4K-opskalering: Behøver vi det?

I disse dage kommer både Blu-ray afspillere og surroundreceivere med indbygget opskalering til 4K-opløsning. Men behøver vi det?

4K-hypen i året som er gået, gør at stadig flere produkter bliver ”kompatible” med 4K-formatet i form af opskalering. Der er selvfølgelig mange grunde til, at nye produkter kan være endnu bedre end deres forgængere. Men om 4K-opskalering er blandt dem er tvivlsomt.

4K-opløsning (3840 x 2160) er noget, vi har ventet på lige siden 50” blev det nye folk-tv. Entusiasterne er begyndt at købe endnu større, og da kan selv Full HD (1080p) trænge til forbedringer. En stor tv-skærm eller projektor med 4K-opløsning har fire gange flere pixels, som kan gøre underværker med billedkvaliteten. Specielt hvis du kan lide at sidde lidt tæt på storskærmen. Den større opløsning fjerner alle spor af pixelering, således at du sidder og ser et billede uden tegn på pixels. Og selv med kildemateriale i almindelig HD-opløsning, altså ikke 4K, vil du kunne nyde det bedre billede, hvis tv-skærmen eller projektoren har 4K-opløsning.

Men behøver vi så 4K-opskalering i Blu-ray afspillere eller surroundreceiveren? Den nødvendige formatomformer til dette format sidder allerede i fremviseren. Ellers ville du bare se et lille billede midt på skærmen, som ikke fylder det ud til kanterne.

Kvaliteten på omformeren
Hvorvidt billedet bør opskaleres til 4K i Blu-ray afspilleren, surroundreceiveren/-processoren eller i selve fremviseren afhænger først og fremmest af kvaliteten på omformeren. Og der er ikke megen grund til at tro, at en surroundreceiver til 5.000 kroner eller en Blu-ray afspiller til 3.000 kroner gør dette job meget bedre end en tv-skærm eller projektor til 150.000 kroner eller mere. Desuden øges den nødvendige båndbredde i HDMI-overførslen betragteligt, hvilket i værste fald kan medføre ustabilitet, jitter og dropouts – specielt over lange kabelstræk.

Hvilket kan lede tanken hen på, at den såkaldte ”fremtidssikre” funktion med 4K-opskalering i en Blu-ray afspiller eller en surroundreceiver er fuldstændig unødvendig. Den dag 4K-skærmene kommer ned i en pris på under 20.000 kroner, begynder vi nok at tale om indmad med kompromisser og måske en topklasse Blu-ray afspiller eller surroundreceiver kan opskalere til 4K med bedre kvalitet. Men indtil da, vil formatomformerne nok være blevet endnu bedre end i dag, hvilket igen betyder, at den indbyggede 4K-opskalering i et kildeprodukt anno 2012 eller 2013 næppe vil kunne bruges til noget som helst fornuftigt. Nogensinde.

Undtagelsen kan være Blu-ray afspillere og processorer i high-end klassen, men jeg mangler at blive overbevist om, at de gør opskaleringen bedre end et ultra high-end tv til op mod 200.000 kroner. Dette er selvfølgelig noget, som skal testes, når 4K-fremvisere bliver mere dagligdags inventar i vores testrum.

4K passthrough
”4K passthrough” er en anden historie. At en surroundreceiver eller processor bør kunne håndtere et signal fra en 4K-billedkilde eller sende det gennem til fremviseren, kan klart kaldes fremtidsrettet. Specielt nu, når 4K-videokameraer er på vej, og i en ikke så fjern fremtid får vi både tv-kanaler og streamingskilder med 4K-opløsning. Men at opskalere billeder med lavere opløsning, er spørgsmålet, om vi ikke skal lade fremviseren tage sig af det.

Se for øvrigt en play-liste på YouTube med ægte 4K-materiale her.

Les videre
Exit mobile version