annonce
annonce
annonce

Test af LG 55UB950V & Sony KD-55X8505B

Titanernes kamp

LG og Sony er to af de mest fremstormende tv-producenter lige nu. Men hvem har det bedste 4K-tv? Her støder de sammen i en seriøs duel!

annonce

De nye 4K-tv’er giver os, hvad vi længe har ventet på: Næste generations billedformat, der byder på skarpere billedinformation og flere detaljer end nogensinde før.

Et 4K-tv har fire gange så høj opløsning som et almindeligt Full HD-tv. Kombineret med en skærm på 55 tommer eller mere giver det en billedoplevelse, der – når det er bedst – kan tage pusten fra dig. Men ikke uden forbehold: Mængden af ægte 4K-indhold er stadig sparsom, og ethvert 4K-tv skal derfor også kunne gøre det godt med konventionelle Full HD-signaler.

Af de store tv-producenter er det måske LG og Sony, der er mest aggressive i øjeblikket. LG introducerede deres OLED-tv’er på markedet sidste år, mens Sony var først ude med 4K-skærme. I år er konkurrencen tilspidset, og de fleste producenter tilbyder 4K LED LCD-modeller.

Indholdet kommer
Sidste år var 4K-skærmene lige begyndt at komme på markedet. I år har de allerfleste tv-producenter lanceret fjernsyn med 4K-opløsning, og priserne er på vej ned. Indtil for nylig var der dog meget lidt tilgængeligt videomateriale at se på disse skærme. Men der begynder så småt at ske noget. Amerikanske Netflix slog for nylig dørene op til deres filmtjeneste i 4K-kvalitet og tilbyder nu serier som House of Cards, Orange Is the New Black og Breaking Bad i 4K.

En opgraderet Blu-ray-standard med 4K-opløsning kan være i anmarch, men foreløbig har der været stille fra den internationale Blu-ray Disc Association om dette emne, ud over at de arbejder på specifikationer for en mulig ny 4K Blu-ray-standard.

4K vs. OLED
Nu hvor plasmaskærmene stort set er forsvundet fra butikshylderne, står valget reelt mellem 4K LED LCD og Full HD OLED, hvis man vil have et tv i topklassen. Det er ikke nødvendigvis noget simpelt valg: Selv om de nye OLED-skærme kan prale af overlegen kontrast (fordi lysdioderne producerer både lys og farver, og kan tændes og slukkes individuelt), koster de også mange penge og er begrænset til maksimalt 55 tommer med Full HD-opløsning.

For at få adgang til den ekstra billedinformation med 4K skal man derfor vælge et LCD-baseret LED-tv. Ulempen er begrænset kontrast og sortniveau. I et LCD-tv produceres farverne nemlig af et lag flydende krystaller med en separat lyskilde (kantmonterede lysdioder), der gennemlyser farvelaget. Og fordi der altid skinner en vis mængde lys igennem panelet, vil det typisk begrænse sortniveauet og kontrasten i billedet.

Producenterne har gjort en række forsøg på at eliminere disse svagheder, men det er kun delvis lykkedes.

annonce
annonce
annonce
annonce
Som læser har du kun ret til at benytte indholdet på lydogbillede.dk til personlige og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål, forudsat at du henviser til kilden og respekterer eventuelle rettighedsangivelser og/eller -forbehold. Du må ikke bruge indhold til andre formål eller på andre måder end dem, der udtrykkeligt er tilladt. .