LG er en anerkendt pioner inden for OLED-teknologi og har været en af de førende producenter, lige siden teknologien blev introduceret for mere end 10 år siden. Blandt disse har den traditionelle C-serie været blandt de mest populære takket være ekstremt god ydelse til prisen. Nu er C4-generationen kommet, og det bliver spændende at se, hvilke forbedringer LG har formået at vride ud af deres måske vigtigste model – især nu, hvor Samsung ånder dem i nakken på hjemmebane!
LG OLED C4: Design
På designfronten holder LG fast i sit hidtil vellykkede design, som først blev introduceret på C2-generationen. Det betyder en virkelig slank OLED-skærm med en næsten usynlig ramme, kombineret med en lidt tykkere sektion på bagsiden, hvor elektronikken og tilslutningerne er placeret.
2024-modellen fås nu i skærmstørrelser op til 83 tommer og har fået en markant skiferlignende overflade på bagsiden af skærmen. Ikke at man ser meget af den fra sofaen, men det er da noget. Alt i alt er der ikke meget at udsætte på designet, selv om det måske ikke skriger ‘premium’ i samme grad som Sony og Samsung. Bemærk, at hvis du planlægger at vægmontere TV’et, kan det også være værd at overveje den dyrere G4-model, som er endnu bedre egnet til dette.
Brugervenlighed og funktioner
Eksisterende LG-ejere vil føle sig hjemme, når de pakker et OLED C4 ud og sætter det op. LG har ikke set nogen grund til at opfinde den dybe tallerken, og den velkendte Magic Remote-fjernbetjening er på plads – stort set uændret gennem generationer. Det indebærer, at du kan bruge en pil til at navigere i menuerne.
Brugergrænsefladen WebOS 24 har derimod fået nogle opdateringer i årenes løb, bl.a. kan flere familiemedlemmer få deres egen skræddersyede startskærm, når de tænder for TV’et. LG OLED C4 er klar i en fart og skifter hurtigt mellem menuvalgene. App-udvalget er upåklageligt med alle de førende streamingtjenester på plads. Der er også mulighed for at vise indhold fra mobilen via AirPlay 2 eller Chromecast. Og ligesom Samsung tilbyder LG en masse gratis, reklamefinansierede TV-kanaler, som du kan muntre dig med, hvis du har lyst.
LG har endda lovet at holde brugergrænsefladen opdateret i de næste fem år, efterhånden som de lancerer nye funktioner. Dermed slipper du for at føle, at du bliver sejlet agterud, hver gang LG lancerer en ny generation. Det er et meget prisværdigt stunt, som Samsung også har måttet følge op på med en lignende garanti for opdateringer.
LG kan også prale med understøttelse af HDR-formatet Dolby Vision, som sikrer optimal kvalitet af meget moderne videoindhold. Samsung har en politik om ikke at understøtte dette format, men vælger i stedet at fokusere på sin egen billedbehandling af HDR.
Med fire HDMI-indgange af typen 2.1 er LG-skærmen godt rustet til moderne videokilder og spilkonsoller. Den kan endda håndtere skærmfrekvenser på op til 144 Hz og VRR, hvis du har en gaming-pc, der er kraftig nok. LG har en dedikeret game bar-menu fuld af relevante indstillinger til spil og en hurtig gaming-indstilling med lav latenstid.
Billedkvalitet
Det er på billedfronten, det virkelig gælder, og her var vi fulde af forventning, eftersom vi allerede er blevet meget imponerede over årets topmodel fra LG, OLED G4. Den billigere C4-model er traditionen tro en smule nedskaleret udgave uden det allerbedste MLA-OLED-panel, og dermed er billedbehandlingen en smule nedjusteret.
Når det er sagt, er der ingen grund til at undervurdere C4!
Førstehåndsindtrykket er nemlig, at dette er et meget gennemført OLED- TV, også efter 2024-målestok. LG OLED C4 leverer den billedkvalitet, man forventer af et premium OLED-TV, og der er også tale om en mærkbar forbedring i forhold til sidste års C3-model.
At skærmen kan præstere et dybt sortniveau tager vi som en selvfølge, men når vi ser på HDR-indhold, er det tydeligt, at også lysstyrken har taget et lille hop i år, hvilket også bekræftes af målingerne – fra omkring 800 nit på C3 til 1.000 nit på OLED C4. Det er et vigtigt fremskridt, eftersom de fleste HDR-film er mastered ved 1000 nit.
LG-skærmen har en imponerende kontrast, som får TV-indholdet til at se levende ud med en fremragende gengivelse af detaljer. Testscener fra Top Gun: Maverick, Dune 2 og Blade Runner har sjældent set bedre ud. LG nyder også godt af understøttelsen af Dolby Vision, som er et udbredt HDR-format til både streaming, gaming og UHD Blu-ray.
Farvegengivelsen er også eksemplarisk, så meget at selv en ‘studio-korrekt’ konkurrent som Sony bør føle sig truet. Faktisk er C4-modellens filmindstilling meget præcis med hensyn til farvegengivelse og gråtoner. LG har tydeligvis gjort et grundigt stykke arbejde med kalibreringen direkte fra fabrikken.
Når vi sammenligner med konkurrenten Samsung og deres S90D, bemærker vi nogle små, men tydelige forskelle. For eksempel havde Samsung generelt et lidt lysere billede end LG i standardindstilling. S90D har desuden en meget smart AI picture mode, som analyserer det indhold, du ser på, og tilpasser billedindstillingerne automatisk. Men hvis du er typen, der alligevel foretrækker selv at vælge billedtilstand ud fra, hvad du ser, er det måske ikke så vigtigt.
Lydkvalitet
Ud over den strålende billedkvalitet har LG-skærmen også en ret så god lydkvalitet. Stemmegengivelsen er tydelig med en klar mellemtone og en distinkt diskant, der bidrager til at bringe dialogen frem. LG har også sørget for en fyldig basgengivelse, der hjælper med at gøre musik og lydeffekter mere engagerende. Vi bemærker dog, at OLED C4 ikke kan spille lige så højt og klart som Samsung S90D.
Lyden er klart over gennemsnittet, selv om den ikke kan sammenlignes med konkurrenterne, som er udstyret med mere overdådige lydsystemer. LG tilbyder dog en matchende soundbar til sine OLED-skærme, som også kan bruges som tv-stander. Den kan være værd at tjekke ud, hvis du ønsker at opgradere lyden.
Konklusion
LG OLED C4 adskiller sig ikke dramatisk fra sin forgænger, C3, hvad angår design og funktioner, men det er lykkedes LG at presse lidt mere ydelse ud af 2024-modellen. Blandt andet har C4 nu mulighed for at afspille billedhastigheder på op til 144 Hz, hvilket nok er mest relevant for pc-gamere.
Mere interessant for almindelige TV-seere er, at lysstyrken har taget et mærkbart spring, hvilket giver ekstra realisme til film og serier i HDR-format. Billedkvaliteten er virkelig funklende god! Det er med til at gøre et i forvejen godt OLED-TV endnu bedre, og LG OLED C4 fastholder derfor sin status som et af de allerbedste TV-køb i premium-klassen.
Også i denne test:
Sony Bravia 8 (K-55XR80)
God til det meste
Sonys nyeste OLED-TV byder på lækker billed- og lydkvalitet, men der er især én ting, vi savner …
Samsung S90D (TQ-55S90D)
Samsung-TV med interessant twist
Samsung S90D er ikke helt som andre OLED-TV'er … eller?
Læs videre med LB+
Efterårs tilbud
Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i en måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer