Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Sony A85 (KD-65A85)

Hårdtslående OLED-TV

Sony A85 er et glimrende OLED-TV med et flot billede og klar, men usynlig lyd!

Skrevet af / 20/10/2020 - 16:40
Sony A85 (KD-65A85)
Audun Hage

A85 er den billigste OLED-serie, Sony tilbyder for modelåret 2020. Den er baseret på samme formel som tidligere generationer og har et topmoderne billedpanel fra LG, mens Sony selv har stået for billedprocessering og lyd.

Her bruger japanerne endnu en gang deres innovative Acoustic Surface højttalerteknologi, hvor lyden kommer direkte ud af TV-skærmen – hvilket også bidrager til et særegent, minimalistisk design.

Årets model har fået en række opdateringer, men den vigtigste ændring er skjult under panseret. A85 er nemlig udstyret med Sonys videoprocessor X1 Ultimate, som allerede er kendt for stærke billedpræstationer. Desuden kan den prale af Android smart-TV og understøttelse af de nyeste videoformater. Alt dette bidrager til en meget potent samlet pakke.

KD-65A85-87-89-PRODUCT-IMAGE(4) KD-65A85-87-89-PRODUCT-IMAGE(8) KD-65A85-87-89-PRODUCT-IMAGE(10) KD-65A85-87-89-PRODUCT-IMAGE(5) KD-65A85-87-89-PRODUCT-IMAGE(11)
<
>
Sony A85 har et eksklusivt design, der tager sig bedre ud end mange af de andre OLED-skærme, vi har haft på testbænken. (Foto: Sony)

 

Design

Sonys OLED-skærme kan hævdes at være blandt de mest stilrene TV’er på markedet. Ligesom forgængerne har A85 en lækker udførelse med en mørk, afrundet ramme i børstet metal og står på to diskrete metalfødder.

Her er der ingen blinkende lys, der kan forstyrre billedoplevelsen. Vi bemærker dog, at A85 ligesom de fleste andre OLED-TV’er har en meget blank skærmoverflade. Det betyder, at TV’et vil være følsomt over for spejlinger af omgivelserne og lyskilder i rummet. For ikke at tale om fedtfingre fra de små. Vær opmærksom på det!

Set fra siden er OLED-panelet tyndt, men skærmen har også en tykkere del, hvor elektronikken og højttalerne er placeret. Det betyder, at TV’et vil rage en del ud ved vægmontering.

Brugerfladen er Android-baseret, og Sony-skærmen byder på en række aktuelle streaming-tjenester. (Foto: Audun Hage)

Brugervenlighed og funktioner

A85 kommer med det populære Android-system fra Google (version 9.0) om bord. Sony var en af de første producenter, der tog Android til sig, og den aktuelle version har fået en række forbedringer. Menuerne er blevet mere overskuelige, og apps indlæses hurtigt. Takket være Google-platformen er udvalget af tjenester også meget bredt og inkluderer nu Disney+.

Desuden understøtter A85 stemmestyring med Google Assistant og har indbygget Chromecast, der gør det nemt at streame eller dele indhold fra Android-telefonen. Apple-brugere kan glæde sig over understøttelse af AirPlay og HomeKit, som gør det lettere at styre TV’et og dele indhold via iPhone.

Vi har længe kritiseret Sony for deres forhistoriske IR-baserede fjernbetjeninger. Derfor er det rart, at A8-serien nu også har fået den opdaterede premium-fjernbetjening med Bluetooth-overførsel. Den er langt mere behagelig at bruge og behøver ikke engang at peges direkte mod TV’et, for at det reagerer.

Sony A85 understøtter såvel Dolby Vision HDR som standard HDR10 og HLG. Det kan også prale af Netflix Calibrated Mode, der tilbyder Netflix-indhold i studiekvalitet. Derimod er der ingen understøttelse af det åbne HDR10+ format med dynamiske metadata, som bl.a. Amazon Prime bruger. Hvorfor ikke, Sony?

Læs også Sony lancerer 48 tommers OLED Sonys mindste og hidtil bedste (?) OLED-TV kommer i august.

Mangler HDMI 2.1

Sony A85 har fire HDMI-indgange, hvoraf den ene er udstyret med den højopløste lydreturkanal eARC. Desværre må man kigge langt efter HDMI 2.1, som er sidste skrig på tilslutningsfronten. Det betyder, at en række nyere – primært gaming-relaterede – funktioner glimrer ved deres fravær.

A85 må således klare sig uden VRR (Variabel Refresh Rate) og ALLM (Auto Low Latency Mode) – for slet ikke at nævne HFR (High Frame Rate, 4K 120 Hz). Vi synes, det virker lidt uovervejet af Sony, som også producerer spilkonsoller. Den nyligt lancerede PlayStation 5 vil ikke nødvendigvis kræve alle disse funktioner, men vil helt sikkert drage fordel af dem.

HDMI 2.1 eller ej: Vi målte forsinkelsen (input-lag) til ca. 15 millisekunder i spilindstillingen, hvilket er glimrende.

Lav forsinkelse. (Foto: Audun Hage)

Billedkvalitet

Sony A85 har fået en reel opgradering af billedmotoren sammenlignet med forgængeren AG8. Monsterprocessoren X1 Ultimate var før kun at finde i de dyreste Master Series-topmodeller.

Sony-processoren har mange avancerede funktioner i værktøjskassen, deriblandt Pixel Contrast Booster, der forbedrer farver og kontrast, samt ikke mindst X-Motion Clarity, der skal sørge for glatte og sømløse bevægelser.

Vi var selvfølgelig spændt på, hvad Sony har opnået med deres nye billedtricks, og vi blev ikke skuffet: Her vil både almindelige TV-brugere og mere trænede øjne nok blive vældig imponeret.

For det første har A85 et imponerende stærkt, bredt og naturligt farvespektrum. I 1. sæson af Cobra Kai på Netflix er der en scene, hvor karatespiren Robert besøger en skaterpark. Disse udendørsscener er som udgangspunkt almindeligt TV-indhold uden nogen særlig imponatoreffekt. Men Sony formår at få dem til at se skræmmende realistiske ud!

Den turkisblå himmel skinner imod os med en intensitet og farvedybde, som vi næppe har set magen til, uden at det på nogen måde føles overdrevet eller overmættet. Græs og hudtoner ser stadig meget naturlige og nuancerede ud. Her virker det, som om Sony-skærmen har fået en ordentlig vitaminindsprøjtning sammenlignet med sidste års model.

Vi bevæger os fra skaterparken og ind på karatemåtten (ren nostalgi!), og det tager ikke mange millisekunder at registrere, at der også er sket noget på bevægelsesfronten. Forgængeren AG8 med processoren X1 Extreme var rigtig god til bevægelsesskarphed. Men A85 er faktisk blevet endnu glattere og skarpere, og bevarer fokus bedre uden at bryde op ved hurtige bevægelser og kamerapanoreringer.

Undertegnede er ret sart over for dette, men Sony A85 klarer sig vanvittig godt – noget af de bedste, jeg har set, når det gælder bevægelse.

Sony-skærmen er også rigtig god, hvad angår billedstøj – eller rettere fraværet af støj. Aggressiv støjreduktion kan ofte medføre, at der lægger sig et kunstigt lag over billedet, som visker de mindste detaljer ud. Som at hælde barnet ud med badevandet!

Sony har imidlertid en meget effektiv og samtidig varsom støjreduktion, som formår at filtrere irriterende blokstøj væk uden at mudre de små detaljer til.

Hvad angår kontrast og sortniveau, er OLED-skærmen som sædvanlig i sit es. Vi bemærker endda, at A85 har fået lidt flere detaljer i de mørke områder, samtidig med at der er mere dynamik i de lyseste partier.

Sony-skærmen har også fået lidt bedre lysstyrke – omkring 50-100 nit mere end forgængeren. Det er ikke dramatisk, men nok til, at det kan mærkes. Her kan A85 dog ikke måle sig med Panasonic HZ2000, som klarer op mod 900 nit.

Ny premium-fjernbetjening! (Foto: Audun Hage)

Lydkvalitet

Den særlige højttalerløsning er et es i ærmet for Sony. Acoustic Surface-teknologien består af små “aktuatorer”, der vibrerer billedpanelet i takt med lydsignalet. Det giver både hørbare og visuelle fordele.

På de fleste TV’er kan man ofte opleve en lille uoverensstemmelse mellem det, man ser og hører, fordi højttalerne er monteret i bunden af billedet. På Sony-skærmen kommer lyden derimod lige ud af skærmen, hvilket giver meget bedre kobling mellem lyd og handling.

Sony-skærmen udmærker sig ved meget klar og tydelig lyd og god fylde i bassen takket være en ekstra bashøjttaler på bagsiden. Lyden kan også optimeres: Ved hjælp af fjernbetjeningens indbyggede mikrofon kan man lave en hurtig “rumkorrektion”, der afbalancerer frekvensgangen. Samlet set lyder det rigtig godt.

Sonys lydløsning kan selvfølgelig ikke hamle op med en stor soundbar med Atmos surround-lyd, og kræsne ører vil sikkert gerne opgradere på lydfronten. Og det kan man sagtens – A85 understøtter højopløst eARC, og de indbyggede højttalere er jo alligevel usynlige og af vejen …

Hi-yaaah! Sony A85 leverer knivskarpe, glatte og flimmerfri billeder. Her fra 1. sæson af Cobra Kai fra Netflix. (Foto: Audun Hage)

Konklusion

Sony A85 er på mange måder et brandgodt TV. Årets model har fået en vigtig opgradering på billedfronten, som gør, at A85 bedre kan hævde sig over for OLED-konkurrenterne fra Philips, Panasonic og ikke mindst LG selv.

Sonys billedprocessering er blandt de bedste i branchen, hvad angår bevægelser og farvegengivelse, og formår at producere virkelig magiske billeder! Sonys party-trick er den potente indbyggede højttalerløsning, der giver stærk og klar lyd uden at være synlig med det blotte øje.

Derimod er det lidt skuffende, at A85 ikke er opdateret på tilslutningsfronten med de nyeste HDMI 2.1-funktioner. Det er ikke nogen “dealbreaker”, hvis du ikke skal bruge TV’et sammen med nymodens spilkonsoller, men det er værd at notere sig. Med det i mente tøver vi ikke med at give Sony A85 en klar anbefaling!

 

Karakter
Sony A85 (KD-65A85)
High End

Lyd & Billede mener

Sony A85 leverer drønflotte billeder med fin kontrast, dybt sortniveau og jævne bevægelser. Desuden giver de usynlige højttalere klar og tydelig lyd. Fjernbetjeningen er også blevet meget bedre. Sony-skærmen må klare sig uden de nyeste HDMI 2.1-funktioner.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

OLED-TV på udsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lækker og balanceret billedkvalitet

Fremragende gaming-TV

De bedste TV'er på budget

Vi tester TCL's største og billigste TV

De bedste storskærme til serier, sport og spil

De bedste OLED-TV'er

Større tv på et budget

Farvestrålende entertainment-TV

Luksuriøst OLED-TV fra Loewe

Samsung TQ98Q80C: King size TV!

Scroll to Top