Sony har længe haft succes med luksuriøse OLED-skærme som f.eks. sidste års A95L og A80L. Sidstnævnte har nu fået en arvtager i form af 2024-modellen Bravia 8. Med avanceret billedbehandling fra Sony og producentens egen Acoustic Surface-lydteknologi inde i OLED-panelet er dette en interessant model for kvalitetsbevidste Sony-fans, og den fås nu i skærmstørrelser op til 77 tommer.
Sony Bravia 8: Design
Med hensyn til udseendet har Bravia 8 fået et mærkbart ansigtsløft i år: Væk er den lidt klodsede bagside til fordel for en mere helstøbt bagplade. Men det er umiskendeligt et Sony-TV, vi taler om, med det karakteristiske skakternede mønster i kulsort plast.
Bravia 8 leveres også med nogle elegante fødder i mørkt metal, som kan monteres i to forskellige bredder og højder. Den mere »luksuriøse« bagside har også den fordel, at den giver os mulighed for at hænge skærmen lidt tættere på væggen. Alt i alt synes vi godt om designet, og byggekvaliteten er tillidsvækkende, selv om Bravia 8 ikke er så åleslank som LG og Samsung i dette tilfælde.
Brugervenlighed og funktioner
På funktionsfronten er der ikke foretaget drastiske ændringer siden den foregående generation: Bravia 8 er stadig et Google TV, hvilket i praksis indebærer, at du kan logge ind med din Google-konto og få en brugerdefineret indholdsmenu. Google TV-grænsefladen føles brugervenlig og overskuelig. Udvalget af apps er upåklageligt, og mange af de andre producenter har taget ved lære af Google i de senere generationer.
Sony har også gjort et godt stykke arbejde med at integrere sit eget menusystem ovenpå, så du hurtigt kan komme til indstillingerne. Bravia 8 har det nyeste system, som først blev introduceret på A95L, hvor man kan indstille forskellige præferencer for billede og lyd baseret på den type TV-indhold, man ser. Formatunderstøttelsen er god, og med det populære Dolby Vision-format i boksen sikres man optimal gengivelse af en bred vifte af HDR-indhold.
Desværre halter Sony stadig lidt bagefter konkurrenterne, når det gælder tilslutningsmuligheder. Bravia 8 bruger en enklere printløsning, hvor kun to af de fire HDMI-indgange understøtter 4K/120 Hz-videosignaler. Samsung og LG understøtter som bekendt 4K/120 Hz på alle fire.
Dette er ikke noget problem, medmindre du er en avanceret gamer, men det er altså noget, konkurrenterne har haft i flere modelgenerationer allerede, og vi taler trods alt om en helt ny 2024-model i den dyrere ende. Og fra en producent, der også har en fod indenfor i spilbranchen.
Billedkvalitet
Sonys topmodel, A95L fra 2023, er også i sortimentet i 2024 – et TV, som vi stadig regner blandt de allerbedste. Lillebroren Bravia 8 bruger den samme videoprocessering som flagskibet, kombineret med et enklere OLED-panel fra LG.
Førstehåndsindtrykket er, at Bravia 8 har alle de velkendte OLED-kvaliteter på plads i form af fremragende kontrast og bundløst sortniveau. Du behøver ikke at bekymre dig om ujævne skygger eller »lyslækager« her. Men Bravia 8 har også nogle særlige kvaliteter, der hjælper med at fremhæve de små og fine detaljer i billedet uden at tilføje overdreven skarphed eller støjreduktion. Skarpheden er imponerende, selv for et 4K-TV. Billederne ser simpelthen maleriske ud!
Nøgleordet her er Sonys avancerede, men skånsomme billedbehandling, som er meget tro mod filosofien om at manipulere så lidt som muligt med det originale billedmateriale. Farvegengivelsen er eksemplarisk med sømløse farvenuancer og en snorlige farvebalance, hvilket også bekræftes af vores målinger.
Vi noterer os også, at Sony-skærmen har meget jævne og sømløse bevægelser. Almindeligt TV- og sportsindhold gengives skarpt og flimmerfrit. Men også traditionelle spillefilm bevarer den autentiske biograffornemmelse.
Apropos biograffornemmelse, så anbefaler vi at tjekke streamingtjenesten Sony Pictures Core, som følger med, når du køber et nyt Bravia-TV. Den indeholder både nyere film og ældre klassikere fra arkivet, serveret i ekstra høj streamingkvalitet.
Sammenlignet med de nyeste Samsung- og LG-modeller er det dog tydeligt, at Bravia 8 har en noget lavere lysstyrke. Det mærkes på forskellige typer TV-indhold, men først og fremmest på HDR-film, hvor man kan savne lidt »gnist« i de lyseste HDR-effekter. Det gælder også i indstillinger som »Dolby Vision Light« og med strømbesparelse osv. slået fra.
Så selv om Sony hævder at have opnået lidt højere lysstyrke på denne generation af OLED’er, kunne man ønske, at de havde gjort endnu mere, f.eks. med et endnu lysere ‘MLA’-OLED-panel. Men det havde formentlig kostet flere penge!
Lydkvalitet
Bravia 8 leveres med lydteknologien Acoustic Surface, som er en anden Sony-specialitet. Der sidder specielle højttalerenheder lige bag skærmen, som vibrerer og sender lyden direkte ud gennem OLED-panelet.
Lyden er klar og tydelig med god taleforståelse, men kan virke lidt smallere end hos LG og Samsung, som har kraftigere højttalere. Det giver dog en interessant effekt, idet lyden tilsyneladende kommer direkte fra de objekter, du kigger på.
Lydbilledet hæves noget og kan virke mere præcist lokaliseret i forhold til handlingen, sammenlignet med de andre TV-skærme, hvor lyden typisk kommer fra undersiden. Sony drager fordel af dette, især hvis man vælger en soundbar af samme mærke og kan bruge Acoustic Center Sync-funktionen.
Konklusion
Med Bravia 8 har Sony begået endnu et fremragende og veludført OLED-TV med mange af de velkendte kvaliteter i behold. Vi kan især godt lide Sonys grundige billedbehandling, som viser TV-indholdet fra sin bedste side uden at overdrive. Kombineret med solid byggekvalitet og en moderne brugergrænseflade er dette et TV, der vil give dig mange års ejerglæde. Det er lidt en skam, at Sony holder fast i det »gamle« chipsæt og færre HDMI-indgange med fuld båndbredde – lidt opdateret teknologi her ville have gjort Bravia 8 endnu mere fremtidsrettet.