Den nye DeLonghi Primadonna Aromatic er en værdig topmodel. Nok koster Maestosa mere, men den er mere gearet mod et kontor end hjemmet, hvor Primadonna derimod er til dig, som vil have alle tænkelige egenskaber i én og samme fuldautomatiske espressomaskine derhjemme.
Den kan levere både varm og kold espresso og mælkeskum, har app-styring, Bean Adapt (som hjælper med at indstille maskinen til bønnerne) og et væld af brugerprofiler og mulighed for personlig tilpasning af de indbyggede opskrifter. Alt sammen egenskaber, vi efterhånden forventer af DeLonghis helt store modeller. Primadonna byder dog på en større skærm, bønnebeholder og vandtank end de billigere modeller.
Velkendt brugeroplevelse
Alt er genkendeligt på den (for en DeLonghi) store 5” touchskærm. 35 opskrifter, både kolde og varme, præsenteres i en lang række i det velkendte interface. Man kan nemt klikke ind på en opskrift og ændre i mængden af kaffe, mælk og styrke, før man brygger. Det er hverken intimiderende eller overvældende, men heller ikke så nørdet som på andre maskiner, såsom Siemens EQ.9. Det er ikke nogen dårlig ting, da fuldautomatiske maskiner handler om brugervenlighed og om at få maksimal smag for minimalt arbejde.
Man kan hurtigt sortere mellem varme og kolde opskrifter via genvejsknapperne ved siden af skærmen. Der er desuden en automatisk funktion, som lader dig tilpasse opskrifter efter tidspunktet på dagen. Så hvis du drikker espresso om morgenen, men en cappuccino inden sengetid, vil de blive præsenteret i den ønskede rækkefølge på det ønskede tidspunkt.
Topmodellen har naturligvis Wi-Fi og en tilhørende app. Jeg har brugt DeLonghis kaffe-app med tidligere maskiner med gode resultater, selvom en app mest er en gimmick (hvornår har man egentlig brug for at tænde og brygge kaffe på afstand?). Den er primært en hjælp, hvis man vil lave mange ændringer i sine opskrifter. Det går bare hurtigere på mobilen.
Bean Adapt-teknologien er en personlig DeLonghi-favorit, som gør det lidt nemmere at indstille sin maskine til sine bønner gennem smag og spørgsmål fra maskinen. Primadonna har dog en ret irriterende egenskab: Man kan ikke ændre på kværnindstillingen, før man har brygget tre opskrifter i træk med samme indstillinger. Et meget, meget frustrerende problem, hvis man ofte skifter bønner og derfor har behov for at lave større ændringer på kværnen.
Kaffekvalitet
Kaffekvaliteten i Primadonna Aromatic er på niveau med DeLonghi Eletta Explore, og det er svært at forvente meget bedre smag fra en fuldautomatisk maskine, inden man kommer helt op i topniveauet hos Jura Z10. En af “ulemperne” ved DeLonghis dyre maskiner er, at modellerne mellem 4.000 og 9.000 kr. laver så velsmagende espresso, at det sjældent kan forsvares at investere flere penge, hvis man udelukkende jager god kaffesmag. Især når de mindre maskiner, såsom Rivelia, har mange af de samme egenskaber som Bean Adapt.
Det ændrer ikke på, at Primadonna Aromatic brygger en skøn espresso. Selv testet med to lysristede bønner (Bitches Brew fra Riccos og Aga fra Coffee Collective) var smagen balanceret, sød, med fornuftig intensitet og en behagelig syre. En cappuccino tager omkring 1 minut og 36 sekunder, hvilket er helt standard. Og især de kolde opskrifter har været en luksuriøs tilføjelse til min morgenkaffe i sommerheden.
Mælk
Mælkesystemet i Primadonna er præcis det samme, som man finder i eksempelvis DeLonghi Eletta Explore, hvor der er to mælkekander: Én til varmt skum og én til koldt. De kan ikke bruges i kombination, så hvis du skifter mellem cappuccino og iced latte, må du have begge kander i køleskabet, hvilket er lidt irriterende.
Desuden har begge kander den frustrerende egenskab, at låget ikke klikker fast, hvilket betyder, at man risikerer at spilde mælk ud over det hele, hvis man løfter dem i toppen. Mængden af skum styres fra et lille hjul i toppen og fungerer meget intuitivt. Skærmen fortæller, hvad den korrekte indstilling af mælkekanden er, men det er helt op til en selv, om man vil lytte til den.
Mælkekvaliteten er god, uden at være helt på niveau med gode caféer. Fuldautomatiske maskiner har altid problemer med den korrekte “latte-tekstur”, og Primadonna er ingen undtagelse. En cappuccino leveres derimod med et rigeligt lag mælkemousse.
