Følg oss på

Søg efter tests, nyheder, anmeldelser...

Test LG OLED65B8PLA

OLED-kup!

LG’s nye basismodel er en hård udfordrer for både konkurrenterne og LG selv. Det giver mindst 90 procent af topmodellernes billedkvalitet – til en meget rarere pris!
Karakter
LG OLED65B8PLA
Lyd & Billede mener
Eksplosiv kontrast og bundløst sortniveau gør, at LG-skærmen er som skabt til at vise moderne serier og film i hjemmebiomørket.
Du har brug for en soundbar, hvis lyden skal matche billedkvaliteten.
Specifikationer
Størrelse/type: 65" 4K OLED-tv Opløsning: 3840 x 2160 (4K Ultra HD) Operativsystem: WebOS 4.0 Indgange: 4 x HDMI, 3 x USB Udgange: Optisk digital lyd ud HDR: HDR10, Dolby Vision, HLG, Technicolor Andet: Dolby Atmos-kompatibelt Web: lg.com

Der er ingen tvivl om, at OLED har haft en eventyrlig udvikling: Fra ukendt, højteknologisk vidunder, som man kun fik at se på elektronikmesser, til den dominerende teknologi i high-end-klassen. Selv om nogle LCD-konkurrenter lurer i kulisserne, er der meget ved OLED-tv’erne, der er let at holde af. Den formidable kontrast, sortniveauet og de lækre farver er tydelige fra første øjekast.

OLED er langsomt, men sikkert på vej ned i pris, og B8 er indgangsbilletten til LG’s OLED-univers. Selv om man stadig kan købe sidste års populære model B7 på oprydningssalg, er det B8, der gælder, hvis du vil have sidste skrig fra sydkoreanerne. Forgængeren har været utrolig populær, så den nye model har meget at leve op til!

Tv’ets centralt monterede fod gør, at det kan stå på de fleste tv-møbler. Tilslutninger sker via to indfældede paneler på bagsiden. LG har dog ikke lagt til rette for skjult kabelføring. (Foto: LG)

OLED B8: Design

På papiret er der ikke den store forskel mellem den gamle og den nye model, men det er blevet pænere. B-serien har traditionelt haft en lidt enklere byggekvalitet end de andre OLED-skærme, men der er ikke noget ved B8, der skriger “billigt”.

Mens forgængeren havde en lidt bastant grå indpakning, har den nye model fået en slank sort metalramme, der ligner sidste års C7-model. Det er også tyndt som en pandekage og bør håndteres varsomt, når du skal sætte det op.

Annonce

Alle HDMI-indgangene understøtter HDMI 2.0b/HDCP 2.2, så du kan tilslutte 4K Blu-ray-afspiller, Apple TV og spilkonsoller uden problemer. LG har også understøttelse af de fleste HDR-formater, inklusive Dolby Vision, som sikrer optimal kontrastoplevelse med en række titler. Desuden er B8 udstyret med en lynhurtig gaming-mode: Vi målte forsinkelsen til kun 18 millisekunder.

Er man først blevet vant til at navigere med LG’s pegefjernbetjening, kan det være svært at give slip. Med musemarkøren er det legende let at gennemse menuerne, og de mest brugte apps ligger lettilgængelige med genveje på menulinjen. (Foto: LG)

Brugervenlighed og funktioner

B8 er den billigste 4K OLED-skærm fra LG i år, men der er stort set kun kosmetiske forskelle mellem den og LG’s øvrige modeller. Med én vigtig undtagelse: Mens C8, E8 og W8 anvender producentens nye Alpha 9-processor, må B8 klare sig med sidste års Alpha 7, som har lidt mindre regnekraft til de krævende billedprocesser. I praksis er forskellen dog ikke særlig stor, hvilket vi vender tilbage til.

Brugermæssigt er der heller ikke den store forskel. B8 kommer med den nyeste version af LG’s menusystem WebOS samt den nyeste Magic Remote fjernbetjening. Sidstnævnte har selvfølgelig Netflix-knap og en fiks lille mikrofon, så du kan kommunikere med tv’et – fortrinsvis via tjenester som Google Assistant, når den bliver tilgængelig i Norden.

Er man først blevet vant til at navigere med LG’s pegefjernbetjening, kan det være svært at give slip. Med musemarkøren er det legende let at gennemse menuerne, og de mest brugte apps ligger lettilgængelige på menulinjen.

Annonce

Billedkvalitet

Vi husker stadig, hvordan vi tabte kæben, første gang vi testede et OLED-tv. Kontrast og sortniveau kunne gøre selv Bjergkøbing Grand Prix til en “out of this world”-oplevelse! Her nogle år senere har den største wow-effekt lagt sig, men vi bliver stadig imponeret, hver gang vi ser et 4K OLED-tv i aktion. Der er noget ved den blæksorte baggrund og skarpheden punkt for punkt, som får et almindeligt LCD-tv til nærmest at virke defekt i sammenligning.

LG OLED B8 viser sci-fi-thrilleren Altered Carbon i al sin futuristiske pragt. Netflix-serien serveres i strålende Dolby Vision HDR-kvalitet og med Atmos-lydspor. Serieskaberne har taget alle virkemidler i brug og giver os et skræmmende realistisk, omend dystert billede af fremtiden.

LG-skærmen håndterer det krævende kildemateriale på eksemplarisk vis og giver os en tv-oplevelse, vi sent vil glemme! Nærbillederne af Joel Kinnaman har aldrig set skarpere ud, og når skyderierne tager fart i første afsnit, er vi lige ved at dukke os. At LG-skærmen er egnet til at fråse i film og serier, er hævet over enhver tvivl. Det er bare at dæmpe belysningen og nyde den eksplosive kontrast.

Hvad bevægelse angår, er LG-skærmen blandt de glatteste, vi har set. Sport og spil serveres med jævne og sømløse bevægelser uden at bryde op i støj og forvrængning. Selv om storebror OLED65C8 kan prale af ekstra hestekræfter i sin A9-billedprocessor, er der ikke den store forskel i praksis. De to modeller har så godt som identisk billedprocessering og leverer også meget ens måleresultater. A7-processoren virker mere end god nok på det materiale, der er tilgængeligt i dag.

B8 er selvfølgelig ikke uden konkurrenter: Samsungs nye våbendrager Q8D befinder sig i samme prisklasse. Det er et LCD-tv med direkte LED-bagbelysning og dets typiske fordele og ulemper. OLED er stadig konge, hvad angår sortniveau, hvilket gør LG-skærmen bedst egnet til tv-kiggeri i mørke rum. I lysere omgivelser kommer Samsungs formidable lysstyrke (ca. det dobbelte af LG’s!) mere til sin ret. Samsung kan også prale af en tand skarpere smart-tv og spiltilstand.

Annonce

(Foto: LG)

Lydkvalitet

B8 er udstyret med de samme undermonterede stereohøjttalere som C8, men foden mangler den “lydtragt”, som storebror bruger til at lede lyden fremad. Lyden er relativt fyldig og klar, men yder ikke billedet retfærdighed. En soundbar er klart at anbefale, helst en Atmos-kapabel som LG SK10Y.

I den forbindelse er det rart, at B8 har indbygget Dolby Atmos lydprocessering, som er tilgængelig fra både Blu-ray, Apple TV og indbygget Netflix.

Konklusion

På papiret er LG’s billigste 4K OLED lidt svagere udstyret end topmodellerne, men i virkeligheden er det et knaldgodt tv med meget få ankepunkter. Vi måtte virkelig have luppen frem for at skelne OLED B8 fra de andre familiemodeller, og billedmæssigt er det kun småting, der adskiller LG fra storebrødrene i C8- og E8-serien, ud over lidt mere avanceret design og lyd.

Derfor fremstår OLED65B8 som det bedste køb i LG’s portefølje og sandsynligvis et af årets bedste tv’er i premiumklassen.

Annonce
forfatter

(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kontaktinformation

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
© 2020 Publish AS

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
© 2021 Publish AS - Lyd & Billede arbejder efter reglerne for god presseskik. Som læser har du kun ret til at anvende indholdet på lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål forudsat, at du henviser til kilden samt respekterer alle ophavsrettigheder. Du må ikke anvende indhold, herunder (men ikke begrænset til) ikoner, til noget andet formål eller på nogen anden måde end sådanne, som måtte være udtrykkeligt aftalt. 4:02 NB: Artikler, som ikke ligger bag betalingsmuren, er "købt fri" af vedkommende producent/leverandør.