Nyhed

Rauna Valhalla-højttalere i beton

Svenske betonhøjttalere er genopstået.

(Foto: Rauna)

Den havde vi ikke set komme. De har været væk i lang tid, er så vendt tilbage, for så at forsvinde igen. Svenske Rauna startede allerede i 1982 med betonhøjttalere. Trækabinetter var så håbløst dårlige, mente Bo Hansson, Lennart Bergstedt og Olle Neckman. De tre startede virksomheden med betonhøjttalere, fordi de mente, at det var et meget bedre materiale at bygge højttalere med.

“Resonanserne i et trækabinet findes ikke i et betonkabinet,” sagde de. Hvad de ikke vidste var, at beton har andre resonanser, som ikke altid er gode for lyden.

Men uanset det blev Rauna en succes. Den gulvstående Njord lignede måske noget fra et skib, især i hvid lak, men under den porøse skumplastgrill var der nogle ret fine enheder.

Senere kom modeller som Tyr til at udvide sortimentet, men desværre var det ikke så let at overbevise folk om betonens fortræffeligheder, og i 90’erne forsvandt Rauna.

Der var dengang i øvrigt også en betonpladespiller inde i billedet i et stykke tid, Continuo.

I 2019 genopstod Rauna med to nye modeller, og efter en forsigtig opstart er de nu på banen med Valhalla.

(Foto: Rauna)

Bygget i beton – naturligvis.

Valhalla er et trin ned fra flagskibet Oden, men med de samme kvaliteter i en mindre indpakning. Vi taler om en 80 cm høj model, der vejer 33 kilo.

Den har en 16,5 cm bas-mellemtone kombineret med en 25 mm dome diskant, og rækker over 38 Hz – 22.000 Hz ±3 dB. Følsomheden er angivet til 88 dB, delefrekvensen til 3 kHz og den nominelle impedans til 8 ohm. Den falder aldrig til under 7 ohm.

De laver også to mindre modeller. En gulvhøjttaler ved navn Vale, og en kompakt højttaler kaldet Vidar.

Rauna Vidar. (Foto: Rauna)

I hjemlandet Sverige er prisen på et sæt Valhalla 35.000 svenske kroner.

– Producenterne har en tendens til at snyde med kvaliteten af delefilteret, da det ikke er synligt. Her lægger vi mange ressourcer i hver model. Den dyreste del af en højttaler er ofte selve kabinettet. For os er støbningen af kabinettet det billigste trin i konstruktionen, og det giver os et godt akustisk udgangspunkt. At lave en mere stabil kasse end dette er svært, uanset prisen. Det er derfor, vi har råd til at betale for bedre enheder og delefiltre. Det er fedt at sammenligne med Vale og Valhalla, som virkelig beviser, hvor stor forskellen er bare i komponentkvalitet, siger designer Lennart Niklasson om Valhalla.

WBT-terminaler. (Foto: Rauna)
Les videre
Exit mobile version