Op af sengen og ud i køkkenet. Et tryk på kværnen og dagens vigtigste opgave er i gang: Maling af kaffe. Vågner du, ligesom mig, først efter mindst en kop i kroppen, ved du, hvor vigtig kaffe er. I hvert fald for at få en god start på dagen.
Globalt har vi fået et helt kaffe-community. Vi går op i aroma, bønnernes olieindhold og temperaturen på vandet, som kaffen brygges med. Nogle foretrækker det store espresso-udtræk. Andre dyrker 3-5 minutters ”french press” med stempelkande.

Kaffe handler om ristning og hvilke bønner, der fungerer godt til bestemte bryggemetoder. Bønnernes oprindelse, og hvordan de er blevet ristet, har betydning for, hvad du får ud af dem. Kort sagt, hvordan din kaffe smager.
I kaffens forunderlige verden er der identificeret over 800 smags- og aromabærende stoffer. Måske ikke lige det, du gider at forholde dig til om morgenen, eller hvornår din kaffetrang nu er størst. Antallet af stoffer siger blot noget om hvilken kompleks fødevare, vi har med at gøre. Derfor er en god kværn også vigtig.
Valget af bønner til test
80 lande producerer kaffe. Brasilien sidder på 35 procent af produktionen og er især kendt for sine arabica bønner. Typen er kendetegnet ved smagsnuancer af nød og chokolade.
Alle fem kaffekværne blev testet med mørkristede bønner fra samme pose, nemlig Melitta Barista Perfection. Vores test-bønne er 100 pct. arabica fra Brasilien og bliver af Melitta betegnet som nøddeagtig og intens i smagen.
For en god ordens skyld skal det nævnes, at bønnerne kommer fra det sydlige område Sul de Minas og er dyrket i 500-1.200 meters højde.
Gruppetestens formål er dog ikke at afgøre, om Melitta sælger ordentlige, velsmagende bønner fra Brasilien, men om de fem kaffekværne i testen leverer et godt stykke arbejde. Bønne-typen er præcis den samme ved test af hver kværn.
Sådan testede vi
I denne test fokuserer vi på elektriske kaffekværne. Deltagerne har et kværnværk i stål, en bønnebeholder og kan indstilles på blandt andet kværngrad og tid.
Kværnene har et bredt spænd af kværngrader, fra pulveragtig espresso til grov-maling af bønner til iblødsætning, også kaldet ”steap” eller ”steep”. En enkelt deltager kan anvendes med porta-filter til brug for espresso.
For at gøre testen ensartet har de fem kværne i løbet af en måned malet kaffe til brug i samme byggemetode kaldet ”pour over”. Metoden er valgt, fordi det er den, jeg (som tester) bedst kender og har erfaring med.
Test-bønnerne er ikke specifikt beregnet til metoden, hvor kogt vand langsomt hældes ud over malede bønner. Her ville en stempelkande eller espresso ifølge Melitta være bedre i forhold til smag og aroma.
Som sagt er testens formål et andet; nemlig at afprøve malingernes kvalitet og jævnhed. Udover daglige brygning har hver kværn malet bønner på tre forskellige kværngrader: grov, middel og fin.
Hver grad er testet med samme mængde bønner, nemlig 6 g. Det er den mængde, som kan være i mit bønnemål af metal. Resultatet er efterfølgende blevet nærstuderet på hjemmets skærebræt.
Design og hastighed
En kværn skal være brugervenlig og have et gennemtænkt design. Her må vi nok konstatere, at testens resultat blev lige så forskelligartet som det enorme udbud, der findes af kaffetyper og smagsvarianter. Flere af de testede kværne gjorde det godt på hver deres måde. En enkelt faldt dog helt igennem.
Kværnene er også blevet målt på, hvor hurtigt de maler. Hastighed er ikke automatisk et tegn på kvalitet, men giver en idé om, hvad du i det daglige kan forvente af kværnen. Ikke alle gider vente over 60 sekunder på en maling.