Dali Opticon 8

 itemprop
Dali Opticon 8

Kolosser i små sko

Fra Dali kommer et par fuldvoksne højttalere, der kan spille forførende smukt og tordnende højt på samme tid.

Nydelige overtoner, flot klarhed og et massivt lydbillede karakteriserer disse store Dali-højttalere, der giver masser af lyd med selv beskeden forstærkereffekt.
Spiller ikke specielt dybt i bassen, især ikke i forhold til deres størrelse.

Opticon-serien er årets nyhed fra Dali, som har forsøgt at kombinere mange af egenskaberne fra deres dyrere Rubicon- og Epicon-serier til priser, der er mere tilgængelig for almindelige mennesker. Og med topmodellen Opticon 8 får man tilsyneladende rigtig meget for pengene: Frontpladen i blankpoleret pianolak giver et eksklusivt indtryk, mens resten af kabinettet holder en lidt lettere standard med træimitation i vinyl.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

De er med en bred margin de største højttalere i testen: En firevejskonstruktion bestående af Dalis berømte hybriddiskant med både bånd og dome, dedikeret mellemtone samt to kraftige 8 tommers bas-elementer – alt dette indikerer, at højttalerne kan vise vejen til vellyd!

 

Lydkvalitet

Dali har en lang tradition for at lave højttalere, der er nemme at blive glad for. De giver som regel i både pose og sæk i form af såvel finpudsede og velopløste overtoner som solid basgengivelse. Sådan er det også med Opticon 8, der leverer en stor, fyldig og indsmigrende lyd.

Diskanten er raffineret og får alt, hvad der hedder blæsere og strenginstrumenter, til at klinge frisk og behageligt. Lydbillede på Lordes “Royals” er massivt, med imponerende detaljer i den unge sangerindes stemme. Der er også et ordentligt tryk i bassen – noget, som flere af de mindre konkurrenter har svært ved at kopiere.

Alligevel synes testpanelet, at Opticon 8 kan lyde lidt for pænt indimellem. De normalt så aggressive riffs fra Rage Against the Machine bliver rundet af og klinger ikke helt så hårdt, som de plejer. Og selv om der er et godt attack i stortrommen, savner vi mere fundament i den dybeste ende af basregisteret.

Opticon 8 går nemlig ikke så dybt i frekvensområdet og adskiller ikke bastonerne så godt, som man kunne forvente af højttalere af denne størrelse. Vi kan kun antage, at det er et bevidst valg fra Dalis side for at gøre dem lettere at drive og mere fleksible i forhold til rum og placering. Men det reducerer også noget af gevinsten ved at vælge store højttalere som disse.

annonce

Meget moderne elektronisk musik gør hyppigt brug af de lave frekvenser; derfor er det lidt skuffende, at disse store højttalere ikke giver større udbytte.

annonce

 

Konklusion

Dali Opticon 8 har en behagelig, letfordøjelig lydkarakter, men er ikke de mest dynamiske eller fængende højttalere i denne forsamling. Lyden er varm, fyldig og behagelig, men mangler tyngde og fundament, især i den dybe ende af bassen. Den voldsomme fysiske fremtoning skaber forventninger, som lyden ikke er helt formår at leve op til.

På den anden side er topmodellen i Opticon-serien et fremragende valg, hvis man kan lide den varme lydkarakter og har en virkelig stor stue, som man gerne vil fylde med lyd.

annonce

Fakta

Dali Opticon 8

 • Type: 4-vejs gulvhøjttalere
 • Følsomhed: 88 dB/4 ohm
 • Frekvensområde: 38 Hz – 32 kHz (-3 dB)
 • Mål: 114 x 24 x 45 cm

Pris

17998 ,-

Bedste priser

   data-srcset
  6 gulvhøjttalere Højttalerfest
  Også i denne test:
   data-srcset
  Scansonic M-9
  Hvis du kan lide at mærke bassen i mellemgulvet, men ikke vil have for store højttalere, kan du få dit ønske opfyldt her.
   data-srcset
  Dynaudio Excite X34
  De er så små, at man spekulerer på, om der overhovedet er bas i dem, men Dynaudio lukker kæften på de fleste, når musikken starter.
   data-srcset
  System Audio saxo 70
  Det bliver aldrig kedeligt, når System Audio styrer musikken. saxo 70 er et mønstereksempel på dynamik og liv.
   data-srcset
  Focal Aria 926
  Disse højttalere kan håndtere alt fra klassisk over pop til hård rock med stor overbevisning. Og de er ikke bange for, at der bliver skruet lidt op!
   data-srcset
  Bowers & Wilkins CM8 S2
  Skuffende opgradering
  Normalt er vi meget begejstret for Bowers & Wilkins’ højttalere, men de forhåndenværende indfrier ikke forventningerne.
  Har du noget at tilføje?
  Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

  1
  Leave a Reply

  0 Comment threads
  0 Thread replies
  0 Followers
   
  Most reacted comment
  Hottest comment thread
  0 Comment authors
    Subscribe  
  newest oldest most voted
  Notify of

  Alternativ till Dali Opticon 8

   data-srcset

  Krystalklar og gennemsigtig lyd

  Ordene ‘gennemsigtig lyd’ har aldrig passet bedre på en højttaler i denne klasse.

  B&O Beosound Balance lifestyle

  Verdenspremiere: Test af B&O Beosound Balance

  Bang & Olufsen flytter koncertsalen ind i bogreolen med en enkelt smart-højttaler, som lyder gigantisk. Sig goddag til Beosound Balance.

   data-srcset

  9 trådløse smart-højttalere

  Skal du have en ny højttaler at lytte til? Så kan det være smart med en, der også lytter til dig! En smart-højttaler kan styre hele hjemmet. Men hvor godt lyder de?

  Selv om den er lille, smager Denon Home 150 lidt af rigtig højttaler. (Foto: Denon)

  Lilleput med store armbevægelser

  Denons mindste multirumshøjttaler overrasker positivt med stor og ren lyd. Softwaren kalder på forbedringer.

  (Foto: Argon)

  Fuldvoksen hi-fi uden tråd

  Argons aktive højttalere har fordoblet effekten, antallet af basser – og prisen. Men de er fortsat et godt køb.

   data-srcset

  Lyden knuser konkurrenterne

  Bowers & Wilkins’ nyeste trådløse højttaler, Formation Wedge, overbeviser stort på lyden.

   data-srcset

  Festlig IKEA-disko

  Årets sjoveste højttalerpakke med diskolamper, du sætter sammen, præcis som du vil.

  Foto: Wikimedia

  Er der forskel på højttalerkabler?

  Nogle hi-fi-dyrkere ofrer tusindvis af kroner på kabler, mens andre anser det for det pureste opspind. Vi dykker ned i slangegrotten, og prøver at finde svarene.

  Scroll til toppen