Test: Samsung UE46D8005

Årets bedste LED-TV!

Da Samsung tilbage i januar afslørede deres nye serie af LED-tv’er i Las Vegas, var det for en måbende verdenspresse. Skærmene var ikke bare flotte at se på, men var også intelligente.
Lyd & Billede mener
Lækkert design Flot billede Imponerende netværksmuligheder
Tarvelig fjernbetjening Meget genskin i skærmen
Specifikationer
 • Fuld HD, 3D
 • DVB-T, C, S
 • CI-slot, 2 x Scart, Component, Composit, 4 x HDMI (1,4), Optisk udgang, hovedtelefon-udgang, 3 x USB, VGA, 2D til 3D
 • Web-browser
 • Wi-Fi (801.11a/b/g/n)
 • Skype Search All
 • Social TV
 • Smart Phone Remote support
 • Samsung Apps
 • SmartHub
 • Allshare (DLNA)
 • Connectshare Movie (USB 2.0)
 • Optage/timeshift via USB
 • Indbyggede stereo-højtalere (2 x 10 watt)
 • Ét par 3D-briller følger med i kassen.
 • Mål: 104,1 x 60,0 x 3,0 cm
 • Vægt: 12,4 kg
forfatter

Samsung D8005 er en ufattelig flot fladskærm. Ikke alene er den ustyrligt tynd, den er også så proppet med muligheder, at du næppe finder et bedre køb i år.

Den aluminiums-ramme, der løber rundt i kanten, måler kun fem millimeter, og man skulle næsten tro, at billedet svæver på væggen. Det eneste, der bryder den tynde aluminiums-ramme, såfremt du hænger skærmen op på væggen, er et lille oplyst Samsung-logo i bunden. Det er ufattelig lækkert lavet, og en imponerende bedrift set i forhold til, hvad der var muligt for kun et år siden.

Med så smal en ramme kunne man dog godt komme i tvivl om, om der overhovedet var blevet plads til højtalere. Men bare rolig, de sidder i bunden og spiller overraskende godt, den slanke profil taget i betragtning. Heldigvis kan lyden dog også køres fra skærmen til dit anlæg for på den måde at få den fylde og dybde, som en god film fortjener.

Med så flot en skærm er det dog synd, at Samsung har valgt at medlevere så grim en fjernbetjening. I modsætning til sidste år, hvor topmodellen havde en lækker fjernbetjening i stål-look, er dette års topmodel udstyret med en kedelig sort plastic-klods. Heldigvis kan du selv råde lidt bod på det, såfremt du har en iPad, Galaxy Tab, Android-telefon eller iPhone liggende. Hent en gratis app, og du kan nu styre dit tv med en af disse i stedet.

Fremragende billede
Heldigvis stopper D8005 ikke med at imponere ved designet, og du bliver bogstavelig talt blæst væk, når du får tændt for skærmen. Farverne er utrolig velbalancerede og naturlige, og sort er uhyggeligt sort i forhold til, hvad der er standarden for en LCD-skærm. Det hele kan justeres via en masse parametre og filtre i tv’ets menuer, så hvad enten til du er til et realistisk eller overnaturligt billede, burde du kunne stilles tilfreds.

Den dybe sorte farve har dog sin pris, og den store skærm fremstår meget blank og skinnende i dagslys. Det er lidt ærgerligt, at man skal leve med refleksioner fra vinduer og lamper, men alligevel noget, man kan abstrahere fra på længere sigt. Et andet punkt, der trækker lidt ned, er små ujævnheder i bagbelysningen – også kendt som clouding. Her siger min erfaring mig, at ingen LCD-skærme er perfekte, og jeg bemærkede da også lidt lysgennemtrængning i højre hjørne af skærmen. Igen er det noget, man kan abstrahere fra, om end det er utilfredsstillende på så dyr en skærm.

Bedste 3D på et LCD-tv
Det er dog ikke kun ved almindeligt tv- og filmkiggeri, at skærmen imponerer. Som det sig hør og bør, kan D8005 naturligvis vise film i 3D, og hvor jeg var særdeles skuffet over sidste års topmodeller, er jeg denne gang meget imponeret. En ting som slør i billedet – kendt som crosstalk – er væsentlig begrænset, og takket være de nye lettere briller kan jeg nu pludselig se en idé med hele 3D-cirkusset.

Annonce

Om det er noget, man kommer til at bruge i det lange løb, afhænger stadig i høj grad af indholdet, men det er værd at bemærke, at vi er nået til en kvalitet, hvor det ikke er decideret ubehageligt at kigge på i længere tid.

Skide smart Samsung
Som jeg startede med at sige, er D8005 ikke alene flot at se på, men også intelligent. Med dette tænker jeg på Samsungs nye Smart Hub, der er indbygget i alle de nye skærme. Smart Hub er et samlingssted for apps og genveje til fjernsynets porte samt netværks-muligheder. Ved et tryk på en enkelt knap får du et hurtigt overblik med tydelige ikoner, alt imens tv-signalet kører videre i et lille vindue i venstre hjørne. Det fungerer rigtig godt.

Desværre er udvalget af apps endnu noget begrænset, og det er primært filmudlejnings-tjenester, der skiller sig positivt ud. De fungerer til gengæld godt og kan gå hen og give et kæmpe boost til video on demand. Med tiden kan der dog komme andre brugbare apps, og potentialet er bestemt til stede.

En anden ting, der også fungerer rigtig godt, er adgangen til dine digitale filer delt på netværket. Fjernsynet afspiller stort set alle filer og kan hurtigt gå hen og gøre en dedikeret medie-afspiller overflødig.

46” er det nye sort
Jeg havde tidligt i år besluttet mig for, at 2011 skulle blive året, hvor jeg skiftede min tre år gamle plasmaskærm ud med en ny model med digitale tunere og netværks-gejl ad libitum. Da jeg så Samsungs nye skærme tilbage i januar, blev jeg dog frygteligt i tvivl om, om det stadig skulle være en plasmamodel, eller om jeg var klar til at skifte til LED. Nu har jeg leget med D8005 i et par uger og er på ingen måde længere i tvivl.

Denne her skærm er så ustyrligt lækker at se på og så proppet med muligheder, at jeg bare må eje den. Så kan det da ikke siges mere tydeligt. Den smalle ramme er desuden en oplagt mulighed for at overbevise kæresten om, at der skal investeres i en større model end først planlagt. Så hvad venter du på? Køb den før din nabo!

Har du dette produkt?
Giv din karakter.
0 / 6

Your page rank:

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategidirektør for Publish AS og journalist. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.
Annonce
Annonce

Læs også