Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Panasonic TX-P50ST60

Svanesang for plasma

Efter mange år med suveræn billedkvalitet er det snart slut med Panasonics plasmaskærme. Men budgetmodellen 50ST60 er stadig et rigtig godt køb.

Skrevet af / 21/01/2014 - 13:21
Panasonic TX-P50ST60
Audun Hage

Panasonics plasmaskærme har altid været et soleklart alternativ for film-entusiaster, der går efter den bedst mulige billedkvalitet. Men nu er de snart et færdigt kapitel: Panasonic annoncerede nemlig i november 2013, at de vil udfase teknologien helt. Når du læser dette, skulle produktionen efter planen være stoppet. Men salget fortsætter, så længe lager haves, og derfor er der stadig mulighed for at sikre sig et plasma-tv på “ophørsudsalg” …

50ST60, som vi tester her, findes også i en 55 og en 65 tommers version og tilhører Panasonics mest overkommelige plasmaserie med 3D – sandsynligvis den serie, der giver mest valuta for pengene.

Udseendet er lidt mere massivt end LED-konkurrenterne, og skærmen vejer også nogle kilo ekstra. Den forholdsvis tykke ramme rundt om skærmen gør, at 50ST60 få et lidt mere dominerende udseende end f.eks. Sonys supertynde 50-tommer.

Brugervenlighed og funktioner
Panasonics menusystem er bygget op omkring hovedmenuen Home Screen. Den møder dig, hver gang du tænder for fjernsynet, og linker til forskellige indholdskategorier som tv, video-optagelse og apps. Du kan selv vælge, hvilke links du vil lægge på startskærmen.

Viera Smart-portalen har en masse apps at byde på, men det er Netflix og YouTube, der er de mest interessante til daglig brug. Du har også adgang til Facebook og din egen browser, men det går lidt for langsomt til, at tv’et kan blive en reel konkurrent til din pc eller tablet. Det er bedre at bruge tablet’en som fjernbetjening.

Billedkvalitet
Plasmaskærme har altid haft traditionelle styrker og svagheder. Fordi plasmapanelet er i stand til at tænde og slukke hver pixel individuelt, opnår de rigtig god kontrast og sortniveau i forhold til LCD. 50ST60 har ikke lige så blændende lysstyrke som LED-skærmene i testen, men levere tilstrækkeligt med lys til selv fuldt oplyste rum.

Når vi dæmper belysningen og sætter film på, er Panasonic-skærmen afgjort i sit es. Ingen af LED-skærmene – ikke engang Sony W685 – kan måle sig med det formidable sortniveau. Mørke scener er virkelig bælgmørke, samtidig med at detaljer og gråtoner i de mørke områder kommer bedre frem. Disse egenskaber er det svært for en almindelig LED-skærm at matche, og man skal op i dyre bag-LED eller OLED-skærme for at overgå dem.

50ST60 har også en meget nuanceret og naturlig farvegengivelse, men her er forskellen i forhold til LCD-konkurrenterne ikke lige så stor. Det lykkes f.eks. modellen fra Sony at præstere en gengivelse, der ligger helt tæt på, hvad Panasonic-plasmaen leverer. Men når det gælder film i dæmpet belysning, er der ingen tvivl om, at Panasonic er konge.

Lydkvalitet
Lyden fra 50ST60 er desværre temmelig tam. Der er ikke særlig meget fut i de indbyggede højttalere, og lydgengivelsen er forholdsvis tynd og indelukket. Her må man helt klart ty til et separat anlæg eller en soundbar, hvis det gode billede skal ydes retfærdighed.

Konklusion
Panasonic TX-P50ST60 giver fremragende billedkvalitet til en fornuftig pris. Hvis underholdningsmenuen for det meste består af film og tv-serier, er det stadig et tv, der er let at anbefale. Denne model (samt andre plasmaer fra Panasonic) vil formentlig være svær at få fat på i fremtiden, så det gælder om at handle, før det er for sent!

Lyd & Billede mener

Panasonic TX-P50ST60 leverer billedkvalitet af meget høj klasse. Især kontrast og sortniveau er imponerende og gør, at tv’et er suverænt til at se film og serier i dunkel belysning. Et af de allerbedste tv’er i sin prisklasse og et soleklart eksempel på fordelene ved plasma. Til denne pris er det svært at finde ankepunkter, men lysstyrken er ikke på højde med LED-skærmene, og man må derfor tage nogle forholdsregler i lysere omgivelser.

Også i denne test:

syv 50" tv’er i budgetklassen

LG 50LA660V

Smart og lækkert

Her er en fin allrounder til sport og underholdningsprogrammer, som også har godkendt lydkvalitet.

God kontrast og lysstyrke gør 50LA660V fremragende til lyse rum, og det har jævne bevægelse selv ved udfordrende sports- og underholdningsprogrammer. Også plus for mange smart-funktioner og markedets måske bedste fjernbetjening.
Sortniveauet ikke er helt i top. Sammenlignet med testens bedste er LG mærkbart mere gråt med en lidt falmet filmgengivelse som resultat.
Læs hele testen

Toshiba 50L7363

En ulv i fåreklæder

Indpakningen er ikke særlig prangende, men denne Toshiba-skærm giver imponerende billedkvalitet til prisen.

50L7363 har et anonymt udseende, men det er glemt, så snart man ser det flotte billede. Kontrast og sortniveauet er fremragende, skarpheden er god, og bevægelserne er glatte. Fornem billedkvalitet til prisen.
Udseendet er som nævnt ikke det mest spændende, og man må tåle et lidt mere kedeligt menusystem med relativt få smart-funktioner. Lyden er tam, men det er Toshiba ikke alene om i denne prisklasse.
Læs hele testen

Samsung UE50F5505

Ikke helt i mål

Samsungs budgetmodel tilbyder flere smart-funktioner, men billedkvaliteten er ikke i top.

UE50F5505 byder på flot design, overlegen brugervenlighed og gode smart-tjenester som Netflix og HBO. Billedgengivelsen er lysstærk og egner sig fint til at se fjernsyn i lyse rum.
Sortniveauet er ikke det bedste, vi har set i denne prisklasse, og billedet gør kun et middelmådigt indtryk med ujævn farvebalance. Meget kan rettes op i menuerne, men flere konkurrenter leverer et bedre billede lige ud af kassen.
Læs hele testen

Sony KDL-50W685

Minimalistisk billedkunstner

Sonys nye budget-tv imponerer: Bag den slanke indpakning skjuler der sig en billedkvalitet af meget høj klasse.

Imponerende billedkvalitet med rigtig god kontrast, sortniveau og farvegengivelse gør, at KDL-50W685 kan tilfredsstille selv kræsne film- og spil-entusiaster. Gode billedindstillinger fra fabrikken gør, at det fungerer rigtig godt lige ud af kassen. Et virkelig godt tv til prisen.
Lyden er desværre lige så tynd, som tv’et er slankt, så man må påregne en ekstraudgift til et separat lydsystem.
Læs hele testen

Philips 50PFL4208

Billigt men ikke særlig godt

Philips har altid kæmpet for at være i front blandt tv-producenterne og har leveret mange gode modeller den sidste tid. Desværre lander 50PFL4208 lidt på halen og kan ikke måle sig med de bedste i testen.

50PFL4208 er en rimeligt billig storskærm, der alligevel er spækket med smart-funktioner og apps. Et simpelt og brugervenligt tv, som man hurtigt bliver fortrolig med.
Billedkvaliteten opfylder ikke helt vores forventninger med et mere grovkornet og uskarpt billede, og manglen på bevægelseskompensation gør, at billederne bliver lidt ujævne ved bevægelse.
Læs hele testen

Panasonic TX-L50ET60

Flot farvegengivelse

Med fine farver og lækkert design er Panasonic TX-L50ET60 et godt alternativ til firmaets plasma-tv’er.

TX-L50ET60 er et gennemført LED-tv med fremragende billedkvalitet, god brugervenlighed og de vigtigste smart-funktioner om bord. Især farvegengivelsen imponerer med præcise og naturtro farvetoner.
Mens Panasonics plasma-tv leverer klasseledende sortniveau, bliver det kun middelmådigt med denne LED-model. Dermed er det ikke det mest velegnede tv til at se film i biografmørke.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

De bedste OLED-TV'er

Større tv på et budget

Farvestrålende entertainment-TV

Luksuriøst OLED-TV fra Loewe

Samsung TQ98Q80C: King size TV!

Budgetvenligt MiniLED-TV

Samsung møder LG i OLED-duel

Farvestrålende flagskib: Samsungs nye OLED-TV imponerer

Perfekt udendørs-TV

Sonys MiniLED-TV gør træfsikkert comeback

Fortsat blandt de bedste?

Knivskarpt OLED-TV fra Sony

Scroll to Top