BLACK WEEK TILBUD PÅ LYD & BILLEDE. 30% BARE DENNE UGE! SE TILBUDET HER!

test : Bang & Olufsen BeoVision Eclipse 55

Hårdtslående high-end-tv

Bang & Olufsens seneste tv-kreation, BeoVision Eclipse, er et af de bedste fjernsyn, du kan købe for penge lige nu.

November 2917Bang & Olufsen BeoVision Eclipse 55

Lyd & Billede mener

BeoVision Eclipse giver billedkvalitet i referenceklassen kombineret med superpotent lyd og lækkert design.
Prisen er noget høj, selv for ydelse på dette niveau.
Størrelse/type: 55" 4K OLED
Opløsning: 3840 x 2160 (4K Ultra HD)
Operativsystem: LG WebOS 3.5
Indgange: 3 x HDMI
Udgange: WiSA, Powerlink
HDR: HDR10, Dolby Vision
Andet: SoundCentre lydsystem
Web: bang-olufsen.com

Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 69490 kr

Bang & Olufsen har altid lagt meget vægt på lydoplevelsen af deres tv’er. Et populært udsagn er, at de ikke laver tv’er, men højttalere med indbygget fjernsyn! Påstanden er selvfølgelig ironisk ment, men passer alligevel godt til deres nyeste model, BeoVision Eclipse.

Det er B&O’s allerførste OLED-tv, hvor de har taget en af LG’s eftertragtede OLED-skærme og kombineret den med deres – efter sigende – bedste højttalersystem nogensinde. Resultatet er en temmelig heftig lyd- og billedoplevelse, som også koster derefter.

BeoVision Eclipse har en startpris på over 60.000 kroner i 55 tommers versionen (omkring 90.000 kroner for 65-tommeren), og så kommer en eventuel fod oveni. Til gengæld får du et tv, der skiller sig ud fra mængden.

LG + B&O

Der er efterhånden mange producenter, der benytter sig af LG’s OLED-paneler og putter dem i deres egne tv’er. Sony, Philips og Panasonic er blandt dem, der har gjort det med succes. Bang & Olufsen er imidlertid gået et skridt længere: Den øverste del af Eclipse er nemlig en fiks og færdig tv-model anno 2017 fra LG (OLED55C7BO), mens B&O selv står for lydsystem, gulvstand/vægbeslag og fjernbetjening.

Det kan virke som en underlig måde at lave fjernsyn på, men er faktisk fornuftig ressourceanvendelse, når man tænker over det. Ved at låne af LG’s billedekspertise kan B&O koncentrere sig om det, de er bedst til – design, lyd og fjernbetjening.

Samtidig får vi et indblik i, hvor meget de tager sig betalt for opgaven: Et nyt LG OLED55C7 koster omkring 25.000 kroner, hvilket efterlader ca. 40.000 kroner for lyddelen. Det er med andre ord en temmelig heftig soundbar, vi taler om!

(Foto: Bang & Olufsen)

Design

Udførelsen er virkelig lækker. B&O har ganske vist ikke lavet større ændringer på selve skærmdelen: LG C7 er papirtynd og lækker nok i sig selv, og med undtagelse af en matchende bagplade, som skjuler tilslutninger og overgange, er de nærmest ens.

Derimod er det fascinerende at se skærmen og lyddelen monteres sammen og blive til et helt nyt tv. SoundCentre-delen ser eksklusiv ud i blankpoleret aluminium og kan påmonteres metal- eller stoffront i forskellige farver. Vi kan især godt lide den sorte, der matcher B&O’s øvrige højttalere.

Brugervenlighed og funktioner

Eftersom tv-delen kommer fra LG, anvender den også sydkoreanernes eget operativsystem, WebOS 3.5. LG’s smart-platform er den mest brugervenlige og driftssikre på markedet, let genkendelig med sin farverige grafik og sine store skrifttyper. Men spørgsmålet er, om man ikke mister lidt af B&O-følelsen undervejs.

Både ja og nej. Da vi tænder for tv’et første gang, står det klart, at B&O ikke har lavet nogen større ændringer på menusystem, skrifttypevalg eller grafik. Næsten alt er identisk med de mange LG-skærme, vi har testet. Undtagelsen er, hvis man vil ændre i nogle indstillinger; så kommer man automatisk til B&O’s unikke undermenu.

Den væsentligste forskel er, at Bang & Olufsen har droppet LG’s pegefjernbetjening til fordel for deres egen luksuriøse BeoRemote. Det er afgjort en af de bedste på markedet, når det gælder kvalitetsfølelse. Presset ud af ét stykke aluminium, men alligevel let at holde på.

Fjernbetjeningen anvender Bluetooth, så du behøver ikke at pege den direkte mod tv’et. Den har en lille OLED-skærm, som giver mulighed for at foretage menuvalg uden at forstyrre tv-kiggeriet. Den har også fået hurtigknapper til Netflix og Amazon. Muligvis til gene for B&O-purister, der gerne vil have den helt “clean”, men praktisk i vores øjne. Fjernbetjeningen kan også styre andre enheder (f.eks. tv-modtager) ved hjælp af en eller flere IR-blastere.

Tv’et tager lidt længere tid om at starte fra standby end de hurtigste smart-tv’er, vi har testet, men så snart det kører, kan det holde trit med de bedste. Man kan skifte hurtigt mellem forskellige indgange, menuer og apps.

Den største fordel ved WebOS er, at vi får adgang til alle apps og tjenester fra LG. Ud over Netflix, Amazon og YouTube med mere har tv’et både Chromecast og Spotify Connect indbygget. Det øger helt klart brugeroplevelsen, når man kan vise billeder og video eller afspille musik fra mobilen direkte på den store skærm med et knaptryk.

Fjernbetjeningen anvender Bluetooth, så du slipper for at pege den direkte mod tv’et. (Foto: Bang & Olufsen)

Billedkvalitet

BeoVision Eclipse byder ikke på nogen store overraskelser på billedsiden, og det er positivt ment. Med samme billedpanel og videoprocessor som LG’s egne OLED-modeller forventer man, at billedkvaliteten er i high-end-klassen. Når det er sagt, så er der heller ikke den store forskel på Eclipse og andre OLED-konkurrenter.

Alle de velkendte kvaliteter er til stede. Sortniveauet er utrolig godt og løfter oplevelsen af alt tv-indhold. Kontrasten fra mørkt til lyst er enorm og skaber mere livlige, virkelighedstro billeder. Farvegengivelsen er også meget nuanceret, men alt for overmættet i Standard-indstillingen, og vi foretrak at skifte til den mere neutrale Biograf-indstilling.

Indsynsvinklen er der heller ikke noget at udsætte på: Billedet bevarer samme karakter og farveæstetik, når man ser på tv’et fra en skarp vinkel. Vi noterer os desuden, at skærmoverfladen ikke er særlig udsat for refleksioner af omgivelserne.

Vi har tidligere kritiseret B&O-modeller som Avant og Horizon for at være lidt på bagkant af den teknologiske udvikling. Manglende understøttelse af HDR (High Dynamic Range) er et eksempel herpå. Med BeoVision Eclipse er de igen på toppen med understøttelse af alle etablerede HDR-formater, inklusive Dolby Vision og HLG. Det gør, at man kan nyde de nyeste produktioner fra Netflix, Amazon og ikke mindst UHD Blu-ray i lækker, kontrastrig kvalitet.

Vi kunne ikke dy os og måtte selvfølgelig se nogle episoder af 2. sæson af Stranger Things igen. Åbningsscenen med biljagt, røvere og blinkende politibiler stråler på Eclipse-skærmen. Handlingen hæmmes ikke af ujævn bagbelysning, som den gør på mere ordinære LCD-skærme, og lyset fra billygterne er blændende. Man får følelsen af at sidde i et studie med en perfekt kalibreret studiemonitor, som hverken fjerner detaljer eller tilføjer noget overflødigt.

Det eneste, vi har at udsætte på Eclipse-skærmen, har med bevægelserne at gøre. LG’s TruMotion-billedudjævning introducerer en del støj i billedet, og det mærkes også i dette tilfælde. Her har Årets Bedste-vinderen Sony Bravia KD-65A1 en fordel med sin glatte og støjfrie gengivelse. Vi foretrak at holde denne funktion på lavt niveau eller slå den helt fra i LG’s tilfælde.

Den slanke skærm med højttaler på tværs er behagelig at hvile øjnene på. Kombineret med en motoriseret fod giver det et klassisk minimalistisk B&O-udtryk. (Foto: Bang & Olufsen)

Lydkvalitet

Billedkvaliteten er uden tvivl lækker, men det er på lydsiden, at Eclipse virkelig skiller sig ud. Det ellers så slanke tv er udstyret med et udvidet trekanals (venstre, center, højre) højttalersystem. I alt taler vi seks højttaler-enheder og ca. 450 watt udgangseffekt! Det skaber forventninger om heftig tv-lyd, og det får vi i den grad også.

Det første, vi bemærker, er hvor klar og tydelig tale er. Langt de fleste moderne tv’er og soundbars er præget af en indelukket og ufokuseret stemmegengivelse. Eclipse lyder derimod krystalklart i både diskant og mellemtone. Folk på skærmen virker simpelthen mere tilstedeværende, godt hjulpet af perfekt lip-sync.

Det er fint med stemmerne, men det er, når vi skifter til mere varieret indhold, at vi mærker, hvor potent systemet faktisk er. Åbningsmelodien fra spændingsserien Nobel (“The Sea” med ARY) afslører, at Eclipse har en kraftfuld, nuanceret og fyldig lyd – fuldt på højde med eksklusive hi-fi-systemer. Det kan spille enormt højt og alligevel rent nok til at fylde en stor stue med lyd uden at miste kontrollen.

SoundCentre har ingen dedikeret subwoofer om bord, men det havde vi ikke gættet. Bassen er dyb og rungende kraftfuld – nok til, at man kan mærke trykket i sofaryggen.

De fleste vil nok nøjes med at bruge SoundCentre som fuldgyldig tv-højttaler, men den kan også bruges som dedikeret centerkanal i en større B&O-opsætning. Eclipse har nemlig indbygget surround-dekoder og kan styre et helt arsenal af B&O-højttalere (otte trådløse plus otte med ledning), hvis man vil. F.eks. kan man starte med en subwoofer og tilføje ekstra bag- og sidehøjttalere efterhånden. Alternativt kan man bygge et multirumssystem med Eclipse som lydkilde.

Den kraftige højttaler gør, at Eclipse også kan fungere glimrende som fritstående musikanlæg, og det skulle da også bare mangle: Med understøttelse af Spotify Connect, Chromecast, AirPlay, Bluetooth og ikke mindst YouTube har man et bredt udvalg af musikkilder.

Konklusion

Med en pris på 70.000 kroner er Bang & Olufsen BeoVision Eclipse det dyreste 55 tommers OLED-tv, du kan købe i dag. Til gengæld stiller det rent kvalitetsmæssigt op i en klasse for sig. Ingen konkurrenter, vi kender, kan matche det potente miks af kontrastrigt billede og krudtstærk lyd i én og samme pakke. Takket være et tæt samarbejde med LG er BeoVision Eclipse også fuldt opdateret på teknologi, apps og funktioner.

For dem, der vil have i både pose og sæk (og har en pose fuld af penge), er det et ægte drømme-tv.

picture3
<
>
(Foto: Bang & Olufsen)
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Den integrerede Linn Majik DSM spiller som en drøm og har rumkorrektion plus alt, hvad man har brug for, indbygget.
  De kompakte JBL L82 Classic giver så meget sjov for pengene, at vi udråber dem til bedst i klassen.
  iPhone 12 Pro Max tørrer gulv med konkurrenterne og har det bedste kamera, vi har set hidtil.
  Sonys topspecificerede spilkonsol byder på lynhurtig ydelse og knivskarp grafik – skræddersyet til næste generation af avancerede spil.
  Apple iPad Air og Samsung Galaxy Tab S7+ 5G i drabelig tvekamp.
  Denon har aldrig lavet en bedre surround-forstærker end jubilæumsmodellen AVC-A110.
  Hvis du skifter den gamle strømforsyning ud med en ny, kan det ske, at du bliver lige så overrasket, som vi blev.
  En digital notesblok er en meget bedre idé, end det lyder. Især når den er så god som reMarkable 2.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Sony XH9005 (KD-55XH9005)

  Vejl.pris 10999 kr Tæt på de bedste

  LG OLED CX (OLED55CX)

  Vejl.pris 12999 kr Gamernes våde drøm?

  Samsung Q80T (QE55Q80T)

  Vejl.pris 11999 kr Jævnt og godt!

  LG NANO99 (75NANO996NA)

  Vejl.pris 39999 kr Storskærm til gaming
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.