Signal med skarp kritik af EU-planer om chatkontrol

Edward Snowdens foretrukne beskedtjeneste har ikke mange roser til overs for EUs fortsatte planer om at spionere på alle menneskers chatbeskeder.

Signal

(Foto: Thomas Trutschel/Photothek via Getty Images)

For godt to år siden, den 11. maj 2022, offentliggjorde EU-Kommisionen for første gang sit forslag om den såkaldte chatkontrol.

Formålet med den foreslåede lovgivning? At beskytte mindreårige mod seksuelt misbrug.

Den foreslåede metode? At tvinge sociale medier og chat-apps som Instagram, Snapchat og WhatsApp til at overvåge alle chats i den pågældende app med det formål at scanne indholdet for børnepornografiske billeder samt samtaler, hvor mindreårige bliver udsat for grooming.

En række amerikanske tjenester har allerede i dag, på frivilligt basis, implementeret teknologi, der scanner brugernes beskeder og billeder for ulovlige aktiviteter, herunder Gmail, Facebook Messenger, Skype og Snapchat, men den foreslåede EU-lovgivning ville gøre sådanne løsninger lovpligtige, også for tjenester der bruger end-to-end kryptering, såsom Signal og WhatsApp.

Design 1
“Er det ikke naboen Hr. Müllers lækre datter?” Sådan forestiller Piratpartiet i EU-Parlamentet sig fremtiden, hvis EUs chatkontrol bliver til virkelighed. Partiets tyske parlamentsmedlem, Patrick Breyer, kæmper en intens kamp mod EU-Kommisionens overvågningsplaner. (Foto: Piratpartiet)

Den ide blev dog skudt til hjørne. Flere lande, herunder Tyskland, Østrig og Polen, samt et stort flertal i EU-Parlamentet var imod det vidtgående forslag.

Læs også Kommentar: Stasi 2.0 Forslag fra EU-Kommisionen, der har til hensigt at indføre omfattende chatkontrol for at beskytte børn mod misbrug, indebærer i praksis en skræmmende totalovervågning af os alle sammen.

Men i kulisserne er der blevet arbejdet videre på lovgivningen, og nu har Belgien, der i øjeblikket har formandsskabet for det Europæiske Råd, fremlagt et kompromisforslag, der i alt enkelthed går ud på, at chatkontrollen skal overvåge alle chats, hvor brugerne kan sende billeder og videoer til hinanden.

Med andre ord vil brugeren f.eks. i WhatsApp eller Messenger blive spurgt, om vedkommende frivilligt vil acceptere chatkontrollen. Svarer man nej, vil muligheden for at dele billeder og videoer blive deaktiveret, og man vil fremover kun kunne sende tekst og lydbeskeder.

Men dét går stadig for vidt, mener den krypterede beskedtjeneste, Signal. For det nye forslag forudsætter stadig, at tjenester som Signal og WhatsApp, der i dag transmitterer alt indhold krypteret mellem brugernes enheder, skal gøre det muligt i givet fald at scanne indhold på f.eks. brugerens smartphone, inden beskeden bliver sendt.

For at gøre det klart – vi bliver her til det sidste. Vi står sammen med Europas befolkning og deres ret til privatliv, uanset hvad Kommissionen gør. Men vi vil ikke følge et mandat, der underminerer vores databeskyttelsesgarantier,” siger Whittaker ifølge det tyske tech-medie, Winfuture.

13. juni, få dage efter søndagens valg til EU-Parlamentet skal EUs justitsministre diskutere det belgiske forslag.

Kilde: Netzpolitik

Læs videre
Exit mobile version