The Frame er uden sammenligning Samsungs mest populære TV nogensinde, og det er ikke svært at se hvorfor. At have et TV, der lignede en billedramme, var længe en utopisk drøm for de superrige, men da originalen blev introduceret i 2017, havde man pludselig et alternativ, der var tilgængeligt for de fleste.
Med et slankt design, udskiftelige rammer og et smart vægbeslag blev The Frame et øjeblikkeligt hit, og det har holdt i generationer lige siden. Det har aldrig været et high-end TV med fantastisk billedkvalitet, men det er stadig en fast favorit i indretningsbevidste hjem. Hvis du er så heldig at finde en boligannonce, hvor de har beholdt TV’et i stuen, kan du regne med, at det er et Frame.
2024-modellen LS03D har været til salg i et stykke tid nu og er grundlæggende meget lig sin forgænger LS03B, som stammer fra 2022. Nu, hvor udfordreren NXTFRAME banker på døren, kan det være interessant at tjekke, hvad der er nyt og ændret siden sidst!
Samsung The Frame (2024)
TV-skærmen har nøjagtig samme form og fysiske dimensioner som sin forgænger. Det betyder et slankt design, hvor hele skærmen er lige flad hele vejen rundt uden nogen fremspringende dele. Det gør det muligt at montere skærmen helt ind til væggen med Samsungs eget vægbeslag. The Frame har dog også et VESA-beslag til dem, der ønsker at bruge andre vægbeslag. Det hører også med, at det leveres med fødder, som gør det muligt at montere TV’et i to forskellige højder.
The Frame fås i de samme skærmstørrelser fra 43 op til 85 tommer. Du kan bruge de samme udskiftelige rammer på denne model som på forgængeren LS03B, men de er stadig ekstraudstyr. Rammer i hvid og forskellige træfarver koster tæt små 800 kroner, mens selve skærmen er sort. Du bør overveje et sæt rammer, ellers kan det komme til at se lidt gråt og kedeligt ud. Måske en farve, der matcher gulvet eller et andet møbel?
Brugervenlighed og finesser
På smartfronten adskiller The Frame sig fra NXTFRAME ved at bruge Samsungs eget operativsystem kaldet Tizen. Samsung er god til at holde det opdateret med nye funktioner og apps. Blandt de seneste er streamingtjenesten Samsung TV+, som giver adgang til mange gratis (reklamefinansierede) TV-kanaler med nyheder og underholdning som Top Gear, Bloomberg og Baywatch.
Den veletablerede Art Store er en eksklusiv tjeneste, der er øremærket til The Frame. Denne abonnementsbaserede tjeneste (39 kroner om måneden) giver adgang til en lang række originale værker fra anerkendte fotografer og kunstnere. Samsung har aftaler med en række verdenskendte museer og kunstgallerier som MoMa og Metropolitan Museum of Art i New York. Så dine vægge derhjemme kan blive prydet med kunst fra Vincent van Gogh og Piet Mondrian eller Carl Larsson. Og hvis du ikke ønsker at abonnere på fancy kunst, kan du uploade dine egne fotos via SmartThings-app’en.
Gode tilslutningsmuligheder
For at skærmen kan hænge pænt på væggen uden en masse ledninger, er strømforsyningen, tilslutningerne og den øvrige elektronik skjult i den separate One Connect-boks, som forbindes til TV’et med et tyndt kabel.
Frame understøtter HDMI 2.1 og 4K/120Hz på alle fire indgange. Der er også understøttelse af vigtige spilfunktioner som VRR. Samsungs egen Game Bar giver fuldt overblik over de forskellige indstillinger. Vi målte input-forsinkelsen til ca. 12,5 millisekunder ved 1080p/60Hz i spiltilstand.
Bemærk! Bemærk, at kun skærmstørrelser fra 55” og opefter understøtter 120 Hz videosignaler. De mindre Frame-modeller har en lavere opdateringshastighed på 60 Hz.
Billedkvalitet
The Frame bruger også den samme type LCD-billedpanel og videoprocessor som de to tidligere generationer, med en mat overflade (Matte Display), der modvirker genskin. Frame har også lyssensorer, som korrigerer farvegengivelsen i forhold til lysforholdene i rummet.
Indvendigt er der stadig tale om et relativt almindeligt LCD-TV med 4K-opløsning, QLED-farvefilter og kantmonteret Dual LED-baggrundsbelysning. Med andre ord er der ingen fancy MiniLED-teknologi, som vi kan finde på dyrere Samsung-modeller som S90D eller QN85D.
Samsung har dog sørget for at få skærmen Pantone Validated, hvilket betyder, at de har taget en ekstra runde på fabrikken for at sikre, at skærmen kan gengive forskellige fotografier og malerier nøjagtigt i forhold til originalen.
Så hvordan ser det hele ud i praksis? Ganske godt, faktisk. Som forventet ligner den seneste Frame-model meget sine forgængere, men det første indtryk er, at Samsung har gjort et godt stykke arbejde med farvegengivelsen. Farverne fremstår stærke og klare, samtidig med at de er relativt neutrale og har et stort farverum.
Det er ganske vist ikke ”QD-OLED”, men skærmen har stadig et imponerende bredt farverum, som fremhæver nuancerne i forskellige billeder. Samsung er bedst her sammenlignet med TCL, som ikke har helt den samme farverigdom og detaljerigdom.
Lysstyrken er fremragende, med nok lys til at give et billede i lyse omgivelser. Den matte overflade gør skærmen behageligt fri for refleksioner og spejlbilleder, men har også indflydelse på, hvordan den ser ud under normal TV-kigning. Billedet er imponerende klart og skarpt, men afhængigt af lysforholdene kan det også virke mindre ”poleret”. Det var også noget, vi observerede under vores test af flagskibet Samsung S95D.
Som med de fleste LCD-skærme ligger kontrasten midt i feltet, og vi ville gerne have set en endnu større dynamik fra mørke til lys. The Frame minder meget om TCL NXTFRAME i den henseende. Samsung har dog en mere effektiv billedbehandling, som hjælper med at få det bedste ud af situationen.
For eksempel formår The Frame at fremhæve flere detaljer i de mørke dele af et billede, mens der generelt er lidt mere lys overalt. TCL havde derimod en tendens til at sænke lysstyrken for meget, på trods af at vi havde slået al strømbesparelse fra.
Samsung-skærmen er også bedre til bevægelse generelt, uanset om det drejer sig om hurtige sportsudsendelser eller kræsen filmvisning. De forskellige billedtilstande fungerer godt til deres formål. Bevægelsesudjævningen skaber jævne billeder, men du kan også vælge at slå den fra, når du vil se spillefilm uden kunstig udjævning.
Til sammenligning ser TCL NXTFRAME ud til at kæmpe lidt i de hurtigste sekvenser. I nogle filmscener med hurtig action og/eller kamerabevægelser oplevede vi nogle ujævnheder og diskontinuiteter, som ikke var så tydelige på Samsung-skærmen.
Det overordnede indtryk, vi sidder tilbage med, er, at Samsung har en mere raffineret og velfungerende billedbehandling end sin TCL-konkurrent. Dette fører igen til bedre skarphed, hvilket får de små detaljer i et billede til at træde tydeligere frem.
Lydkvalitet
På lydsiden er Samsung The Frame udstyret med nogle kompakte, undermonterede højttalere samt nogle små enheder på bagsiden. Lyden er stort set, som man kunne forvente, ret tynd og uinspirerende. Stemmerne er der, men de kommer bare ikke ordentligt ud. Der er heller ikke nogen nævneværdig bas.
Derfor er det indlysende, at The Frame skal parres med en passende soundbar og helst en trådløs subwoofer. I hvert fald hvis man har ambitioner om noget, der ligner ”hjemmebiograf”-lyd.
Samsung har ikke et eksklusivt partnerskab med Bang & Olufsen om lyd, som TCL har, men deres egen højttalerafdeling har vist sig at være kompetent nok. Den seneste tilføjelse er Music Frame-højttaleren, og du kan tilslutte to af disse til dit TV for at få stereolyd.
Vi har også testet mange gode soundbarer derfra og kan f.eks. anbefale den kompakte S711D, der fås i sort eller hvid, som et godt match til The Frame. Denne har også den fordel, at den kan forbindes trådløst til TV’et, hvilket betyder, at du kan droppe HDMI-kablet – den skal bare have en netledning.
Konklusion
Årets test af Samsung The Frame byder ikke på de store overraskelser. 2024-modellen er meget lig de to foregående generationer og repræsenterer ikke en revolution med hensyn til design, billede eller lyd. Løsningen med en separat teknikboks og et tyndt kabel er stadig meget smart.
Desuden er de smarte funktioner blevet forfinet en del siden sidste generation, hvilket betyder, at der er taget godt hånd om brugervenligheden. Som ”kunst-TV” på væggen er The Frame en lidt mere sofistikeret mulighed end TCL NXTFRAME, takket være Samsungs Art Store. Men det koster så også ekstra for et abonnement.
Billedgengivelsen bærer præg af, at der er tale om en relativt almindelig LCD-skærm på indersiden, men kvaliteten er god. Farvegengivelsen er flot, og skarpheden er fremragende, selv om man må undvære den blændende kontrast fra de hotteste OLED-skærme. Lydkvaliteten er omtrent lige så tynd som rammen omkring den, men det er løst med separate højttalere.
Alt i alt er Samsung The Frame stadig – efter alle disse år – et af de mest alsidige TV’er, du kan købe. Og originalen er stadig den bedste!
Også i denne test:
TCL NXTFRAME A300 Pro
Ingen dårlig kopi
TCL's eget bud på The Frame, kaldet NXTFrame, er ikke en dårlig kopi, men der er plads til forbedringer.
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer