Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: Apple Watch

Når det bedste ikke er godt nok

Apple Watch er et lækkert produkt fuldt af børnesygdomme. [Se videogennemgang af brugerfladen midt i testen]

Skrevet af / 18/05/2015 - 15:22
Apple Watch
Peter Gotschalk

I en artikel i det amerikanske magasin Wired, “iPhone killer: The Secret History of the Apple Watch”, fortæller Kevin Lynch, Apple-vicedirektør og hovedansvarlig for udviklingen af Apple Watch, at hovedmålet med smart-uret er at forhindre din mobiltelefon i at ødelægge dit liv! Mobilen er blevet for opmærksomhedskrævende, forklarer han, og Apple Watch skal bygge bro mellem iPhone og brugeren ved at flytte de vigtigste informationer og notifikationer ud på håndleddet, så telefonen kan blive i lommen.

Med netop den tanke i baghovedet begynder ikke bare Apple Watch, men i grunden smart-ure i det hele taget at give bedre mening. Uret er ikke en krympet version af din smartphone, det er et filter, som giver dig det forkromede overblik og hurtig adgang til centrale funktioner, favoritkontakter og yndlings-apps. Dertil kommer måling og overvågning af dit helbred, aktivitetsniveau og træning, og smart-uret bliver til et ganske intimt produkt, du slet ikke kan undvære. Hinsides smart og personligt.

Helhedsindtrykket koster
Sådan ser det i hvert fald ud i producenternes drømmeverden. Med Apple Watch når elektronikgiganten fra Cupertino ikke helt i mål, men kommer alligevel længere end konkurrenterne. Apple kan først og fremmest takke helhedsindtrykket for, at det forholder sig sådan.

Vores testeksemplar: Apple Watch (42mm) med Milanese Loop urrem. Vejer 91 gram og koster 799 euro.
Vores testeksemplar: Apple Watch (42mm) med Milanese Loop urrem. Vejer 91 gram og koster 799 euro.

Fysisk er Apple Watch i en klasse for sig. Smart-uret kommer i to størrelser – 38mm og 42mm – og tre forskellige udgaver – Watch, Watch Edition og Watch Sport – med seks slags urremme, der igen kan fås i et utal af farver og materialer.

Selve uret er mindre, end vi havde forventet (og vi tester ellers den store 42mm-version), mens design, kvalitetsfølelse og sans for detaljer ikke overraskende er uovertruffen.

Men kvalitet koster, og vi skal sandelig love for, at vi har fået lov til at betale i dyre domme for vores testeksemplar, der er den almindelige Watch-model med safir-urglas og magnetisk Milanese Loop-urrem – både ur og rem fremstillet i rustfrit stål.  En sådan model koster 799 euro (svarende til knap 6.000 kroner, de officielle danske priser kendes ikke endnu), men det kan gøres billigere. Et Watch Sport, fremstillet i aluminium og forstærket aluminosilikatglas og dermed lettere end de andre modeller, fås fra “kun” 399 euro for 38mm-modellen. Dermed er selv det billigste Apple Watch dyrere end de fleste af konkurrenterne.

Apple Watch Sport er fremstillet af aluminium med urglas af forstærket aluminosilikatglas.
Apple Watch Sport er fremstillet af aluminium med urglas af forstærket aluminosilikatglas.

Betjeningen er ny og velkendt
Trods alt får man noget for sine penge. Når vi roser designet til skyerne, tænker vi på andet og mere end det rent æstetiske udtryk, for med Apple Watch er der også taget højde for brugervenlighed. På urets højre side sidder som på et analogt armbåndsur en krone, der ikke blot er til pynt. Kronen bruger du i kombination med touch-skærmen til at navigere rundt i de mange menuer og apps, og med den såkaldte force touch-funktion oven i hatten, der fungerer som et slags højre-klik, når du trykker hårdt på skærmen, har vi fået det mest intuitive smart-ur til dato.

Umiddelbart kan det lyde lidt komplekst, at man skal bruge både fingerbevægelser og den digitale krone til at betjene uret, men i praksis kan man få det ind under huden på få minutter. Hvorimod vi stadig kæmper med at finde ud af, hvordan Android Wear egentlig skal fungere …

Selvfølgelig kan man også bruge stemmekommandoer via Siri til at styre sit Apple Watch, men Apples ur er ikke lige så afhængig af Siri, som Android Wear er af stemmestyring via Google Now for at fungere. Og gudskelov for det. Vi tror stadig ikke på, at folk flest vil bryde sig om at snakke med deres ur. Derfor er det også lidt en ubrugelig fordel for Apple Watch, at det stort set er det eneste smart-ur på markedet, hvormed man både kan modtage og foretage telefonopkald.

I videoen herunder kan du se en gennemgang af brugerfladen og de vigtigste funktioner i Apple Watch:

Straks mere praktisk er det, at der på undersiden af Apple Watch sidder en pulsmåler, der jævnligt måler dit hjerteslag og som selvfølgelig er til stor hjælp under sport og træning. Under uret oplever du også en anden funktion, nemlig den såkaldte “taptic engine”, som er Apple-sprog for små haptiske prik, du kan mærke på dit håndled. På den måde kan du for eksempel slå lyden fra, men stadig blive gjort opmærksom på notifikationer om nye emails, beskeder eller opkald.

Batteriet skal kunne holde i op til 18 timer på en opladning, hvilket umiddelbart ikke lyder af meget, men selvom vi har brugt uret flittigt, har vi på intet tidspunkt oplevet, at det var tæt på at løbe tør for strøm.

Apple Watch er ikke noget dykkerur, men med sin IPX7-certificering er det stænksikkert og bør kunne holde til en tur i brusebadet.

Vores testeksemplar sammen med den trådløse oplader, der fæstnes magnetisk til urets underside.
Vores testeksemplar sammen med den trådløse oplader, der fæstnes magnetisk til urets underside.

Flere småfejl
Desværre er Apple Watch langt fra fri for børnesygdomme. De fleste af dem er heldigvis af typen, som kan blive rettet af en senere software-opdatering, men de bliver ikke mindre irriterende af den grund.

For eksempel er det meningen, at man skal kunne svare på tekstbeskeder direkte fra Apple Watch, men det kunne vi ikke få til at fungere til at begynde med, og det krævede, at vi slukkede og tændte for iMessage på vores iPhone, før besked-funktionen kom til at virke efter hensigten på uret.

Vi oplevede også problemer med at parre visse Bluetooth-hovedtelefoner med uret, hvilket ellers er nødvendigt, hvis man vil høre musik direkte fra sit Apple Watch, og der var umiddelbart ingen logisk grund til, at parringen virkede med det ene sæt hovedtelefoner (Monster Purity Pro) og ikke med det andet (Philips Fidelio M1).

Den mest irriterende fejl var dog, at skærmen ikke altid tænder af sig selv, når man løfter håndleddet. Det er ellers meningen, for Apple Watch er alt andet lige også et ur, og man skal kunne bruge det til lynhurtigt at se, hvad klokken er. Når man derfor hver anden gang er nødt til at prikke på skærmen for at få den til at tænde, er det mere end bare en bagatelfejl.

“It’s not a bug, it’s a feature!”
Og så er der den slags irritationsmomenter, som Apple udsætter os for med vilje! Man får både notifikationer om modtagede beskeder og emails op på Apple Watch-skærmen, men hvor man kan svare på beskeder med både tekst og emojis, så kan man hverken svare på en mail eller sende en ny fra sit Apple-ur. Apples argument er givetvis, at emails typisk er længere end tekstbeskeder, og at det vil give en dårlig brugeroplevelse at skulle forfatte en email uden tastatur, men hvorfor kan vi ikke få lov til selv at bestemme det?

Galleri: Sådan ser dine apps ud på Apple Watch

IMG_2040 IMG_2041 IMG_2042 IMG_2043 IMG_2044 IMG_2045
<
>
Menuen Indstillinger på Apple Watch. Nogle indstillinger kan dog kun foretages fra Apple Watch-app'en på din iPhone.

Konklusion
Apple Watch koster spidsen af en jetjager, og det er fyldt med små fejl, der formentlig vil blive rettet i de kommende måneder, men ikke desto mindre er irriterende lige nu og her. Det er tydeligt for os, at Apple har en klar vision for, hvad et smart-ur skal kunne, og hvad vi som forbrugere overhovedet skal med det, men software og funktionalitet mangler den sidste finpudsning.

Alligevel må vi give Apples smart-ur vores specielle anbefaling. Med idéer som force touch, den digitale krone og et operativsystem, der læner sig kraftigt op ad iOS, men også er tilpasset urets helt anderledes formfaktor, er Apple Watch blevet det mest brugervenlige smart-ur på markedet. Det fungerer kun sammen med iPhone, men Android Wear-urene virker kun sammen med Android-smartphones, så Apple og Google er vist lige gode om at spænde ben for hinanden.

Vi synes ikke, det er helt godt nok, men du finder ikke noget bedre smart-ur på markedet i skrivende stund. Vil du have et smart-ur her og nu, er det Apple Watch, du skal købe.

Home mener

Mest brugervenlige smart-ur til dato med nye, innovative ideer som digital krone og force touch. Indbygget pulsmåler, haptisk feedback samt elegant design og overlegen kvalitetsfølelse. Virker kun med iPhone og er det dyreste smart-ur på markedet. Lidt for mange småfejl og børnesygdomme.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Hvor meget Nothing er der over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budget

Godt kommet igen, OnePlus!

Lille men kraftfuld

AI begyndelse er svær

Ikke helt overbevisende

Oneplus konkurrerer med sig selv

Gaming-mobilen er et speedmonster

Er det virkelig en ny model?

OnePlus 12 går skridtet videre

Smart-uret til mænd (og andre med store håndled)

Lige så stærk som sin storebror

Lyd & Billede
Scroll to Top