Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Ny HDMI giver OLED-kvalitet på dit gamle tv

Ny kabelstandard med flydende skærm og OCD-ledere giver en kvalitet, der overgår både 4K og OLED.

Skrevet af / 01/04/2014 - 12:15
Ny HDMI giver OLED-kvalitet på dit gamle tv

Få en billedkvalitet, der overgår 4K-OLED på dit eksisterende fjernsyn. Det er løftet i den nye HDMI 4.0-standard, som nu er på vej. Den nye standard bygger på en teknologi med flydende skærm og kabler i det eksotiske materiale OCD. Den flydende skærm realiseres via en kappe af vand, der omgiver lederne i kablet og sikrer køling og perfekt isolation. Formand for HDMI-standadiseringsudvalget, professor Olaf Pirol fra Flåklypa Tekniske Universitet i Norge fortæller, at teknologien er blevet grundigt testet på grupper sammensat af både almindelige forbrugere og “early adopters”. Testgrupperne beretter samstemmende om en utrolig flydende billedkvalitet og et sortniveau, der er mørkere end selv en slukket skærm. Forbedringen er så markant, at den overgår kvalitetsforbedringen ved at skifte til OLED, 4K eller sågar 4K-OLED-skærme.

Flere af de store tv-producenter har – tøvende – skrevet under på, at de vil bygge tv, der understøtter HDMI 4.0. Da der allerede er produceret en hel del apparater med HDMI 3.0, samt 4K og OLED-panaler, som først skal sælges, vil den nye standard først træde i kraft 1. april 2015.

Adapter sikrer bagudkompatibilitet
Ejere af “gammeldags” fjernsyn kan dog også komme med på vognen. Hvis du har et tv med HDMI 2.0 eller HDMI 3.0, skal du investere i et særligt adapterkabel, som giver op til 90% af forbedringen fra “ren” HDMI 4.0. Der bliver altså tale om HDMI 3.90. Men med en forventet pris på kun EUR 1.500 er det langt billigere end at skifte hele fjernsynet.

Billedet herover viser tilbehørsproducenten HAMA’s bud på en HDMI 3.90-adapter. Ud over tv og signalkilde skal den tilsluttes til vandforsyning med et standard Gardena-stik, kendt fra haveslangen. Af hensyn til sikkerheden mod vandskader skal man også investere i en spildbakke, som anbringes under fjernsynet. Spildbakkerne fås fra begyndelsen i størrelser, passende til 32″, 50″ og 60″, i farverne sort, hvid og børstet aluminium. Også disse vil kunne købes fra 1/4 2015.

John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Solpaneler i øjnene?

Googles AI fantaserer sig frem til spil

Ny AI udfordrer GPT-4

Google lancerer mini-AI

Kinas supercomputer slår rekord

AI-generator skaber realistiske videoer

ChatGPT får hukommelse - som kan slås fra

Kan dette pandebånd kontrollere drømme?

Googles chatbot skifter navn til Gemini

ISS modtager opgraderet computer

Nu bliver Googles AI meget klogere - på dansk!

Hyperloop i Italien

0
Scroll to Top