TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

TEST: TCL NXTFRAME A300 Pro

Ingen dårlig kopi

TCL's eget bud på The Frame, kaldet NXTFrame, er ikke en dårlig kopi, men der er plads til forbedringer.

Af / 06/11/2024 - 08:04
TCL NXTFRAME A300 Pro

Lyd & Billede mener

  • TCL NXTFRAME er et TV med fin byggekvalitet og slankt design. De medfølgende billedrammer giver skærmen et flot æstetisk look. Billedkvaliteten er lys med god farvegengivelse.
  • Kontrasten ligger midt i feltet som følge af et konventionelt Edge LED LCD-panel. Der følger ingen bordstander med i kassen, da TCL-skærmen er beregnet til vægmontering.

TCL har i længere tid antydet, at denne nye designmodel var på vej, helt tilbage til de første prototyper kaldet TCL Art TV, der blev vist på messer for et par år siden. Nu er den officielle udgave kaldet NXTFRAME endelig i butikkerne, og det er ikke til at skjule, hvilket populært TV det er beregnet til at efterligne: Samsung The Frame.

Samsung har længe haft ”monopol” på denne type design-TV, men nu synes TCL tydeligvis, at nok er nok! Navnet, konceptet og udseendet er meget lig konkurrentens, helt ned til de udskiftelige rammer i forskellige farver.

9 Art 1 notext scaled
TCL NXTFRAME A300 Pro. (Foto: TCL)

TCL NXTFrame

NXTFrame A300 fås i skærmstørrelser på 55, 65 og 75 tommer. Priserne starter ved 9999 kr for 55″ modellen, og hvis du vælger den mere overdådige Pro-version til 12490 kr, som vi har testet, får du også en flot soundbar med trådløs subwoofer, der er udviklet i samarbejde med Bang & Olufsen.

Når vi pakker TCL-skærmen ud, er der ingen tvivl om, at ligheden med konkurrenterne er slående. TCL-skærmen har et slankt, fladt og lige design, som gør det muligt at hænge den tæt på væggen. Ligesom med Samsung følger der et skræddersyet vægbeslag med i kassen. Men i modsætning til Samsung har TCL ikke et universalbeslag til VESA-beslag, så det kan være svært at bruge med andre vægbeslag.

Selve skærmen har en hvid ramme, men TCL har også været så venlige at inkludere et sæt rammer i kassen. Det er noget, Samsung kræver ekstra for. Et sæt rammer til The Frame vil koste dig tæt på tusind kroner.

Annonce
TCL NXTFRAME test (10) TCL NXTFRAME test (35) TCL NXTFRAME test (34) TCL NXTFRAME test (33) TCL NXTFRAME test (32)
<
>
Fjernbetjeningen er selvfølgelig i hvid og bruger Bluetooth ligesom de andre TCL-varianter. Til sammenligning er Samsungs fjernbetjening noget pænere og bruger genopladelige batterier (via USB-C eller solceller). (Foto: Audun Hauge)

Vægbeslag og ramme medfølger – men ikke bordstativ

Rammerne, der følger med TCL, er lavet af plast aluminium i en lys træfarve og sættes fast på skærmen ved hjælp af magneter. Vi synes, at pasformen er relativt god og kan sammenlignes med The Frame.

Hvad der mærkeligt nok IKKE medfølger, er fødder til at placere TCL-skærmen på bordet. Dem skal du købe som ekstraudstyr, enten i form af to fødder med justerbar højde (1.199 kroner) eller en stilfuld gulvstander med hjul (2.999 kroner).

TCL forventer nok, at de fleste købere vil hænge TV’et direkte på væggen med det samme. Vores erfaring er dog, at det er praktisk at kunne placere TV-skærmen sikkert på en TV-bænk før eller senere. Det har Samsung taget højde for ved at inkludere både bord- og vægbeslag i kassen.

TCL NXTFRAME test 11 scaled
(Foto: Audun Hage)

Brugervenlighed og finesser

En anden vigtig forskel mellem de to konkurrenter er lyd- og videotilslutningerne. På NXTFRAME er alle ind- og udgange placeret i selve TV-skærmen, i modsætning til Samsungs separate ”One Connect”-boks.

Det er faktisk ret imponerende, at det er lykkedes TCL at integrere både tilslutninger og strøm i et så tyndt et TV. Det kan dog være en fordel eller en ulempe, afhængigt af hvordan man vælger at montere skærmen. Man skal være lidt forsigtig for at undgå kabelrod.

NXTFRAMEs skærmmenu er baseret på det velkendte Google TV, som vi er vant til at se på andre TCL-modeller. Google-systemet betragtes som en af de mest brugervenlige varianter, da det tilbyder en bred vifte af apps.

Formatunderstøttelsen er god, og TCL udmærker sig ved at understøtte en bred vifte af videoformater, herunder HDR10+ og Dolby Vision HDR, samt Dolby Atmos på lydsiden. Samsung understøtter ikke Dolby Vision, men er i stedet afhængig af sin egen billedbehandling.

TCL har fire HDMI-indgange, hvoraf to er 2.1. Samsung tilbyder 2.1 og 4K/120HZ på alle fire indgange.

Eget kunstgalleri med AI-fremstillet kunst

Når det gælder specifikke finesser til NXTFRAME, er den vigtigste app ART GALLERY. TCL har ikke sit eget kunstabonnement som Samsung, men tilbyder et gratis udvalg af billeder. Derudover kan du vælge såkaldte ”AI-genererede” billeder.

Billederne hentes derefter ved, at du indtaster specifikke ønsker baseret på forskellige temaer og stemninger. Baseret på de oplysninger, du indtaster, vil TV’et derefter foreslå et passende billede, som kan vises, når skærmen er i standby- eller pausetilstand.

Vi ved ikke, om billederne skabes af AI fra bunden, eller om der er et eksisterende arkiv med billeder, men det fungerer ret godt alligevel. Vi har fået mange gode forslag gennem tjenesten. Vi kan godt lide, at det er muligt at vælge mellem en lang række farverige og stemningsfulde billeder uden at betale for dem. Derudover er det selvfølgelig muligt at vise sine egne private fotos.

TCL NXTFRAME test (7) TCL NXTFRAME test (4) TCL NXTFRAME test (3) TCL NXTFRAME test (2)
<
>
(Foto: Audun Hage)

Billedkvalitet

TCL-skærmen er udstyret med et 4K LCD-panel med et ”QLED”-farvefilter for et bredere farvespektrum. Billedbehandlingen håndteres af en ”AIPQ Pro”-videoprocessor. Skærmfrekvensen går helt op til 4K/120Hz og 144Hz, hvilket er gunstigt for både bevægelse og spil.

Ligesom Samsung har TCL valgt en mat finish på denne skærm, og selv om den ikke ser så ”supermat” ud som The Frame, er den ikke generet af refleksioner.

Det første indtryk er, at TCL-skærmen leverer et skarpt og klart billede med en god og nuanceret farvegengivelse. Skærmen er relativt lysstærk, og belysningen er jævnt fordelt – hvis man altså sidder direkte foran skærmen.

TCL-skærmen vil med andre ord være velegnet til almindelig TV-underholdning, men når vi kigger nærmere (kunstkritisk?) efter, opdager vi også nogle svagheder.

Betragtningsvinklen er en typisk ulempe ved LCD-skærme, som bliver meget tydelig på denne model. Farver og kontrast bliver mærkbart blegere og mere ”udvaskede”, når man ser billedet skråt fra siden.

TCL NXTFRAME test (31) TCL NXTFRAME test (30) TCL NXTFRAME test (29)
<
>
(Foto: Audun Hage)

Begrænset kontrast

Det er også værd at bemærke, at TCL NXTFRAME – ligesom Samsung – bruger et panel med en såkaldt ”Edge LED”-baggrundsbelysning. Det påvirker igen den billedkvalitet, du kan forvente.

TCL er kendt for sine avancerede MiniLED-skærme med tusindvis af dimmingzoner og blændende stærk kontrast, men på denne model har de valgt en mere konventionel variant uden local dimming, formentlig for at spare plads.

Kontrasten ligger derfor midt i feltet og kan ikke sammenlignes med OLED eller MiniLED, når det gælder dynamik eller dybdefornemmelse. I kombination med den matte skærmoverflade kan billedet opfattes som en smule fladt og uengageret.

Disse begrænsninger vil sandsynligvis ikke komme som et chok for erfarne TV-seere, men er ikke desto mindre vigtige at nævne. For selv om forskellen ikke er så stor ved normal TV-kigning, er den meget tydelig, når vi skifter til mere krævende HDR-materiale (High Dynamic Range).

Sådanne scener stiller ekstra høje krav til skærmens kontrast og lysstyrke. Og da NXTFRAME nøjes med omkring 330 nit og ikke har nogen local dimming, er der ikke rigtig nogen gnist i de lyse områder. Du går måske glip af lidt fest og fyrværkeri.

Det er i øvrigt en begrænsning, som deles med Samsung The Frame. Det er værd at bemærke, at både Samsung og TCL har betydeligt mere ”HDR-kompatible” TV-skærme i deres sortiment, f.eks. TCL MQLED85 og Samsung QN85D.

Ikke lige så god til farver

Dette er selvfølgelig primært en sammenligning med The Frame, og her leverer TCL mere på linje med sin konkurrent fra Korea. Vi fandt dog ud af, at The Frame har nogle synlige fordele i nogle tilfælde.

Når vi sammenligner de to skærme side om side, er det tydeligt, at Samsung har en anelse bedre kontrast, en mere nuanceret farvegengivelse, men også et generelt skarpere billede. Bittesmå detaljer og konturer i ansigter og andre objekter kommer ikke så godt frem på NXTFRAME, især ikke når handlingen er i bevægelse. Desuden virker billedet i mange tilfælde lidt for mørkt.

TCL tilbyder flere forskellige billedtilstande, såsom Standard, Dynamic, Cinema og Filmmaker Mode, og skifter automatisk til for eksempel Dolby Vision HDR, når det er relevant. Men den, der hedder Standard, er mærkeligt nok en slags øko-tilstand med begrænset lysstyrke.

Vi oplevede også, at Film-tilstanden havde en tendens til at overdøve de mørkeste detaljer. Det kunne nemt løses ved at justere lysstyrken et par trin op, men det burde strengt taget ikke være nødvendigt. Vi ville derfor gerne se en mere optimal universalindstilling til varieret brug, såsom Samsungs adaptive tilstand.

Lydkvalitet

På lydsiden kommer NXTFRAME i to forskellige varianter: A300 er standardmodellen med indbyggede højttalere. Vi har testet den opgraderede version A300 Pro, som har et opgraderet lydsystem – lavet i samarbejde med Bang & Olufsen.

Den soundbar, der følger med A300 Pro-modellen, har 3.1.2-kanaler med i alt 9 højttalere og en slank separat subwoofer. De kommer i hvid og har en form, der passer godt til TV’et.

Lyden er bestemt bedre end det gennemsnitlige TV derude og på niveau med, hvad vi forventer af nutidens soundbars. Stemmegengivelsen er klar og tydelig med en varm og fyldig tonebalance, der giver en god oplevelse af både musik og lydeffekter. Der er også en god opløsning i diskanten, som bidrager til et luftigt og behageligt lydbillede, der er imponerende bredt i forhold til størrelsen. Den trådløse subwoofer tilføjer ekstra fundament og mere punch til basrytmerne.

Samlet set lyder denne løsning faktisk fremragende, selv om den ikke er helt på højde med de allerbedste soundbars i basisklassen, som f.eks. den populære Sonos Beam. Men når vi tager højde for prisforskellen mellem den almindelige A300 og A300 Pro (ca. 2.500 kroner), er det faktisk en meget fin pris at betale for en soundbar med subwoofer.

TCL NXTFRAME test 21 scaled
Soundbaren forbindes trådløst til TV’et, så du behøver ikke at bruge et HDMI-kabel til det. Den understøtter også Dolby Atmos. Bemærk, at Pro-modellen ikke har sine egne indbyggede højttalere. (Foto: Audun Hage)

Konklusion

NXTFRAME er det nyeste design-TV fra TCL, og i betragtning af populariteten af den model, det er oppe imod, er det naturligt at have høje forventninger. Førstehåndsindtrykket er godt: Designet og byggekvaliteten er fantastisk. Vi kan godt lide, at TCL inkluderer et vægbeslag og en stilfuld ramme i kassen – men vi er lidt overraskede over, at der ikke følger fødder med.

Hvis du vælger Pro-modellen, får du en stilfuld lydløsning i et matchende design, som også lyder imponerende i forhold til sin størrelse.

Men for at udkonkurrere en konkurrent som The Frame skal man enten være betydeligt billigere eller bedre på nogle områder. Og det er her, NXTFRAME kommer til kort på alle punkter. Billedkvaliteten har stadig et stykke vej at gå, før den kan matche The Frame. Og selv om TCL har skabt en smart gratis billedfunktion, kan den ikke måle sig med Samsungs sofistikerede kunstudvalg – om end det koster ekstra.

Husk, at Samsung har haft år til at udvikle og forfine sit koncept, mens dette kun er TCL’s første optræden. I den henseende er NXTFrame et lovende produkt, og det bliver spændende at følge den videre udvikling. For eksempel ville det være særligt spændende at se en NXTFRAME med MiniLED-teknologi indenfor rammen…

Karakter
TCL NXTFRAME A300 Pro
Premium

Også i denne test:

Samsung The Frame LS03D

Originalen er stadig den bedste

Samsung har haft masser af tid til at udvikle sit yndlings design-TV, og til formålet er The Frame stadig det bedste.

Samsung The Frame er et moderne TV med god byggekvalitet og et gennemtænkt, slankt design med masser af smarte funktioner. Billedkvaliteten er skarp og velegnet til varieret TV-indhold.
Kontrasten er midt på skalaen på grund af et traditionelt LCD-panel uden local dimming. Rammer er ekstraudstyr. Mangler understøttelse af HDR-formatet Dolby Vision.
Læs hele testen
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Potent premium-skærm

Stort, ja - men er det godt?

Sony på hjemmebane

Hvilket Frame-TV er det bedste?

Prisbillig TV-underholdning

Philips’ mest blærede TV hidtil?

Now That’s Entertainment!

Gør det gamle TV smartere

Gigantisk Samsung-TV

Billedmaskinen til de rigtig kræsne

OLED-trekantdrama i premium-klassen

Sonys bedste TV til dato?