Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender: Låge 09Deltag

: LG 55UF860V

Svag kontrast

Det nye LG ser tilsyneladende meget prisbilligt ud med sine flotte specifikationer, men 55UF860V kikser lidt, hvad kontrasten angår.

Skrevet af / 09/10/2015 - 05:00
LG 55UF860V
Audun Hage

LG kører hårdt på med OLED i øjeblikket, men organiske lysdioder er stadig en kostbar teknik forbeholdt de virkelig dyre high-end modeller. Især hvis man vil have et tv med 4K-opløsning. Og det vil man jo, nu hvor indholdet er begyndt at melde sig! Det er LG selvfølgelig klar over, og så længe LCD LED fortsætter med at give kolde kontanter i kassen, ser de formentlig ingen grund til at holde op med at lave gode, billige tv’er.

Modeludvalget fra LG er stort, men 55UF860 skiller sig lidt ud. Det er en “pimpet” specialmodel til det nordiske marked, som efter sigende kombinerer egenskaber og elementer fra design-topmodellen UF950 i en lavere prisklasse. Designmæssigt kan det prale af en elegant bronzefarvet sokkel og ditto ramme, lavet til at passe ind i trendy hjem.

 

Brugervenlighed og funktioner

LG har været blandt de fremmeste producenter af smart-tv’er på det seneste. De skiftede for nylig til deres eget operativsystem WebOS, og siden da er flere af konkurrenterne fulgt efter med lignende egenudviklede varianter.

LG-skærmen er virkelig let at bruge med sin Magic Remote fjernbetjening med “musemarkør” på skærmen samt et intuitivt og grafisk flot menusystem. Udvalget af apps er ikke så bredt som hos Samsung, men man finder hurtigt noget at se, hvis man er YouTube- eller Netflix-fan.

 

Billedkvalitet

Kvaliteten af billedet er jo det, det drejer sig om, i denne såvel som alle andre prisklasser, og dertil er 55UF860 udstyret med et godt specificeret billedpanel af typen IPS, hvilket indebærer bredere betragtningsvinkel end almindelig VA LCD. LG’s skærm bliver da også mindre påvirket af siddeposition end Samsung og de andre konkurrenter, og kan tåle en lidt større spredning i antallet af seere i sofaen. Både farve og kontrast bevares bedre ude på siderne.

Alligevel er det billedkvaliteten set lige forfra, der betyder allermest, og her kommer LG-skærmen lidt til kort i forhold til Samsung og de andre udfordrere, når det gælder vigtige egenskaber som sortniveau og kontrast.

UF860 er udstyret med en tilsyneladende simpel kantbelysning, som kun kan dæmpes i relativt store partier ad gangen. En lille undertekst eller et lyst kanallogo på mørk baggrund er derfor nok til, at den halve skærm lyser op og dermed mister kontrast og dybdefølelse.

En god måde at få masser af lys og kontrast til tv-kiggeri i dagtimerne på, men det harmonerer dårligt med en film- eller seriemaraton i dæmpet belysning! Billedkvaliteten står derfor i grel kontrast (ordspil tilsigtet) til LG’s eget OLED-tv 55EC930V, som er kendt for mesterligt sortniveau og fremragende lysstyring.

LG’s billedprocessering er heller ikke den bedste i klassen. Hurtige kamerabevægelser kan indimellem virke lidt hakkende og staccato-agtige, og skærmen er ikke den bedste til at opskalere lavopløste signaler til 4K-opløsning. Hvilket er en skam, for den har utvivlsomt mange andre gode kvaliteter. Ægte 4K-billeder fremstår virkelig knivskarpt, og tv’et byder på en neutral, nuanceret farvegengivelse samt mange avancerede kalibreringsmuligheder.

 

Lydkvalitet

LG-skærmen har klar stemmegengivelse og brugbar bas til musik og lydeffekter, men lyder lidt anstrengt ved højere volumen. Den fungerer fremragende til nyheder og underholdningsprogrammer, men til serier og film med mere gang i lydsporet anbefaler vi at supplere med en soundbar.

 

Konklusion

LG 55UF860V har mange gode kvaliteter at byde på, men kan ikke helt følge med de bedste, når det gælder smældende kontrast og afgrundsdybt sortniveau. Lysstyringen er lidt for unøjagtig, hvilket kommer til udtryk ved, at for store dele af skærmen lyser op ad gangen.

Selv om UF860 unægtelig er et imponerende skue og har god brugervenlighed, er det for ubalanceret til at nå helt til tops i dette fornemme selskab.

Lyd & Billede mener

LG-skærmen har rigtig god skarphed og bredere betragtningsvinkel end konkurrenterne. Komfortabel betjening med pegefjernbetjening trækker også op. LG scorer kun middel på kontrast og sortniveau på grund af bagbelysningen, der lyser for store billedpartier op ad gangen.

Også i denne test:

Fire 55" 4K-tv’er

Sony Bravia KD-55X8505C

Paranoid Android

Sonys kombattant i mellemklassen leverer solid ydelse på billedfronten, men hæmmes af en lidt ufærdig brugerflade.

Den elegante skærm har fremragende billedprocessering og formår at få selv lavopløst indhold til at se rigtig godt ud. Her får du et billede med masser af detaljer og naturtro farver. Rekordlav forsinkelse er godt nyt for gamere.
Det er meningen, at den nye Android-brugerflade skal løfte smart-tv til nye højder, men foreløbig opleves den som temmelig trist, hvad brugervenlighed og udvalget af interessante tjenester angår.
Læs hele testen

Samsung UE55JS8505

Farvestrålende

Samsungs 8-serie har længe været populær for sin kombination af flot design, god brugervenlighed og høj ydelse. Årets model JS8505 har desuden rigtig lækker billedkvalitet!

Samsung leverer et knivskarpt billede fuld af detaljer, kontrast og farvenuancer. Brugervenligheden er der også taget godt hånd om med masser af computerkraft og et godt udvalg af smart-tjenester.
Sortniveauet slår ikke nogen rekorder, og betragtningsvinklen er begrænset. Ellers er der ikke meget at kritisere.
Læs hele testen

Panasonic Viera TX-55CX700/CXC725

Multitalent

Selv efter yderligere sammenligninger fortsætter Panasonics CX700-serie med at imponere testpanelet.

Godt sortniveau, jævn lysfordeling og naturtro farvegengivelse karakteriserer Panasonic-skærmen, der også er blevet hurtigere og mere brugervenlig end tidligere generationer.
Smart-platformen fra Firefox fungerer fint – bare vær obs på, at udviklingen af nye apps til dette system typisk vil tage længere tid end til andre platforme.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

De bedste storskærme til serier, sport og spil

De bedste OLED-TV'er

Større tv på et budget

Farvestrålende entertainment-TV

Luksuriøst OLED-TV fra Loewe

Samsung TQ98Q80C: King size TV!

Budgetvenligt MiniLED-TV

Samsung møder LG i OLED-duel

Farvestrålende flagskib: Samsungs nye OLED-TV imponerer

Perfekt udendørs-TV

Sonys MiniLED-TV gør træfsikkert comeback

Fortsat blandt de bedste?

Scroll to Top