Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: TRIPLETEST: 55″ premium 4K LCD TV’er

LCD-trekamp!

Samsung, Sony og TCL støder sammen i benhård TV-kamp: Hvilken LCD-skærm giver dig den bedste billedkvalitet for pengene?

Skrevet af / 21/12/2022 - 12:15
TRIPLETEST: 55″ premium 4K LCD TV’er
Audun Hage

Produkter i denne test

Hvis dit gamle TV føles trægt, slap og fattigt på kontrast, kan det være på tide at overveje en ny skærm i stuen. Så kan du endelig nyde filmen, favoritserien eller sportsudsendelsen og opleve deres fulde potentiale! 

I denne test har vi kastet os over tre LCD-skærme i premium-klassen. Alle tre konkurrenter fra Samsung, Sony og TCL kan skilte med 4K-opløsning, HDR (High Dynamic Range) og en variant af direkte LED-bagbelysning, som lover væsentligt bedre billedoplevelse end de billigste varianter. Men hvilket TV er allerbedst? 

TCL C835, Samsung QN85B og Sony X93K på testbænken. (Foto: Audun Hage)

LCD – fortsat et godt alternativ for mange

Valg af TV betyder også et valg mellem forskellige panelteknologier, og dette år har vi set OLED få stor fremgang. Den engang eksotiske teknologi er kommet kraftigt ned i pris og har vundet stadig mere terræn mod LCD-konkurrenterne. Men det betyder ikke, at vi skal glemme LCD helt endnu …! 

LCD er en aldrende teknologi, som er afhængig af bagbelysning for at vise billeder. Derfor har den svært ved at opnå samme overlegne kontrast som de ‘selvlysende’ OLED-skærme, hvor hver sub-pixel har sin helt egen LED. Ser du mange film og serier i et rum med dæmpet belysning, vil forskellen ofte være markant. 

Alligevel formår de dygtigste producenter fortsat at holde liv i LCD ved hjælp af avanceret filterteknik, bagbelysning med LED/ MiniLED og smart billedbehandling. Det betyder, at de bedste LCD-skærme fortsat kan konkurrere med OLED på flere områder. 

Der kan være flere grunde til at vægte et LCD-TV højere end OLED. En af dem er lysstyrke: Hvis du hovedsagelig ser TV i dagtimerne og/eller i lyse omgivelser, kan OLED-skærmen opleves som lige det svageste. Selv om de seneste OLED-generationer har gjort fremgang, er der fortsat et stykke vej, før de kan måle sig med de kraftigste LCD-skærme med LED-bagbelysning.  

De bedste LCD-skærme er i stand til at præstere en væsentligt højere lysstyrke (pænt over 1000 nit) og ofte over et større billedareal end et typisk OLED-TV. Dette giver fordele, hvis du skal bruge skærmen meget i dagtimerne og til engagerende indhold som f.eks. sport. Her skal skærmen naturligvis levere så meget lys som muligt.  

Bedre lysstyrke kan betyde mere intense og engagerende farver. Og netop fordi LCD-skærmene har mere lysstyrke tilgængelig, kan de også have mørkere filtre udenpå skærmen (antirefleks o.l.) som giver mindre genskin.  

En anden faktor kan være, hvis du bruger meget tid på gaming og er bekymret for indbrænding. Selv om risikoen for permanent indbrænding på en OLED-skærm er meget lille, kan det alligevel forekomme i ekstreme tilfælde. Derfor advarer producenterne mod at vise for stærke og statiske billeder over lang tid.

Det lægger vi vægt på, når vi tester

Vi har hentet en trio af premium LCD-skærme fra de kendte producenter Samsung, Sony og TCL. Kravet er 55 tommer, 4K-opløsning, understøttelse af HDR (High Dynamic Range) og en eller anden form for LED-bagbelysning. Modellerne fra Samsung (QN85B) og TCL (C835) er begge udstyret med avanceret MiniLED-bagbelysning, mens Sony bruger den mere konventionelle LED-variant. 

Vi har testet TV’erne op mod hinanden under kontrollerede lysforhold. Udover de visuelle observationer af billedkvaliteten har vi også foretaget målinger af kontrast, lysstyrke og farvegengivelse samt forsinkelse (input lag) for at se, hvordan de forskellige modeller yder i forhold til hinanden.  

Obs! Flere af de testede 55-tommere er også tilgængelige i andre skærmstørrelser (65/75 etc.) til dig som har plads, behov og budget til det. 

Prisen på de testede modeller vil variere gennem sæsonen, og vi anbefaler, at du orienterer dig via prissøgemaskiner som Prisjagt for at holde dig orienteret. Så kan du lettere gøre et kup, når januarudsalget starter! 

Produkter i denne test

Samsung QN85B (QE55QN85B)

Knivskarp kontrast-kanon

Samsung QN85B er et slankt TV med solid ydelse: Her får du et skarpt og kontrastrigt billede med suveræn dybdefølelse!

Samsung-modellen præsterer en strålende kontrastrig og dyb billedkvalitet i et slankt design. Tilslutningsmulighederne er også gode.
Menusystemet halter lidt, og Samsung må fortsat klare sig uden understøttelse af Dolby Vision.
Læs hele testen

TCL C835 (55C835)

Meget billede for pengene

TCL C835 er et veludstyret Google-TV med strålende billedkvalitet til en fornuftig pris.

TCL C835 leverer rigtig god billedkvalitet med glimrende lysstyrke og kontrast, dertil kommer en fin Google-brugergrænseflade og gode tilslutningsmuligheder.
TCL har lidt smallere betragtningsvinkel end konkurrenten fra Samsung.
Læs hele testen

Sony X90K/X93K (XR-55X93K)

God til det meste

Fra Sony kommer et TV med Google TV-brugergrænseflade og toptrimmet billedbehandling. Men X90K/X93K kan virke lidt tungt, sammenlignet med MiniLED-modellerne.

Sony-skærmen leverer superstærk lysstyrke, hvilket gør den velegnet til TV-kigning i lyse rum.
Kontrasten er ikke helt på højde med MiniLED-skærmene, og lyden er ret tynd.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Er dette Samsungs bedste TV til dato?

Hvilket er det bedste OLED-TV i 2024?

Din egen IMAX-biograf

Stor test af billige 55-tommer TV'er

OLED-TV på udsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lækker og balanceret billedkvalitet

Fremragende gaming-TV

De bedste TV'er på budget

Vi tester TCL's største og billigste TV

De bedste storskærme til serier, sport og spil

De bedste OLED-TV'er

Scroll to Top