annonse
annonse
Test af: CAT B15Q

Lille Cat er både hurtig og hårdfør

B15Q holder, hvad den lover – og der gemmer sig en udmærket smartphone inde bag den hårde skal.

Lyd & Billede mener

En ”rigtig” smartphone med fin hastighed - som bare også kan tåle mosten. Designet er ganske pænt, og den kan endda være i en normal bukselomme.
Mindre overbevisende lukkemekanisme til batteridækslet. Ingen specialfunktioner til håndværkere.
annonse

Robuste mobiltelefoner – de såkaldte toughphones – er en lille, men voksende gruppe. De er oplagte til håndværkere, som gerne vil have samme adgang til mails, apps og internettets herligheder, som folk uden sikkerhedsfodtøj nyder godt af.  Men også udendørsfolk kan have stor fornøjelse af en mobil, der ikke giver op i fugtigt vejr, og som tåler at blive tabt. En toughphone er også perfekt – men kostbar – til det hårde liv på bunden af skoletasken.

Hvor er CAT henne?
Da vi testede toughphones i vores sommernummer, var der flere, som undrede sig over, hvorfor vi ikke have taget CAT med i feltet, da netop CAT er det firma, som er mest kendt for at levere robuste telefoner. Det skyldes hverken forglemmelse eller modvilje mod CAT, men simpelthen, at firmaet på det tidspunkt ikke var i stand til at levere et egnet testeksemplar i testperioden. Sidste års topmodel, B15, var ikke længere på lager, og den nye udgave var ikke leveringsklar.

Nu er den nye model, som har fået navnet B15Q imidlertid klar. Der er tale om en 4” smartphone med cover i aluminium og plast. I forhold til den gamle B15-model er der skruet op for hastigheden. Processoren er en 1,3 GHz quadcore fra MediaTek, hvor forgængeren måtte nøjes med 1GHz og to processorkerner. Hukommelsen er uændret, nemlig 1GB RAM og 4 GB lagerplads til apps og data. Styresystemet er Android 4.4 KitKat.

Selv om der står CAT på telefonen, er den ikke rullet af samlebåndet, side om side med husstore gravemaskiner. Elektronikken bygges på licens af engelske Bullit Mobile Ltd.

Funktioner og betjening
Ud over robustheden er der er ingen særlige håndværkerfunktioner i B15Q. Der er hverken indbygget laser, walkie-talkie eller alarm. Der er standardknapperne til lydstyrke og tænd/sluk, samt en udløserknap til kameraet. Det ville have været rart med et øje til at fastgøre en sikkerhedsline eller håndledsstrop.

Hovedtelefonudgang og mikro-USB er beskyttet bag gummiklapper. Bagsiden, som er udført i et gummiagtigt plastmateriale, er sikret med en skydeknap. Det virker ikke helt så sikkert som hos Runbo og RugGear, hvor man skulle have en skruetrækker frem for at kunne skifte SIM- og SD-kort. Men telefonen holdt vandet ude uden problemer.

B15q_right

Der er de sædvanlige navigationsknapper på telefonen, men ingen “ekstra” funktioner til praktisk arbejde i barske omgivielser.

Kamera
Kameraet er udmærket, og når først der er stillet skarpt, er billedet upåklageligt. Men autofokusfunktionen kunne godt have været kvikkere.  5 megapixels er mindre end moderne smartphones, men på den anden side rigeligt til det meste, så længe man ikke er professionel fotograf. Og er man det, ville man næppe udskifte sit systemkamera med en mobiltelefon. Man kan lave videooptagelser under vandet – så længe det ikke sker på mere end en meters dybde.

B15q_back-3

Bagsiden er robust nok, men låsemekanismen virker skrøbelig. Den holdt dog fint vand under vores test.

Tæthed og robusthed
Telefonen er IP67-certificeret, hvilket vil sige, at den er komplet støvtæt, og at den tåle at ligge på en meters vanddybde i op til 30 minutter.  Den skulle desuden overholde den militære standard 810G med hensyn til stødsikkerhed og temperatur. I tørre tal kan telefonen tåle at blive tabt fra 1,8 meters højde, og den kan bruges ned til 25 graders frost og op til 55 varmegrader.

Benchmarks
En del toughphones lider under elektronik, der er et par mobilgenerationer forældet, men ikke CAT B15Q, som er en rigtig kvik telefon. En score på 1161 i multicore-testen i Geekbench 3 er bestemt respektabelt. Det samme er 17.697 i den grafiktunge Antutu 4-test. Det er omkring dobbelt så højt som Samsung Galaxy Xcover. Men på den anden side kun halvt så højt som LG’s flagskibsmodel G3, der dog samtidig er dobbelt så dyr. I browsertesten Browsermark 2 ender CAT B15Q med en score på 910. Det er fuldt ud brugbart uden at være imponerende.

wet_finger_tracking

Man kan bruge telefonen, selv om fingrene er våde. Dog ikke under vandet, da det tolkes som en berøring. Man kan ytil gengæld optage video under vandet.

B15Q klarer de fysiske voldsomheder med nedsænkning i vand og fald på betongulv uden problemer.

Konklusion:
CAT B15Q er en fin smartphone til dig, der har brug for en robust telefon (eller bare vil skabe dig et outdoor-image). Den en ikke så rå og klodset som telefonerne fra f.eks. RugGear og Runbo, og den er forsynet med en udmærket quad-core-processor, der kan følge med. Til prisen på 329 € (ca. 2.500 kroner) får man meget for pengene.

Fakta & Rating:
 • Pris: 2.500,-
  • Operativsystem: Android 4.4 KitKat
  • Klassificering: IP67
  • Processor: 1,3 GHz ARM MT6582 quad-core
  • Hukommelse: 1 GB / 4 GB lager, microSD op til 32 GB
  • Skærm: 4” – 800 x 480 punkter, to-punkts multitouch
  • Kamera: 5 Mp / VGA
  • Trådløst: 3G, BT 4.0, Wi-Fi 802.11b/g/n
  • Batteri: 2.000 mAh
  • Mål: 7,0 x 12,5 x 1,5 cm (BxHxD)
  • Vægt: 170 g

  Læs også:

  Årets anbefalede gadgets

  I løbet af året har vi testet næsten hundrede elektroniske gadgets. Her er vores favoritgadgets fra 2011.

  Fuldtræffer fra Samsung

  Galaxy S II er mobilen som rammer plet på alle punkter. Tynd, hurtig og lækker.

  Nokia N8

  Selv om Nokia N8 er en smartphone, så har den også nogle egenskaber, der gør den egnet som lommekamera.

  En mindre kopi

  Tabletterne er kommet på skrump, og flere producenter sender i dag mindre modeller på gaden. En af dem er Samsung, der nu har lanceret en mindre version af deres populære Galaxy Tab 10.1.

  Sommerens smarteste mobiler

  Alle vil have smartphones. Her finder du de bedste af de otte nyeste smartphones.

  Blandt de bedste

  Sony Ericssons Xperia Arc er blandt de allerbedste smartphones på markedet lige nu.

  Meget for pengene (bedste køb)

  Sony Ericsson Neo giver meget af ydelsen fra Arc til en noget billigere pris.

  Mobilen til spil

  Har du tidligere set fjernbetjeningen til Sonys Playstation eller en PSP, føler du dig umiddelbart hjemme.

  Ikke helt i mål

  Nokia E7 har en del helt basale problemer. Den hænger og er langsom. Så hjælper det ikke meget, at resten er rimelig godt.

  Stor datakraft

  LG Optimus 2X viser, at smartphones i stadig højere grad må regnes som små computere.

  Ikke begejstret

  HTC tager ingen chancer med efterfølgeren til storsælgeren Desire. Det burde de have gjort.

  Ikke så utrolig

  HTC kommer med et modigt design, men mislykkes med at leve op til det utrolige navn.

  På forsiden nå

  6 trådløse fitnesspropper

  Ikke alle ser det som en fest at trække deres korpus hen til det lokale fitnesscenter for at forbrænde kalorier....

  Focal Kanta No.2

  Når jeg hører ordet high-end, tænker jeg tre ting: Bedre lyd, end de fleste kan drømme om; dyrere, end næsten...

  Annihilation

  Annihilation er ikke nogen letfordøjelig film, og den er heller ikke velegnet til tanketom popcornunderholdning en fredag aften. Men både...

  Olympus PEN E-PL9

  For mange er størrelsen på kameraet afgørende. Hvis det er for stort og tungt, betyder det ofte, at det ikke...

  5 streaming-forstærkere

  For mange har mobiltelefonen taget over som hovedkilde, når musik skal lægge stemningen derhjemme. Folk, der går op i lydkvalitet,...

  The Man With the Iron Heart

  Tyskeren Reinhard Heydrich (Clarke) kom ind i nazistpartiet gennem sin meget overtalende kone (Pike). Himmler udpegede ham hurtigt til leder...

  Klipsch Heritage HP-3

  Hovedtelefoner til 13.000 kroner er ikke hverdagskost. Endnu mere specielt er det, at de kommer fra en producent, der ikke...
  annonse
  annonse
  annonse
  annonse