Nyhed

Hjemmebio-lyd er vokset under corona

Lukkede biografer og coronaisolation har fået os til at se filmene hjemme. Og lyden skal være i orden. Det glæder dansk tonemester.

Film skal egentlig ses i biografen. Men når nu biograferne er lukkede, og corona har tvunget os til at blive hjemme, så ser vi film der. Og ikke blot seer vi film hjemme i en grad som aldrig før; lyden skal også være som i biografen.

Hos HiFi Klubben kan interessen for god lyd i film ses på bundlinien. Siden marts i fjor er salget af udstyr til hjemmebiografen vokset med 25 procent. Og det gælder vel at mærke decideret hjemmebioudstyr, hvor TV-apparater og soundbars ikke er medregnet.

Læs også Disney ryster biografbranchen Disney ryster selve fundamentet for biografernes eksklusive filmmonopol.

Den nyfundne interesse begejstrer den Robert-nominerede lyddesigner Peter Albrechtsen.

“Det er fantastisk, hvis flere opdager, hvor vigtig lydkvaliteten er for en filmoplevelse. Jeg bruger måneder, nogle gange år, for at lave den helt perfekte lydside, der kan være med til at give den autentiske og sanselige filmoplevelse,” siger Peter Albrechtsen og uddyber:

Alle tonemestre græder over fladskærms-TV. Uden ordentlige højtalere snyder man sig selv for en stor del af oplevelsen.”

Interessen for bedre hjemmebio-lyd glæder den Robert-nominerede lyddesigner Peter Albrechtsen.

Selvom der er en vis logik forbundet med, at corona har været den udløsende faktor for den øgede interesse for lyd, så kommer det alligevel lidt bag på produktchef Jens Holst Larsen, at der skulle en pandemi til, før det rigtigt tog fat:

En god soundbar bør være et minimum, når man køber TV, men det er kun et rigtigt surroundsystem, der giver den rigtige oplevelse. Men der skal ikke så meget til for at hæve oplevelsen gevaldigt.”

Ud over Corona peger Jens Holst Larsen fra HiFi klubben på HDMI 2.1 som årsag til opgradering i hjemmebioen.

Ud over coronapandemien, der har fået os til at bruge de penge, som ellers ville være gået til biografbilletter, ferierejser og fadøl, på hjemmeelektronik, så peger produktchefen også på en anden faktor, der har skubbet bag på opgraderingen, nemlig HDMI 2.1, der giver mulighed for 120 Hz opdateringshastighed i 4K-opløsning.

Overgangen fra HDMI 2.0 til 2.1 betyder ikke så meget på filmsiden, da der ikke rigtig findes noget materiale endnu. Men for konsolspillerne betyder det en verden til forskel, da PlayStation 5 og Xbox Series X begge understøtter 120 Hz på 4K,” siger Jens Holst Larsen.

 

Les videre
Exit mobile version