annonce

test:
Bang & Olufsen BeoVision Eclipse 55

Hårdtslående high-end-tv

Bang & Olufsens seneste tv-kreation, BeoVision Eclipse, er et af de bedste fjernsyn, du kan købe for penge lige nu.

(Foto: Bang & Olufsen)
November 2917Bang & Olufsen BeoVision Eclipse 55
annonce
annonce
Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Bang & Olufsen har altid lagt meget vægt på lydoplevelsen af deres tv’er. Et populært udsagn er, at de ikke laver tv’er, men højttalere med indbygget fjernsyn! Påstanden er selvfølgelig ironisk ment, men passer alligevel godt til deres nyeste model, BeoVision Eclipse.

Det er B&O’s allerførste OLED-tv, hvor de har taget en af LG’s eftertragtede OLED-skærme og kombineret den med deres – efter sigende – bedste højttalersystem nogensinde. Resultatet er en temmelig heftig lyd- og billedoplevelse, som også koster derefter.

BeoVision Eclipse har en startpris på over 60.000 kroner i 55 tommers versionen (omkring 90.000 kroner for 65-tommeren), og så kommer en eventuel fod oveni. Til gengæld får du et tv, der skiller sig ud fra mængden.

LG + B&O

Der er efterhånden mange producenter, der benytter sig af LG’s OLED-paneler og putter dem i deres egne tv’er. Sony, Philips og Panasonic er blandt dem, der har gjort det med succes. Bang & Olufsen er imidlertid gået et skridt længere: Den øverste del af Eclipse er nemlig en fiks og færdig tv-model anno 2017 fra LG (OLED55C7BO), mens B&O selv står for lydsystem, gulvstand/vægbeslag og fjernbetjening.

Det kan virke som en underlig måde at lave fjernsyn på, men er faktisk fornuftig ressourceanvendelse, når man tænker over det. Ved at låne af LG’s billedekspertise kan B&O koncentrere sig om det, de er bedst til – design, lyd og fjernbetjening.

Samtidig får vi et indblik i, hvor meget de tager sig betalt for opgaven: Et nyt LG OLED55C7 koster omkring 25.000 kroner, hvilket efterlader ca. 40.000 kroner for lyddelen. Det er med andre ord en temmelig heftig soundbar, vi taler om!

(Foto: Bang & Olufsen)

Design

Udførelsen er virkelig lækker. B&O har ganske vist ikke lavet større ændringer på selve skærmdelen: LG C7 er papirtynd og lækker nok i sig selv, og med undtagelse af en matchende bagplade, som skjuler tilslutninger og overgange, er de nærmest ens.

annonce

Derimod er det fascinerende at se skærmen og lyddelen monteres sammen og blive til et helt nyt tv. SoundCentre-delen ser eksklusiv ud i blankpoleret aluminium og kan påmonteres metal- eller stoffront i forskellige farver. Vi kan især godt lide den sorte, der matcher B&O’s øvrige højttalere.

annonce

Brugervenlighed og funktioner

Eftersom tv-delen kommer fra LG, anvender den også sydkoreanernes eget operativsystem, WebOS 3.5. LG’s smart-platform er den mest brugervenlige og driftssikre på markedet, let genkendelig med sin farverige grafik og sine store skrifttyper. Men spørgsmålet er, om man ikke mister lidt af B&O-følelsen undervejs.

Både ja og nej. Da vi tænder for tv’et første gang, står det klart, at B&O ikke har lavet nogen større ændringer på menusystem, skrifttypevalg eller grafik. Næsten alt er identisk med de mange LG-skærme, vi har testet. Undtagelsen er, hvis man vil ændre i nogle indstillinger; så kommer man automatisk til B&O’s unikke undermenu.

Den væsentligste forskel er, at Bang & Olufsen har droppet LG’s pegefjernbetjening til fordel for deres egen luksuriøse BeoRemote. Det er afgjort en af de bedste på markedet, når det gælder kvalitetsfølelse. Presset ud af ét stykke aluminium, men alligevel let at holde på.

Fjernbetjeningen anvender Bluetooth, så du behøver ikke at pege den direkte mod tv’et. Den har en lille OLED-skærm, som giver mulighed for at foretage menuvalg uden at forstyrre tv-kiggeriet. Den har også fået hurtigknapper til Netflix og Amazon. Muligvis til gene for B&O-purister, der gerne vil have den helt “clean”, men praktisk i vores øjne. Fjernbetjeningen kan også styre andre enheder (f.eks. tv-modtager) ved hjælp af en eller flere IR-blastere.

annonce

Tv’et tager lidt længere tid om at starte fra standby end de hurtigste smart-tv’er, vi har testet, men så snart det kører, kan det holde trit med de bedste. Man kan skifte hurtigt mellem forskellige indgange, menuer og apps.

Den største fordel ved WebOS er, at vi får adgang til alle apps og tjenester fra LG. Ud over Netflix, Amazon og YouTube med mere har tv’et både Chromecast og Spotify Connect indbygget. Det øger helt klart brugeroplevelsen, når man kan vise billeder og video eller afspille musik fra mobilen direkte på den store skærm med et knaptryk.

Fjernbetjeningen anvender Bluetooth, så du slipper for at pege den direkte mod tv’et. (Foto: Bang & Olufsen)

Billedkvalitet

BeoVision Eclipse byder ikke på nogen store overraskelser på billedsiden, og det er positivt ment. Med samme billedpanel og videoprocessor som LG’s egne OLED-modeller forventer man, at billedkvaliteten er i high-end-klassen. Når det er sagt, så er der heller ikke den store forskel på Eclipse og andre OLED-konkurrenter.

Alle de velkendte kvaliteter er til stede. Sortniveauet er utrolig godt og løfter oplevelsen af alt tv-indhold. Kontrasten fra mørkt til lyst er enorm og skaber mere livlige, virkelighedstro billeder. Farvegengivelsen er også meget nuanceret, men alt for overmættet i Standard-indstillingen, og vi foretrak at skifte til den mere neutrale Biograf-indstilling.

Indsynsvinklen er der heller ikke noget at udsætte på: Billedet bevarer samme karakter og farveæstetik, når man ser på tv’et fra en skarp vinkel. Vi noterer os desuden, at skærmoverfladen ikke er særlig udsat for refleksioner af omgivelserne.

Vi har tidligere kritiseret B&O-modeller som Avant og Horizon for at være lidt på bagkant af den teknologiske udvikling. Manglende understøttelse af HDR (High Dynamic Range) er et eksempel herpå. Med BeoVision Eclipse er de igen på toppen med understøttelse af alle etablerede HDR-formater, inklusive Dolby Vision og HLG. Det gør, at man kan nyde de nyeste produktioner fra Netflix, Amazon og ikke mindst UHD Blu-ray i lækker, kontrastrig kvalitet.

Vi kunne ikke dy os og måtte selvfølgelig se nogle episoder af 2. sæson af Stranger Things igen. Åbningsscenen med biljagt, røvere og blinkende politibiler stråler på Eclipse-skærmen. Handlingen hæmmes ikke af ujævn bagbelysning, som den gør på mere ordinære LCD-skærme, og lyset fra billygterne er blændende. Man får følelsen af at sidde i et studie med en perfekt kalibreret studiemonitor, som hverken fjerner detaljer eller tilføjer noget overflødigt.

Det eneste, vi har at udsætte på Eclipse-skærmen, har med bevægelserne at gøre. LG’s TruMotion-billedudjævning introducerer en del støj i billedet, og det mærkes også i dette tilfælde. Her har Årets Bedste-vinderen Sony Bravia KD-65A1 en fordel med sin glatte og støjfrie gengivelse. Vi foretrak at holde denne funktion på lavt niveau eller slå den helt fra i LG’s tilfælde.

Den slanke skærm med højttaler på tværs er behagelig at hvile øjnene på. Kombineret med en motoriseret fod giver det et klassisk minimalistisk B&O-udtryk. (Foto: Bang & Olufsen)

Lydkvalitet

Billedkvaliteten er uden tvivl lækker, men det er på lydsiden, at Eclipse virkelig skiller sig ud. Det ellers så slanke tv er udstyret med et udvidet trekanals (venstre, center, højre) højttalersystem. I alt taler vi seks højttaler-enheder og ca. 450 watt udgangseffekt! Det skaber forventninger om heftig tv-lyd, og det får vi i den grad også.

Det første, vi bemærker, er hvor klar og tydelig tale er. Langt de fleste moderne tv’er og soundbars er præget af en indelukket og ufokuseret stemmegengivelse. Eclipse lyder derimod krystalklart i både diskant og mellemtone. Folk på skærmen virker simpelthen mere tilstedeværende, godt hjulpet af perfekt lip-sync.

Det er fint med stemmerne, men det er, når vi skifter til mere varieret indhold, at vi mærker, hvor potent systemet faktisk er. Åbningsmelodien fra spændingsserien Nobel (“The Sea” med ARY) afslører, at Eclipse har en kraftfuld, nuanceret og fyldig lyd – fuldt på højde med eksklusive hi-fi-systemer. Det kan spille enormt højt og alligevel rent nok til at fylde en stor stue med lyd uden at miste kontrollen.

SoundCentre har ingen dedikeret subwoofer om bord, men det havde vi ikke gættet. Bassen er dyb og rungende kraftfuld – nok til, at man kan mærke trykket i sofaryggen.

De fleste vil nok nøjes med at bruge SoundCentre som fuldgyldig tv-højttaler, men den kan også bruges som dedikeret centerkanal i en større B&O-opsætning. Eclipse har nemlig indbygget surround-dekoder og kan styre et helt arsenal af B&O-højttalere (otte trådløse plus otte med ledning), hvis man vil. F.eks. kan man starte med en subwoofer og tilføje ekstra bag- og sidehøjttalere efterhånden. Alternativt kan man bygge et multirumssystem med Eclipse som lydkilde.

Den kraftige højttaler gør, at Eclipse også kan fungere glimrende som fritstående musikanlæg, og det skulle da også bare mangle: Med understøttelse af Spotify Connect, Chromecast, AirPlay, Bluetooth og ikke mindst YouTube har man et bredt udvalg af musikkilder.

Konklusion

Med en pris på 70.000 kroner er Bang & Olufsen BeoVision Eclipse det dyreste 55 tommers OLED-tv, du kan købe i dag. Til gengæld stiller det rent kvalitetsmæssigt op i en klasse for sig. Ingen konkurrenter, vi kender, kan matche det potente miks af kontrastrigt billede og krudtstærk lyd i én og samme pakke. Takket være et tæt samarbejde med LG er BeoVision Eclipse også fuldt opdateret på teknologi, apps og funktioner.

For dem, der vil have i både pose og sæk (og har en pose fuld af penge), er det et ægte drømme-tv.

picture3
<
>
(Foto: Bang & Olufsen)

Størrelse/type: 55" 4K OLED
Opløsning: 3840 x 2160 (4K Ultra HD)
Operativsystem: LG WebOS 3.5
Indgange: 3 x HDMI
Udgange: WiSA, Powerlink
HDR: HDR10, Dolby Vision
Andet: SoundCentre lydsystem
Web: bang-olufsen.com

Pris: 69490 kr
PlusBeoVision Eclipse giver billedkvalitet i referenceklassen kombineret med superpotent lyd og lækkert design.
MinusPrisen er noget høj, selv for ydelse på dette niveau.
  Har du noget at tilføje?
  Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

  Læs også

  Samsung QE65Q82R

  Samsung QE65Q82R

  20.999
  Træt af spejlblanke TV-skærme? Samsung Q82R er som at stirre ind i et sort hul!
  Samsung UE65RU8005

  Samsung UE65RU8005

  11.999
  RU8005 er Samsungs bedste “almindelige” LCD-TV, før man tager skridtet op til QLED.
  Samsung QE65Q70R

  Samsung QE65Q70R

  12.999
  På Q70R har Samsung skåret unødvendig luksus fra for at kunne tilbyde direkte LED-bagbelysning til en gunstig pris. Det giver et suverænt billede for pengene!
  Samsung QE65Q60R

  Samsung QE65Q60R

  13.999
  Samsung Q60R er den billigste model i Samsungs QLED-univers. Et prisgunstigt og veludstyret TV, som dog mangler topmodellernes suveræne kontrast.
  Samsung QE65Q85R

  Samsung QE65Q85R

  18.999
  Q85R er et meget veludstyret TV, der ånder flagskibsmodellen Q90R i nakken, men til en mærkbart lavere pris!
  Sony KD-55AG8

  Sony KD-55AG8

  12.222
  OLED-TV med skjulte kræfter
  Sonys nye OLED-TV kan prale af særdeles god billedkvalitet, men det ­bedste af det hele er lyden …
  LG OLED55B9

  LG OLED55B9

  13.999
  Indgang til OLED-universet
  LG’s billigste OLED-model giver fænomenal billedkvalitet til en meget overkommelig pris. Den er så god, at konkurrenterne må ryste på bukserne!
  Panasonic TX-65GZ2000E

  Panasonic TX-65GZ2000E

  36.995
  Her er det TV, du skal købe, hvis du virkelig brænder for film!
  Panasonics bedste OLED-TV er strålende. Et TV for virkelige feinschmeckere!
  Panasonic TX-75GX942E

  Panasonic TX-75GX942E

  27.499
  Superduper storskærm
  Årets største TV fra Panasonic byder på strålende billedkvalitet.
  Samsung The Frame QE49LS03 (2019)

  Samsung The Frame QE49LS03 (2019)

  9.999
  Kunstudstilling på stuevæggen
  Samsungs superlækre billedramme-TV The Frame er tilbage i turboladet QLED-version. Og billedkvaliteten har fået et ordentligt løft!
  TV 65-tommer

  TV 65-tommer

  Ægte storskærme til små priser
  Et stort TV med flot billedkvalitet behøver ikke at koste en formue. Vores test viser, at du nu kan få et stort og godt TV med få kompromiser for under 10.000 kroner!
  LG 65UM7510

  LG 65UM7510

  9.799
  I skyggen af OLED?
  Denne storskærm fra LG har god brugervenlighed og et lækkert design, men billedkvaliteten hæmmes af svag kontrast.
  Samsung UE65RU7475

  Samsung UE65RU7475

  9.999
  Den bedste totaloplevelse
  Samsungs 7475-serie byder på lækkert design, god bruger- venlighed og ikke mindst testens bedste billedkvalitet.
  TCL 65EP685

  TCL 65EP685

  7.490
  Pris-killer fra TCL
  TCL tilbyder et fuldspækket LCD-TV til en meget favorabel pris.
  Philips “The One” 65PUS7354/12

  Philips “The One” 65PUS7354/12

  8.999
  Philips med hele pakken
  På denne model har Philips helgarderet sig og krydset alt på udstyrslisten af. Resultatet har de givet det selvsikre navn “The One” – det TV, man bare skal have!
  Sony KD-65XG8096

  Sony KD-65XG8096

  8.990
  Godt til det meste
  Sony XG8096 er et godt allround-TV med en række vigtige funktioner som Android og HDR-video til en fornuftig pris.