: TCL U55C7006

Prisgunstig nykommer

TCL’s nye 55C7006 frister med Android TV, 4K-opløsning og HDR til en overraskende lav pris. Aner vi et kinesisk comeback?

Lyd & Billede mener

Jævn lysfordeling, nuancerede farver og glatte bevægelser giver generelt god billedkvalitet. Brugervenligt smart-tv med Android.
Lysstyrken er lidt svagere end forventet, hvilket giver begrænset udbytte af HDR-videomateriale.
55" UHD LCD, 3840 x 2160
3 x HDMI, 2 x USB (2.0/3.0)
Android TV
HDR
Web: tcl.eu/dk

Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 7500 kr

I tv-verdenen er det jungleloven, der gælder. Japanske Sony og Panasonic sad længe i toppen af fødekæden, før sydkoreanske Samsung og LG kom og vippede dem af tronen. Nu kan det snart være kinesernes tur: Producenter som Hisense, Skyworth og THC kaprer markedsandele i et forrygende tempo.

TCL er et relativt nyt mærke på det nordiske marked, men globalt er de nu den tredjestørste tv-producent, lige efter Samsung og LG. De har en bred portefølje fra små og billige til større og mere avancerede modeller.

TCL U55C7006

Den nyeste model fra TCL er U55C7006. Det placerer sig midt i hierarkiet og er et temmelig veludstyret tv til prisen. Et 55 tommers 4K Ultra HD-tv med Android TV og HDR-understøttelse til godt syv tusind kroner lyder temmelig tillokkende. Samtidig ved vi af erfaring, at konkurrencen er hård i dette segment!

Førsteindtrykket, når vi pakker TCL’s tv ud, er at det har en ganske fin udførelse med en slank og blank ramme rundt om selve panelet. En undermonteret “soundbar” gør, at det skiller sig ud fra mængden. Tv’et står på to V-formede fødder, som er lette at montere, men til gengæld kræver, at du har et forholdsvis bredt tv-møbel.

Brugervenlighed og funktioner

TCL er ikke gået i den fælde at udvikle deres egen brugerflade – i stedet anvender de Android 6.9 (opgradering til 7.0 kommer i oktober). Derfor er brugeroplevelsen også meget lig Sonys og Philips’ modeller. TCL understøtter de mest almindelige apps i Google Play-butikken. Tv’et har også indbygget Chromecast, som lader dig vise apps fra Android-telefoner direkte på skærmen. Desuden kan du bruge mobilen som fjernbetjening til YouTube og andre apps.

U55C7006 starter hurtigt og skifter hurtigt mellem de forskellige menuer. Fjernbetjeningen virker gennemtænkt med bl.a. genvejsknap til Netflix. Den ligger godt i hånden, og Sonys remote er en tung klods i sammenligning. Menusystemet er overskueligt, og generelt giver TCL en udmærket brugeroplevelse – hverken bedre eller dårligere end andre Android-tv’er.

Billedkvalitet

Som de fleste skærme i denne prisklasse bruger TCL et kant-LED LCD-panel. Det udmærker sig ved 10 bit farver (Wide Colour Gamut) og understøttelse af HDR. Men specifikationer er én ting; noget andet er, hvordan det klarer sig i praksis …

Førsteindtrykket er positivt. Vi starter med tv’et i Cinema-indstilling for at undgå overdrevne farver og ditto kontrast, og det lader til, at TCL har gjort det godt.

For det første har skærmen en meget jævn lysuniformitet uden generende lyspletter. Horisontalt har tv’et også en udmærket betragtningsvinkel. Man kan sidde et stykke ude til siden, uden at billedet mister kontrast og farver. Derimod bemærker vi, at det påvirkes mere af den vertikale betragtningsvinkel. Man bør derfor sidde i nogenlunde samme højde som tv’et.

Sortniveauet må også siges at være mere end godkendt – ikke i OLED-klasse, selvfølgelig, men godt af LCD at være. Tv’et har en vis grad af (software-baseret) local dimming, der fungerer godt uden generende bivirkninger. Hvad bevægelser angår, er de også glatte og fine, og består fodboldtesten med glans.

Farvegengivelsen er både stærk og nuanceret, uden alt for overdrevne kulører i Cinema-indstillingen. Vi bemærkede dog et svagt grønstik i billedet, som også kom til udtryk i måleresultaterne.

På overkommelige tv’er er man ofte “låst” med de farver, man har, men TCL har heldigvis en ekstramenu til os, der kan lide at finjustere billedet, med avancerede indstillingsmuligheder for både hvidbalance og primærfarver. Det gav os mulighed for at kalibrere grønstikket væk og opnå en regelret farvegengivelse. Oveni fik vi en præcis gråtoneskala med meget lav afvigelse (Delta E average 0,28). Alt i alt temmelig imponerende for et tv i denne prisklasse.

Begrænset lysstyrke i HDR-tilstand

HDR-videoindhold (High Dynamic Range, højt dynamisk omfang) er det store tema i tv-verdenen for tiden. TCL U55C7006 skifter til den rigtige billedindstilling, når vi afspiller en Netflix-serie eller en Blu-ray-film med HDR, hvilket tyder på, at formatunderstøttelsen er i orden.

Vi er imponeret over skarpheden og farvenuancerne, men lysstyrken og kontrasten er ikke det fedeste, vi har set. Det havde vi heller ikke forventet – prisen taget i betragtning – men det er værd at notere sig alligevel.

På det seneste er vi bogstavelig talt blevet blændet af flagskibene fra Samsung og Sony, hvor lysstyrken kryber op på 1000 nit eller mere i de lyseste ekstremer. TCL’s skærm ligger til sammenligning på mellem 200 og 300 nit afhængigt af billedindstilling. Det er mere end nok til almindeligt tv-kiggeri, men alt for lavt til at give en fuldfed HDR-oplevelse.

Lydkvalitet

De fleste tv’er i denne prisklasse bruger små, skjulte højttalere på den underste kant, som ofte er præget af indelukket lyd. TCL bruger fremadrettede højttalere, og det kan høres i form af, at lyden generelt er klarere med lidt mere distinkt stemmegengivelse. Bassen er forholdsvis tynd, men tv’et har ingen problemer med at spille højt og rent. Samlet set er lydkvaliteten lidt over gennemsnittet for denne prisklasse.

Konklusion

Den tid, hvor kinesiske tv-mærker kunne betragtes som billige kopivarer af tvivlsom kvalitet, ser ud til at være forbi. TCL 55C7006 fremstår som et vellavet tv med flot ydelse til prisen. Takket være Android-brugerfladen kan det konkurrere på lige vilkår med smart-tv’er fra konkurrenter som Sony og Philips.

Billedkvaliteten er generelt god med overbevisende sortniveau og imponerende farvenuancer. Lysstyrken virker derimod noget sparsom, hvilket lægger en dæmper på oplevelsen af HDR-materiale.

picture1 picture2 picture3
<
>
(Foto: TCL)
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Huaweis første hi-fi-højttaler imponerer. Ikke så underligt, da det er Devialet, der står for lyden.
  Premium-soundbaren LG SN8YG har, hvad man har brug for af udstyr, og lydmæssigt har LG oppet sig. Men hvad pokker har de tænkt på med app’en?
  Marantz’ nye CD-afspiller er også en netværksafspiller. Og en internetradio. Og en DAC. Og en forforstærker. Og en ...
  Der var engang, hvor Apples MacBook Air var det helt naturlige valg, hvis man skulle have sig en prisbillig og ultraslank bærbar computer. Er det stadig tilfældet?
  Marantz Model 30 er en pragtfuld forstærker for både øjne og ører, og byggekvaliteten overgår det meste.
  En netværksspecialist og et high-end lydfirma har sammen begået en smart-højttaler i hi-fi-kvalitet.
  For prisen på et par støjreducerende hovedtelefoner leverer Philips Fidelio X3 uendelig meget bedre lyd.
  Anden udgave af den mindste Citation smart-højttaler giver Sonos kamp til stregen.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Philips OLED805 (65OLED805)

  Vejl.pris 22999 kr En rigtig farvebombe

  TCL C815 (65C815)

  Vejl.pris 8799 kr Frisk og frækt budget-TV

  Panasonic HZ2000 (TX-65HZ2000E)

  Vejl.pris 32995 kr Mestrenes mester

  Samsung Q950TS (QE75Q950TS)

  Vejl.pris 59990 kr Ultraskarpt drømme-TV
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.