening til volumen og indgangsvalg, lækker betjening og et rasende elegant display – alt sammen for under 4.000 kroner. At den desuden lyder enestående godt, kommer vi tilbage til. DDA-100 hedder dyret.

PowerDAC
DDA-100 er en direkte digital integreret forstærker. Med det menes, at den holder signalet i det digitale domæne hele vejen frem til udgangsforstærkeren, som er af PWM-typen (Pulse Width Modulation). Man kan holde en lav forvrængning og et lavt støjniveau gennem hele det digitale område, hvilket er grunden til, at man får en både klar og dynamisk gengivelse.

DDA-100 benytter sig ikke af en D/A-konverter på samme måde som “normale” integrerede forstærkere. I stedet moduleres PWM forstærkertrinnet direkte af det interne re-clockede indkomne signal, og D/A (digital til analog) konvertering udføres nøjagtig før højttalerterminalerne. På den måde kan man blive en hel del konverteringsrelaterede problemer kvit. Det betyder også, at det, vi har at gøre med, er en såkaldt PowerDAC.

Lille, enkel og – lækker
Det er en lille boks på godt og vel et kilo, 5 cm høj, næsten 22 cm bred og omkring 25 cm dyb – hjul og højttalerterminaler inkluderet. Hjulet har to funktioner, dels den sædvanlige volumenindstilling, dels at et let tryk på det resulterer i, at det flytter indgangen et trin. Enklere kan det ikke blive. Al synlig information – det vil sige det røde punkt, som fortæller, at forstærkeren er på standby, og den information, man kan se om valgt indgang og volumenstyrke, selv det i små røde punkter – sidder ligesom gennemboret i aluminiumsfrontpladen. Det er specielt lækkert og ikke mindst elegant, og vi takker desuden for, at apparatet er helt fri for blå lysdioder.

Bagsiden er også enkel og overskuelig med fire indgange, en digital udgang (TOSLINK), højttalerterminaler og strømindgang. Alt er i udmærket kvalitet for prisklasen. Hele apparatet giver for øvrigt et rigtig godt indtryk – alt virker gennemtænkt og veludført. Og der er absolut intet, der oser af “billigt” eller “her har vi sparet”.

Store forventninger indfries
Mine erfaringer med forstærkere og D/A-konvertering fra NuForce har været rigtig gode. Jeg har testet både deres dyreste monoforstærker og deres billigste Icon-forstærker, foruden deres DAC/forforstærkere. De har gennemgående præsteret på et niveau flere trin over deres respektive prissedler. Derfor var mine forventninger til DDA-100 temmelig høje, allerede før jeg havde tilsluttet den.

Udseendet og følelsen bekræftede mine forventninger, men hvordan var det så med lyden? Jeg begyndte med at tilslutte den i sommerhuset som erstatning for en anden klasse D-baseret forstærker i samme prisklasse. Mine lidt gammeldags SA “reolhøjttalere” lød næsten, som om de havde fået elektrochok – det var en lydmetamorfose, som døve næsten kunne have hørt. Og nemmere kan det næsten ikke være: Computeren direkte ind i forstærkeren via USB, og så er det bare at spille.

De gamle højttalere blev levende og spillede med klarhed, pondus, detaljerigdom og en soundstage, som jeg faktisk ikke troede, de var i stand til. Der kan man se: Der findes af og til mere potentiale i ting og sager, end man anede, når man har haft de samme ting tilsluttet over længere tid. Og alligevel var den forstærker sammen med SA et virkeligt fremskridt sammenlignet med det B&O-anlæg, som de engang erstattede.

Klarhed og dynamik var der. Med DDA-100 koblet til et par Q Acoustics højttalere til nogenlunde samme pris sad en af mine gæster (tidligere tester) og mumlede: Hvad skal man egentlig med meget mere? Den gengivelse med både kød og blod, dynamik og stort lydbillede, han fik serveret, var skræmmende overbevisende med tanke på prisen. Et par gode højttalerkabler, og du har et anlæg, som garanterer, at du kommer til at spille masser af musik. Og er det egentlig ikke det, der er meningen?

PowerDAC to the people
Forstærkeren beherskede fint de forskellige højttalere, jeg tilsluttede, og kunne spille “højt nok”, selv med ganske tungtdrevne højttalere. Man kommer ganske langt med 2 x 50 watt, bare disse watt er ordentlig udført. Men mere vil have mere, og et par watt til havde måske ikke skadet. Hvis jeg kobler forstærkeren til mine Wilson “vi-afslører-alt” Sophia 3, kan man i og for sig også høre, at der selvfølgelig er grænser, selv for hvad NuForce DDA-100 kan præstere. Men de grænser ligger væsentligt over, hvad man egentlig har ret til at forvente til 4.000 kroner.

NuForce DDA-100 er et moderne, lækkert og frem for alt vellydende apparat, der burde være obligatorisk prøvelytning for både førstegangskøbere, dem som vil nedgradere, og dem som vil have et bedre anlæg. Eller hvem som helst, faktisk. Lyt og hør, at man også kan få virkelig god lyd til en overkommelig pris.

PowerDAC to the people.

Fakta

 • PowerDAC
 • 2 x 50 W, 8 ohm
 • Fire digitale indgange: USB (44.1, 48 og 96 kHz)
 • 2 x TOSLINK
 • SP/DIF
 • Sample rates: 44.1, 48, 88.2, 96, 176.4 kHz (16-24 bit)
 • Frekvensområde: 20 til 20 kHz +/- 0,1 dB
Producent:
NuForce
Pris:
3.895,-
Lydkvalitet
Funktionalitet
Brugervenlighed
Kvalitetsindtryk
annonce
annonce
annonce
annonce
Som læser har du kun ret til at benytte indholdet på lydogbillede.dk til personlige og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål, forudsat at du henviser til kilden og respekterer eventuelle rettighedsangivelser og/eller -forbehold. Du må ikke bruge indhold til andre formål eller på andre måder end dem, der udtrykkeligt er tilladt. .