Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender: Låge 08Deltag

: LG 55LA970W

Filmkongen

LG 55LA970W træder ind i ringen med ægte LED-baglys og indbygget soundbar.

Skrevet af / 20/12/2013 - 07:54
LG 55LA970W
Audun Hage

LG sætter ligesom Samsung alle sejl for 4K/Ultra HD til vinter. På årets IFA-messe i Berlin lancerede de fire nye UHD-modeller – herunder 970W, som er deres bedste 4K LED-tv. Designmæssigt adskiller LG’s tv sig fra den gemene hob med en lækker buet sokkel og en integreret soundbar for ekstra kraftig lyd. Soundbaren sænkes ned, når du tænder for fjernsynet, og er skjult, når det er slukket.

Brugervenlighed og funktioner
970W er ligesom andre LG-tv’er er udstyret med Magic Remote, en gyroskopstyret fjernbetjening (a la Nintendos Wiimote), som lader dig flytte en musemarkør rundt på skærmfladen. Den er vældig tjekket til det meste betjening og forenkler især navigationen i smart-menuerne. Vi foretrækker helt klart denne fjernbetjening frem for mange af konkurrenternes forsøg udi smart remotes.

Indholdsmæssigt tilbyder LG obligatoriske apps som Netflix, men mangler foreløbig HBO.

Billedkvalitet
Indtil nu har de 4K/UHD-tv’er, vi har testet, været af kant-LED typen. Både Samsung, Philips og Sony benytter denne relativt “normale” teknologi, der giver fremragende kontrast og lysstyrke, men mangler det allersidste i form af bælgmørkt sortniveau og detaljer i mørke scener.

232450583alt5

LG er blandt de første til at tage den overlegne bag-LED teknologi i brug i et UHD-tv til en fornuftig pris. 55LA970W er udstyret med hundredvis af lysdioder på bagsiden af ​​billedpanelet, arrangeret i grupper, der gør det muligt at styre lyset i individuelle zoner (også kendt som local dimming).

Det tager ikke lang tid at se, at det gør underværker for billedkvaliteten, især når vi bænker os med science fiction i en mørklagt hjemmebiograf. LG-skærmen byder på et virkelig bælgmørkt sortniveau, der minder mere om plasma end LCD! Mørke scener som ude i verdensrummet i Star Trek: Into Darkness fremstår med en helt anden dybde, og LG har mærkbart bedre kontrast, når vi sammenligner med Samsungs udfordrer 55F9005. Hvor god Samsung end er med sin Micro Dimming, er det ingen erstatning for ægte local dimming, og LG er afgjort “filmkongen” af de to.

I mere ordinære lyse omgivelser ser det lidt anderledes ud. Her bliver det tydeligt, at LG har valgt en temmelig blank skærmoverflade, der reflekterer meget af omgivelserne. Det kræver med andre ord, at du har kontrol over lyset for ikke at få genspejlinger fra lokalet. Samsung har på sin side et mørkere skærmfilter, der giver et lidt bedre og mere “blankt” sortniveau i lyse omgivelser – omtrent som når man hælder vand på en sort bil.

LG lader til at have valgt en anden strategi end Samsung, når det gælder opskalering. Mens Samsung benytter en kreativ proces, hvor der tilføjes detaljer og kunstig skarphed baseret på analyse af billedmaterialet, går LG mere varsomt til værks med en lidt mindre synlig billedprocessering. Det ser ikke nødvendigvis lige så imponerende ud ved direkte sammenligning og er mere neutralt.

Resultatet er, at forskellen mellem HD og Ultra HD er om muligt endnu mere tydelig på LG’s tv. Ægte UHD-materiale ser utrolig sejt ud, godt hjulpet af LG-skærmens overlegne kontrast og sortniveau, men uden samme blærefaktor som opskaleret Full HD.

LG-skærmen kommer med passive polariserede 3D-​​briller og har dermed gavn af at kunne vise 3D i Full HD-opløsning uden brug af aktiv lukkerteknik i brillerne. Det er den samme teknologi, som anvendes i biografer, og den giver i mange tilfælde mere behagelige 3D-briller end Samsungs aktive variant, hvor brillerne indeholder elektronik, som på skift lukker for de to øjne med høj frekvens.

Lydkvalitet
LG har virkelig gjort sig umage med lydsystemet på dette tv, og det er noget, man klart og tydeligt kan høre. Benedict Cumberbatchs dybe, truende stemme i rollen som rumskurken Khan flænser sig nærmest gennem rummet og rammer os lige i mellemgulvet. Der er autoritet i dialogerne, det er helt sikkert! LG’s tv har også god klarhed og spændstighed i musik og lydeffekter.

232450583alt1

Her behøver du ikke nogen soundbar – hvis du vil opgradere lyden mærkbart, skal du nok ud i en 2.1 eller 5.1 løsning.

Konklusion
LG 55LA970W er en sej udfordrer på 4K-markedet med noget af den stærkeste kontrast og det dybeste sortniveau, vi hidtil har set. Opskalering fra Full HD til 4K er ikke lige så banebrydende, men samlet set leverer LG-skærmen en meget høj ydelse. Lydkvaliteten bliver også taget seriøst af et kraftigt indbygget lydsystem.

For entusiaster, der vil udforske ægte 4K-materiale, er det en af ​​de bedste skærme lige nu, selv om der nok findes bedre “allroundere” derude.

Også i denne test:

Ultra HD-tv’er fra Samsung og LG

Samsung UE55F9005

Knivskarpt multitalent

Samsungs UHD-tv i 9005-serien er en stærk – og opgradérbar – udfordrer på 4K-markedet.

Læs hele testen

Sammenligning

Ultra HD-tv’er fra Samsung og LG

De koreanske giganter Samsung og LG er endelig på markedet med hver sit Ultra HD-tv. Men hvad er 4K eller Ultra HD egentlig, og hvad vil det betyde for vores tv-hverdag fremover?

Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

De bedste storskærme til serier, sport og spil

De bedste OLED-TV'er

Større tv på et budget

Farvestrålende entertainment-TV

Luksuriøst OLED-TV fra Loewe

Samsung TQ98Q80C: King size TV!

Budgetvenligt MiniLED-TV

Samsung møder LG i OLED-duel

Farvestrålende flagskib: Samsungs nye OLED-TV imponerer

Perfekt udendørs-TV

Sonys MiniLED-TV gør træfsikkert comeback

Fortsat blandt de bedste?

Scroll to Top