Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Korg indbygger radiorør i integrerede kredse

Radiorør er i høj kurs hos både audiofile og musikere for deres bløde og muskalske lyd, men de er dyre og upraktiske. Nu har japanske Korg skrumpet dem ned i IC-størrelse.

Skrevet af / 30/01/2015 - 14:16
Korg indbygger radiorør i integrerede kredse

I fire årtier var radiorør den eneste måde at forstærke lyd ad elektronisk vej. Men med opfindelsen af transistoren i 1947 blev det klodsede, sarte og energislugende vakuumrør henvist til historiens kirkegård. Det var i hvert fald, hvad man dengang spåede. Men i virkeligheden overlevede radiorøret, og i dag har den 108 år gamle forstærkerteknologi det bedre end nogensinde. Og transistoren? Ja, den lever også endnu, men er i de fleste sammenhænge blevet afløst af integrerede kredse, IC’er, hvor tusinder, millioner eller endda milliarder af transistorer er bygget sammen.

Nostalgi og retro eller ej, så sværger mange audiofile i dag til rør i hi-fi-anlægget på grund af deres varme og musikalske klang. Rørforstærkere er i høj kurs, og så lever man med ulemperne i form af høj pris og begrænset udgangseffekt på rørforstærkere.

VTAtubeglow

Og i musikverdenen er tendensen endnu mere udtalt. Her skal der helst være rør i alt – fra forstærkere over keyboards og helt ned til guitar-effektpedaler. For de har sådan en dejlig måde at forvrænge på. Men komponenter af glas har det altså dårligt med livet på scenen.

Nu har instrumentfabrikanten Korg, som blandt andet laver synthesizere, opfundet en helt ny type radiorør, som passer bedre til moderne produktion. De har simpelt hen integreret radiorøret i en IC.

Trioderør i mikrostørrelse
Den usædvanlige komponent, der passende har fået navnet Nutube, er opbygget lige som et klassisk trioderør med anode, gitter og filament, og det skulle have samme karakteristiske lyd og give samme forvrængning (ups – overtoner) som et normalt trioderør.

Nutube

Til gengæld bruger en Nutube kun to procent af den energi, der kræves til et normalt radiorør af glas. Det gør den egnet til batteridrift og reducerer varmeproduktionen. Det fylder også betydeligt mindre end et radiorør af glas, og endelig lover Korg, at et Nutube-rør kan holde til op til 30.000 timers brug. Ejere af rørforstærkere kan skrive under på, at det ikke er hverdagskost!

Korg afslørede Nutube på NAMM-musikmessen, og de fortæller, at der vil komme produkter med de nye mikrorør senere i år. Når ellers patenterne er faldet på plads.

Det bliver interessant at se, om Nutube finder vej over i hi-fi-verdenen også.

Kilde: Synthopia

 

John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Nu kan du linke til alle musiktjenester på én gang

Endelig en prisvenlig Roon-streamer!

En DAC i samuraiernes fodspor?

Denne lille boks kan gøre dine gamle B&O-højttalere "trådløse"

Den ultimate forstærker

High-end forforstærker med moderne streaming

McIntosh opdaterer forforstærkeren

Kompakt hi-fi i stilrent design

Lenco bejler til vinylelskere

Pladespiller til sheiker og baroner

Astell&Kern: Musikafspiller i guld!

1500 gæster så hi-fi i København

0
Scroll to Top