B15_desert_top

Test af CAT B15Q

Lille Cat er både hurtig og hårdfør

B15Q holder, hvad den lover – og der gemmer sig en udmærket smartphone inde bag den hårde skal.

Plus

En ”rigtig” smartphone med fin hastighed - som bare også kan tåle mosten. Designet er ganske pænt, og den kan endda være i en normal bukselomme.

Minus

Mindre overbevisende lukkemekanisme til batteridækslet. Ingen specialfunktioner til håndværkere.

Robuste mobiltelefoner – de såkaldte toughphones – er en lille, men voksende gruppe. De er oplagte til håndværkere, som gerne vil have samme adgang til mails, apps og internettets herligheder, som folk uden sikkerhedsfodtøj nyder godt af.  Men også udendørsfolk kan have stor fornøjelse af en mobil, der ikke giver op i fugtigt vejr, og som tåler at blive tabt. En toughphone er også perfekt – men kostbar – til det hårde liv på bunden af skoletasken.

Hvor er CAT henne?
Da vi testede toughphones i vores sommernummer, var der flere, som undrede sig over, hvorfor vi ikke have taget CAT med i feltet, da netop CAT er det firma, som er mest kendt for at levere robuste telefoner. Det skyldes hverken forglemmelse eller modvilje mod CAT, men simpelthen, at firmaet på det tidspunkt ikke var i stand til at levere et egnet testeksemplar i testperioden. Sidste års topmodel, B15, var ikke længere på lager, og den nye udgave var ikke leveringsklar.

Nu er den nye model, som har fået navnet B15Q imidlertid klar. Der er tale om en 4” smartphone med cover i aluminium og plast. I forhold til den gamle B15-model er der skruet op for hastigheden. Processoren er en 1,3 GHz quadcore fra MediaTek, hvor forgængeren måtte nøjes med 1GHz og to processorkerner. Hukommelsen er uændret, nemlig 1GB RAM og 4 GB lagerplads til apps og data. Styresystemet er Android 4.4 KitKat.

Selv om der står CAT på telefonen, er den ikke rullet af samlebåndet, side om side med husstore gravemaskiner. Elektronikken bygges på licens af engelske Bullit Mobile Ltd.

Funktioner og betjening
Ud over robustheden er der er ingen særlige håndværkerfunktioner i B15Q. Der er hverken indbygget laser, walkie-talkie eller alarm. Der er standardknapperne til lydstyrke og tænd/sluk, samt en udløserknap til kameraet. Det ville have været rart med et øje til at fastgøre en sikkerhedsline eller håndledsstrop.

Hovedtelefonudgang og mikro-USB er beskyttet bag gummiklapper. Bagsiden, som er udført i et gummiagtigt plastmateriale, er sikret med en skydeknap. Det virker ikke helt så sikkert som hos Runbo og RugGear, hvor man skulle have en skruetrækker frem for at kunne skifte SIM- og SD-kort. Men telefonen holdt vandet ude uden problemer.

B15q_right

Der er de sædvanlige navigationsknapper på telefonen, men ingen “ekstra” funktioner til praktisk arbejde i barske omgivielser.

Kamera
Kameraet er udmærket, og når først der er stillet skarpt, er billedet upåklageligt. Men autofokusfunktionen kunne godt have været kvikkere.  5 megapixels er mindre end moderne smartphones, men på den anden side rigeligt til det meste, så længe man ikke er professionel fotograf. Og er man det, ville man næppe udskifte sit systemkamera med en mobiltelefon. Man kan lave videooptagelser under vandet – så længe det ikke sker på mere end en meters dybde.

B15q_back-3

Bagsiden er robust nok, men låsemekanismen virker skrøbelig. Den holdt dog fint vand under vores test.

Tæthed og robusthed
Telefonen er IP67-certificeret, hvilket vil sige, at den er komplet støvtæt, og at den tåle at ligge på en meters vanddybde i op til 30 minutter.  Den skulle desuden overholde den militære standard 810G med hensyn til stødsikkerhed og temperatur. I tørre tal kan telefonen tåle at blive tabt fra 1,8 meters højde, og den kan bruges ned til 25 graders frost og op til 55 varmegrader.

Benchmarks
En del toughphones lider under elektronik, der er et par mobilgenerationer forældet, men ikke CAT B15Q, som er en rigtig kvik telefon. En score på 1161 i multicore-testen i Geekbench 3 er bestemt respektabelt. Det samme er 17.697 i den grafiktunge Antutu 4-test. Det er omkring dobbelt så højt som Samsung Galaxy Xcover. Men på den anden side kun halvt så højt som LG’s flagskibsmodel G3, der dog samtidig er dobbelt så dyr. I browsertesten Browsermark 2 ender CAT B15Q med en score på 910. Det er fuldt ud brugbart uden at være imponerende.

wet_finger_tracking

Man kan bruge telefonen, selv om fingrene er våde. Dog ikke under vandet, da det tolkes som en berøring. Man kan ytil gengæld optage video under vandet.

B15Q klarer de fysiske voldsomheder med nedsænkning i vand og fald på betongulv uden problemer.

Konklusion:
CAT B15Q er en fin smartphone til dig, der har brug for en robust telefon (eller bare vil skabe dig et outdoor-image). Den en ikke så rå og klodset som telefonerne fra f.eks. RugGear og Runbo, og den er forsynet med en udmærket quad-core-processor, der kan følge med. Til prisen på 329 € (ca. 2.500 kroner) får man meget for pengene.


Kommentarer (7)
 1. Jeg går ud fra, at den kan holde vandet ude. I tester dem vel ikke, ved at hælde vand i dem, og se om det bliver inde?! 🙂

 2. søren larsen 7. september 201419:20

  Skodtelefon. Har haft den i 3 dage. Tabte den på stabilgrus. Resultatet er et flækket glas. ved ikke hvordan de kan mene den skal kunne holde til fald fra 1,8 m

 3. Jeg har købt min på store.orange.com/dk i sidste uge til en rigtig god pris. Telefonen fungerer fint og jeg er ret tilfreds med den og med billedkvaliteten. Den skulle også have en dukkert i vandet inden jeg skulle på sejltur 😀

 4. Hvorfor nævner i intet om hvordan skærmbilledet er ved brug udendørs (sollys) – eller hvordan lyden er ved en telefonsamtale i støjfyldt miljø?
  – Det er ting jeg har erfaret er et par meget svage punkter ved de såkaldte “håndværkertelefoner” og som er et utroligt irritationsmoment…

 5. Nogen der ved om hvor god dens “antenne” er?

 6. Gulvsliberen 23. november 201414:26

  Hmm… For mig en skuffelse. Troede jeg endelig havde fundet mit match. Haft dem alle, enhver sony sport og knapt så tough, helt tilbage fra Nokia 5500 gummi sjov osv. Sågar SONIM xp . alle holder under et år. Haft catb15q i 4 md. Dødssyg tlf. Sløv, genstarter og crasher konstant. Desuden ser det ud til den ej er så tæt som lovet… Ideen er god ..men en ommer …

 7. Martin Melia 8. december 201410:10

  Køb den ikke – holder slet ikke hvad den lover. Dårligt design ved slots til de 2 sim-kort giver kontaktproblemer. Og blot 3 uger efter køb eksploderer skærmen da telefonen falder fra bilens forsæde ned på vejen – 50 centimeter var nok… og absolut ingen service. Købt hos Ekspert – ikke deres problem siger de. 2.600 kr lige ud af vinduet. Dumt og ringe.